Skocz do zawartości
daen

Pomocy - problem z GF4 MX440

Rekomendowane odpowiedzi

Nabylem dzis ta karte i nie mam pojecia co sie dzieje... W 3DMark2001SE mam ok 1900 pkt.

Sprzet:

Athlon XP 1800+

256 RAM

Na starej karcie, GF2 MX400 mialem "troche" wiecej...

Moze jakis reinstall windy albo cos? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to jest nie uczyć się na błedach inych i być zawsze najmądrzejszym.

w sumie stery i tak nVidia więc nawet nie trzeba ich zmieniać - ten sam sterownik. czyli jak dla mnie to musi być jakaś totalnie skulawiona wersja karty. miałe mprzez tydzień 64 bitówkę i na D800 było 2600 pkt, na 128 bitówce już 3600, oba wyniki bez o/c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to jest nie uczyć się na błedach inych i być zawsze najmądrzejszym.

w sumie stery i tak nVidia więc nawet nie trzeba ich zmieniać - ten sam sterownik. czyli jak dla mnie to musi być jakaś totalnie skulawiona wersja karty. miałe mprzez tydzień 64 bitówkę i na D800 było 2600 pkt, na 128 bitówce już 3600, oba wyniki bez o/c.

Miales na Duronie 800 - 2600 3DMarkow

a on ma na Athlonie XP1800+ 1900 3DMarkow, porownaj na czysto roznice Athlona XP 1800+ i Durona 800 (ok 92% z samego zegara, nie biore pod uwage juz nawet roznicy FSB) i podany wynik 2600 a 1900 (37%), okaze sie ze w sumie miales CO NAJMNIEJ o kolejne 129% lepszy wynik a (to tak jakby roznica miedzy takimi samymi kompami wynosila 2600 a 6000). :lol:

Moim zdaniem jednak nie w tym rzecz, chociaz nigdy nic nie wiadomo, nie sadze zeby dalo sie do tego stopnia ojeb... nawet MXa SE, chyba ze ma 32bity a nie 64... Pewnie nie zainstalowales jakis sterownikow, np viaPatchy, albo z karta jest cos nie tak (lub z kompem)

Podaj nazwe, typ i producenta karty to znacznie pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz mrtnt, właśnie że może być w tym rzecz. Wersja GF4 MX 440 (pamięci DDR, 128 bit, 200MHz) ma przepustowość pamięci około 6,4 GB/s.

Natomiast wersja z pamięciami SDRAM, 64 bit, 166 MHz mają przepustowośc ok. 1,4 GB/s. (dla porównania GF2 MX 400 ma około 2,5 GB/s)

Róznica jak by nie patrzeć kolosalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musicie tak bardzo polemizowac :D

Gdzie moge sprawdzic wszystkie dokladne dane o tej karcie?

Kupilem od kolegi, bo zalezalo mi na TV OUT...

Wiem, ze producent to Daytona... (cos takiego).

Tak jak mowilem, GeForce4 MX440 64 MB RAM.

Wyzej ktos napisal, ze mam 256 MB SDRAM - to prawda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz mrtnt, właśnie że może być w tym rzecz. Wersja GF4 MX 440 (pamięci DDR, 128 bit, 200MHz)  ma przepustowość pamięci około 6,4 GB/s. 

Natomiast wersja z pamięciami SDRAM, 64 bit, 166 MHz mają przepustowośc ok. 1,4 GB/s. (dla porównania GF2 MX 400 ma około 2,5 GB/s)

No w sumie to mysle ze jednak masz racje, ale to musialoby to byc na totalnie slabym sprzecie (SDRY, wolny dysk, plyta do bani), a nie tylko samej karcie grafiki, a sama wydajnosc wachalaby sie praktycznie z Rivą TnT2...

Lepiej zrobcie EOT, a moja porada - reklamowac jesli nie bylo info o tym ze jest to GF-MX440 SE 64bit SDR, np nie bylo napisane na pudelku, fakturze, czy cenniku.

