Skocz do zawartości
Tomek Sek

temp chipsetu

Rekomendowane odpowiedzi

Po zainstalowaniu wc na cpu i grafe zaczal wkurzac mnie wentyl na chipsecie. Zmniejszylem mu napiecie z 12 na 5V. Cisza jak makiem zasial ale....czy mi chipset nie padnie.

System temp w sandrze mam 35 stopni - czyli luzik niby, ale...

- czy system lub board temp to jest temp chipsetu ?

- gdy dotykam radiatora pod wentylem to jest goracy na maxa, dla mnie tak z 50 stopni

U mnie nominal to fsb 133, normalnie to jade na luzie na 166 ale teraz zjechalem na 133 bo nie wiem czy nie padnie chipset.

Generalnie pytanie sprowadza sie do jednego - jak myslicie w razie przegrzania chipsetu zawiesi sie komp czy spali chipset ? (moze ktos wyprubowal na sobie tu juz) -))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zazwyczaj wiesza sie komp; a temperatura jest odczytywana z czujnika umieszczonego gdzies na płycie; a swoja droga to nie panikuj; ja katowałem kompa (fsb 166mhz) przez 2h primem; wsystko było stabilne; po tem okazało sie ze wypioł sie zalman nb32j (orygnalne bolce zalmana były za cienkie); tak wiec 2h katowania bez chłodzenia nie uszkodziły chipset, a system sie nawet nie zawiesił;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Się przejmujesz 35*C na czipie ??

U mnie w cieple dni potrafi dobic do 50*C i zero zwiech (temp mierzona na bierzaco niezaleznym termometrem)

Z wentylkiem okolo 12 -15*C nizej.

Epox dal ciala z tymi qpowatymi radiatorami na chipsecie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zawiesi to loozik.

Daje spowrotem fsb 166 i zobaczymy.

Jesli bez chlodzenia wytrzymal to mysle ze nie bedzie problemu u mnie.

35 to wiem ze loozik, tylko nie bylem na 100% pewny czy to na chipsecie.

No i tak pisalem, radiator jest goracy na maxa na pewno nie 35.

166 i zobaczymy

Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi