Skocz do zawartości
bromba

Podkrecanie, seria proca etc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od razu zeby nie dostac zjebki, zaznaczam ze przyslany tu zostalem z pl.comp.pecet i po przejrzeniu tamtej grupki, googli, oraz archiwum i faqu forum tweak.pl zdecydowalem sie napisac tego posta.

Chcialem zakupic nowego kompa z mysla o podkreceniu i zyskaniu tych kilkunastu procent mocy wiecej wkorzystujac wlasnie OC.

Co do plyty glownej to juz wiem ze bedzie to jeden z n/w modeli:

Abit NF7-S

Soltek FRN2-RL

Epox 8RDA

Problem jest z prockiem. O ile jesli chodzilo o xp1700 to wiem, jaka mniej wiecej seria procka jest podatna na OC. Jednak w mojej miejscowosci sklpow kom jest malo i juz nie maja na stanie xp1700 wiec nie mozna sprawdzi serii.

Dlatego chcialem sie dowiedziec jakiego athlonika szukac (powyzej 1700+) ktory nadawalby sie do podkrecenia ? np jak rozpoznac 2200+ krecacego sie na 3200+ ?

No chyba ze nie jest to mozliwe bez sprawdzania ??? A jesli jest jakas regula to prosze o wyjasnienie.

I jeszcze jedno czy dobrze rozumiem, ze za pomoca drutmod mozna odblokowac kazdego xpeka bez wzgledu na serie ? Tzn mozna krecic przy odblokowanym mnoziku ?

Z gory dziekuje za pomoc i odpowiedzi.

Pozdrawiam Wszystkich

Lukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Drutmod- ustawienie na procesorze konkretnego mnożnika/napięcia. Przydatny w wypadku płyt niepozwalających na zmianę tych parametrów (np ECS) lub osiągnięcie mnożników wyższych niż x12.5 w przypadku płyt operującej na maxymalnie takim mnożniku.

2. Najlepszym wyborem proca jest Tbred XP 1700 1.5V (DLT3C) z 6, 7, 9, 13 tygodnia (IMO). Procek (z 13 tygodnia) aktualnie do nabycia na allegro u Krosty'ego.

3. Z płyt które wymieniłeś wybrał bym Abit NF7-S.

4. Zapomniałeś o ważnej sprawie- chłodzenie! Musi być wydajniejsze niż przeciętne. Najlepiej WC lub ewentualnie dobry miedziak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz.

Co sie tyczy procesora od krostiego to z tego co sie orientuje to nie wystawia on faktury VAT a mnie wlasnie jest takowa potrzebna na komputer. Dlatego pytalem o inne procki. Pytanie wiec nadal aktualne:)

A jesli chodzi o chlodzeni to czy jest jakis system WC zeby zamknac to w obudowie ? czy raczej nie uniknie sie dwoch pojemnikow (jedne obudowa z calym kompem, drugi pojemnik na ciecz:) ???

A moze poportu dobre chlodzenie powietrzem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechlin mam na allegro 1.6v jiuhb 0313spmw - DUT, NIE DLT, ale KILLERUJA NIESAMOWICIE (no poza kilkoma), dawno dajnych dutkow nie spotkałem... choć na MSI maxa przy takim napieciu nie wyciągne (cholera ale zaj.. płyta jest, polecam wszystkim obok asusa a7n8x-deluxe rev.2.0 - jako przedstawicieli max. stabilności i wyposażenia.. cena trochę ścina z nóg...)

Pozdr.

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...