Jesli gwarancja jest jeszcze nie podbita a nie minelo 7 dni od sprzedazy to jest szansa na zwrot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palit Daytona

dane na palit.com.tw ale co tu dane, wynik benchmarka to wystarczajace dane...

No tos zrobil tranzakcje zycia... :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palit Daytona

dane na palit.com.tw ale co tu dane, wynik benchmarka to wystarczajace dane...

No tos zrobil tranzakcje zycia... :lol: :lol: :lol:

No nie wiem czy 100 zl to tak duzo...

A na tej stronie nie znanazlem jakos modelu GF4, ktory by byl na SDRAM'ach :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie to nie mozliwe on cos musi miec w sterach namodzone albo cos mu trzyma karte nie wiem co to moze byc ale 1900 markow to jest nie mozliwe nawet jakby to byly sdr i 64 bit ..a sprawdzic mozesz np.powerstripem lub riva tunerem ... bedzie pisalo jak byk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro 100 zl to nie duzo (moze i nie duzo, warto bylo jednak dac 200 na co innego, a np 118 zl na to, to juz bezapelacyjnie:

http://allegro.pl/show_item.php?item=15513679

i benchmarkowo mialbys wtedy ok (troche mniej bo 32 MB):

3571 3D Marks

1702 Mhz (11.5 x 148) Athlon XP 1800+ 1708 MHz 640 Mb RAM,

karta: PowerVR (Jupiter) / KYRO II 64 MB clock=190 MHz / 190 MHz

driver: / Direct X 8.1 / VSync=off / Windows XP Pro

Shuttle AK-31 v3.1 / 15.0084

3007 3D Marks 1662.5 Mhz (12.5 x 133) Athlon XP 1700+ 1660 MHz 256 Mb RAM,

karta: PowerVR (JUPITER) / KYRO II 64 MB clock=175 MHz / 175 MHz

driver: / Direct X 8.1 / VSync=off / Win2K

Chaintech 7kjd: AMD / CMI 8738 6ch 

Athlon xp 1700@2000

na dodatek wyjscie TV-OUT rewelacyjnej jakosci

A chyba nie doplaciles 100 zlotych do tego GF4???

Jesli jest taka mozliwosc ja bym odwrocil to spowrotem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie to nie mozliwe on cos musi miec w sterach namodzone albo cos mu trzyma karte nie wiem co to moze byc ale 1900 markow to jest nie mozliwe nawet jakby to byly sdr i 64 bit ..a sprawdzic mozesz np.powerstripem lub riva tunerem ... bedzie pisalo jak byk

Tiaaa, tez tak myslalem w sumie, logika podpowiada co innego, ale tu nie mozna myslec logicznie, tu trzeba myslec realistycznie czyli ostatnio wbrew logice :lol: jak producenci :lol:

Zobacz sobie np tę konfiguracje:

2394 Mhz (18 x 133) Pentium 4 (Northwood) 1800 MHz 512 Mb RAM,

karta: nVIDIA (MINT) / GeForce4 MX440 64 MB clock=250 MHz / 200 MHz

driver: 40.72 / Direct X 8.1 / VSync=off / Win 98/98se

Gigabyte 8PE667PRO / onboard 

karta gf4 mx440 se 64mb sdr 64...Więcej...

Po naciśnieciu na Wiecej... rozwinął mi sie tekst:

bit - nie kupujcie tego gowna !!!

:lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz mrtnt, właśnie że może być w tym rzecz. Wersja GF4 MX 440 (pamięci DDR, 128 bit, 200MHz)  ma przepustowość pamięci około 6,4 GB/s. 

No w sumie to mysle ze jednak masz racje, ale to musialoby to byc na totalnie slabym sprzecie (SDRY, wolny dysk, plyta do bani), a nie tylko samej karcie grafiki, a sama wydajnosc wachalaby sie praktycznie z Rivą TnT2...

A co ma piernik do wiatraka 8O jak kara ma 1,4Gb przepustowości to nawet na P43Ghz dual ddr i innych cudach nic więcej się z niej nie wyciśnie.

