Skocz do zawartości
William_Wallace

Niszczenie płyt Cd wraz z upływemczasu...pytania.

Rekomendowane odpowiedzi

Mianowicie mam wiele potrzebnych informacji na cdkiach. trzymam je w pudełkach w ciemnych miejsach i prawie wogole ich nie uzywam. Zastanawiam sie ile taka plyta czasu wytrzymuje ?

Czy ktos wie jakie czynniki wpływaja na to ze dane "parują" z płyty ? oraz ile przecietnie płyta moze wytrzymać 5 lat, 10, 20 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre płyty nieużywane zdychają po 6mies. Zachodzą na nich jakieś przemiany chemiczne przez które nie można płyty odczytać. Na "czarne" płytki jest najdłuższa gwarancja- nie szkodzi im światło słoneczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak narazie to spieklem się na dysanach oemkach po paru miechach zlało mi sreberko poprostu :( a esperanza i minty trzymają się twardo :lol: 

PS przy taki mprzerobie płyt jak u mnie na verbatimach bym zbankrutował :)

w sumie tne ta sama droga ale jak mi zalezy na plytce np. z softem do stawiania sysa, to raczej verbatim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z serwisu www.cdrinfo.pl:

"Holenderski serwis PC-Active przeprowadził test trwałości nośników CD-R. Jego wyniki były szokujące, gdyż testowa płyta po dwóch latach "leżakowania" miała bardzo duże obszary, których nie można było odczytać. Oczywiście testowana płyta nie była renomowanej firmy. Wynik testu pozwala docenić firmy, które zapewniają, iż dane będą przechowywane na ich nośnikach przez 10 lat lub cały wiek w stanie gwarantującym odczyt.

Na dołączonym obrazku przedstawiono tę samą płytę. Po lewej widzimy ją tuż po nagraniu danych - listopad 2001, natomiast po prawej jest obraz z bieżącego miesiąca. Pola oznaczone kolorami: białym, zielonym i żółtym mogą być odczytywane, natomiast pola czerwone nie będą odczytane.

http://cdrinfo.pl/newsy/archiwum/cdr-2lata.php

Może pora przeglądnąć własne zbiory z naszymi pracami naukowymi czy fotografiami? Wszystkim życzę, aby obrazy otrzymane w Nero CD Speed: ScanDisc opcja SurfaceScan (Skanowanie powierzchni) nie zawierały czerwonych pól :-) "

jak narazie to spieklem się na dysanach oemkach po paru miechach zlało mi sreberko poprostu

Co do Dysanów - muszę potwierdzić tę samą historię :cry: . Były kiedyś takie Dysany slim w czerwono-czarno-żółtym odcieniu powierzchni. Do dziś dnia już chyba ze trzy te warstwy odkleiły mi się na brzegach po około 1,5-2 latach. Nie wiem czy nie będzie tak z obecnie sprzedawanymi, choć Harlequiny są całkiem ładne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...