Kartę najlepiej sprawdzić Aidą lub Riva Tunerem, to do daen'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma piernik do wiatraka 8O jak kara ma 1,4Gb przepustowości to nawet na P43Ghz dual ddr i innych cudach nic więcej się z niej nie wyciśnie.

To zalezy jaki piernik do jakiego wiatraka :lol: :lol: :lol:

W jaki sposob do tego doszedles ze jak karta ma 1,4 GB/s przepustowosci to nie wycisnie z niej juz nic P-IV 3 GHz??? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy jaki piernik do jakiego wiatraka :lol: :lol: :lol:

W jaki sposob do tego doszedles ze jak karta ma 1,4 GB/s przepustowosci to nie wycisnie z niej juz nic P-IV 3 GHz??? 8O

To chyba logiczne i niema co tu tłumaczyć , jak tego nie rozumiesz to poczytaj wiecej tematów na forum lub gdzie indziej i się późńej kłóć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz mrtnt, właśnie że może być w tym rzecz. Wersja GF4 MX 440 (pamięci DDR, 128 bit, 200MHz)  ma przepustowość pamięci około 6,4 GB/s.  

A propo przepustowości pamięci...prosy przykład...Radeon 9600Pro ma wiekszą od Radeona9500Pro....a w rzeczywistości taki radek9600 nie dodorasta radkowi9500 do pięt... :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba logiczne i niema co tu tłumaczyć , jak tego nie rozumiesz to poczytaj wiecej tematów na forum lub gdzie indziej i się późńej kłóć

Logiczne? dla mnie nie bardzo, wytlumacz mi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propo przepustowości pamięci...prosy przykład...Radeon 9600Pro ma wiekszą od Radeona9500Pro....a w rzeczywistości taki radek9600 nie dodorasta radkowi9500 do pięt... :x

Ale w tym przypadku różnica jest niewielka: R 9600 Pro-9,6 GB/d, R 9500 Pro-8,8 GB/s. A osiem potoków renderingu w R 9500 Pro robi swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec...

Palit Daytona GeForce4 MX 440 64 bit

Pamiec: 64 MB SDR

Memory clock: 143.4 MHz

Core clock: 249.8 MHz

Najnowszy "rekord" 3DMark'a: 1820

Da sie to jakos podkrecic... (?)

Karta nie ma zadnego wiatraka... (ma radiator ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec...

Eeeeeech :lol:

Jak patrzę na te zegary, to nie wiem, śmiać się, czy płakać...

Moje GF2MX400 defaultowo ma core 200, mem 167. Kręcona na 250/210 robi 3550 3D marków na antku 2000+...i ma TV out.

Po coś Ty to kupił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo w sumie kupilem kota w worku :D Brat sie napalil szybko na TVOUT'a i taki wynik tego wszystkiego... Trudno, stara karte jeszcze mam, moge krecic to cos? I ile max jesli sie da... Chodzi mi oczywiscie o GF4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec...

Na benchmark.pl karta tego typu tylko z taktowaniem pamięci 166MHz, osiągnęła (P4 1.6, 512 MB DDR) 2200 pkt. Co do podkręcania to jasne że się da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposob do tego doszedles ze jak karta ma 1,4 GB/s przepustowosci to nie wycisnie z niej juz nic P-IV 3 GHz???  8O

Logiczne? dla mnie nie bardzo, wytlumacz mi.

Jak to nie jest dla ciebie logoczne to proponuję, wymień swojego ti4200 na takiego MXa SDR 64bit. i próbuj uzyskać dobry wynik. Powodzenia :lol:

daen, kręcić się da tylko niewiele z tego będze, najlepiej podkręć pamięc przynajmniej do 166 powinna iść, sam gpu nic tu już nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podam wa cielawy przyklad qmpel 1,5 rok temu kompa qpował. Zabulił 6k za bude monit i drukarę. Jak opowdał co ma to wszystkim wtedy szczena opadała pentium 4 1,6 (willentame) , 512 MB ramu i GEFORCE 2 MX. Jak się pożniej okazało dostał mx 200 i sprzęt w grach chdził słabiej niż mój durak 800 i 2mx400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...