snooki Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 ....mam zamiar kupic WD Caviar 40 GB z 8mg caschem ....i tak sie zastanawiam czy płytka abita BE6 II ubsługuje takie dyski ....płytka jest na chipsecie Intel 440BX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 ....mam zamiar kupic WD Caviar 40 GB z 8mg caschem ....i tak sie zastanawiam czy płytka abita BE6 II ubsługuje takie dyski ....płytka jest na chipsecie Intel 440BX Ja miałem do niej podpięte 2 dyski. Obydwa Baraccudy IV. Jeden o pojemności 60 GB, a drugi o pojemności 80 GB. Przy tym drugim, aby dobrze była widoczna pojemność dysku w kontrolerze HPT, potrzebna była wymiana biosu. Powienie poradzić sobie spokojnie z dyskiem, który zamierzasz sobie kupić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.R.e.K Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Mam Abita BE6 II z HPT366 1.25. Na początku dysk 17GB, z biosem 1.22 wszystko grało, po zakupie 40GB Win98SE gubil pliki, update do najnowszego biosu plyty oraz HPT pomoglo. Kiedys kolega przyniosl dysk WDC 80GB ale niestety hpt widzialo go jako 100GB :| Jednak pod Windowsem było okej. Oczywsicie nie zapomnij o sterownikach pod HPT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Mam Abita BE6 II z HPT366 1.25. Na początku dysk 17GB, z biosem 1.22 wszystko grało, po zakupie 40GB Win98SE gubil pliki, update do najnowszego biosu plyty oraz HPT pomoglo. Kiedys kolega przyniosl dysk WDC 80GB ale niestety hpt widzialo go jako 100GB :| Jednak pod Windowsem było okej. Oczywsicie nie zapomnij o sterownikach pod HPT Ja miałem HPT z biosem w wersji 1.28 (beta). Smigał bez problemu. Tak jak mówisz, nie ważne jak widzi HPT, pod Win i tak jest właściwa wielkośc dysku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.R.e.K Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Mam Abita BE6 II z HPT366 1.25. Na początku dysk 17GB, z biosem 1.22 wszystko grało, po zakupie 40GB Win98SE gubil pliki, update do najnowszego biosu plyty oraz HPT pomoglo. Kiedys kolega przyniosl dysk WDC 80GB ale niestety hpt widzialo go jako 100GB :| Jednak pod Windowsem było okej. Oczywsicie nie zapomnij o sterownikach pod HPT Ja miałem HPT z biosem w wersji 1.28 (beta). Smigał bez problemu. Tak jak mówisz, nie ważne jak widzi HPT, pod Win i tak jest właściwa wielkośc dysku. Apropo biosu 1.28beta czy dobrze sie sprawował? Bo stoje przed wyborem własnie, bo czasem na Win2k mam blue screeny jak cos np kopiuje z dysku nad dysk czy partycje z hpt.sys w roli glownej. Jak sie ma sprawa ze sterownikami pod WIn98SE? Na stronie www.highpoint-tech.com tylko do Win2k są stery pod 1.28. Wiesz ja pod Win98 mam czasem taką głupią rzecz, daje na menu kontekstowe dyskow, cdromow i zanim sie pokaze to menu to mija 10-15s czemu tak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Apropo biosu 1.28beta czy dobrze sie sprawował? Bo stoje przed wyborem własnie, bo czasem na Win2k mam blue screeny jak cos np kopiuje z dysku nad dysk czy partycje z hpt.sys w roli glownej. Jak sie ma sprawa ze sterownikami pod WIn98SE? Na stronie www.highpoint-tech.com tylko do Win2k są stery pod 1.28. Wiesz ja pod Win98 mam czasem taką głupią rzecz, daje na menu kontekstowe dyskow, cdromow i zanim sie pokaze to menu to mija 10-15s czemu tak? U mnie pod WinME chodził bez zarzutu. Bios ściągałem bodajże z polskiego mirroru Abita (firma na literę"a" ;) ). Już nie pamiętam jaką miałem wersję sterów do HPT, ale starałem się zawsze mieć najnowsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.R.e.K Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Co masz na myśli przez polski mirror? www.abit-poland.com? Na tej stronie jest najnowszy nios z wersja HPT 1.25 czyli taką jaką mam obecnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Co masz na myśli przez polski mirror? www.abit-poland.com? Na tej stronie jest najnowszy nios z wersja HPT 1.25 czyli taką jaką mam obecnie. Nie wtedy nie było jeszcze tego mirror'u. Qrcze nie mogę sobie przypomnieć jak on się nazywał . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.R.e.K Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Dobra, już niewazne, nie będe instalował tego Biosu 1.28 Mam najnowszy oficjalny 1.25, takze na tym pozostane, a Win2kXP odpadają na tym komputerze niestety. Częste blue screeny z hpt366.sys są tego powodem. Poza tym bios 1.28b jest do osobnych kontrolerów na PCI, także nie wiadomo czy popawki odnoszą się też do mobowych hpt. Jednym słowem pic na wode fotomontaż ta BE6II z HPT366, zeby producent nie zrobil sterow stabilnych, a pod Win98 to juz wogóle nie raczył. Fajny tez mam myk z SP4 do 2k, jak na SP3 wszystko chodiz, tak na sp4 po paru rozruchach, loguje sie i mam komunikat ze profil zostal uskzodozny i ze załaduje sie domyslny. Żegnam 2kxp na zawsze na tej mobo! Wku*** mnie jeszcze to pod Win98SE, jak klikam na menu kontekstowe dysków i CDROMU, z epo 10-15s sie pokazuje i to że jak usuwam więcej plików to po tym komp nie odpowiada na kolejne 10s, po cyzm pada explorer.exe zabierajac do grobowca wszystkie ikony w trayu. Wiem, ze to wina IE 6.0 dlatego instalowalem 5.5sp2, choc tu tez sporadycznie to ma miejsce. Cóz 2k fajny system ale nie na tej PIERO**** płycie... PS: Czekam az mi kondensatory wybuchnął;) 2 lata temu pisali na nvidia.pl ze wlasnie ta seria i inne maja felerne kondensatory z ktorych sie leje i wybuchaja. Juz mam kompa 3 lata i nic sie nie dzieje, no ale wieksze obciazenie przy celku 1ghz pewnie ja zalatwi, bo 2 miechy temu mialem celka 466... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 ;) Kondensatory już padły, tylko jeszcze nic o tym nie wiesz. Nie zawsze wybuchają, wystarczy że wyschną :roll: Płyty BE6 z HPT366 to chyba najgosza wersja BE6, zawsze były z nimi problemy. Dopiero po podłączeniu dysku do kontrolera głównego można spokojnie używać w2k/XP. Ale dysk w trybie ATA33 to nie jest rakieta ... Pozdr AT PS. Jak będziesz wyrzucał płytę na śmietnik, to daj znać ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.R.e.K Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 ;) Kondensatory już padły, tylko jeszcze nic o tym nie wiesz. Nie zawsze wybuchają, wystarczy że wyschną :roll: Płyty BE6 z HPT366 to chyba najgosza wersja BE6, zawsze były z nimi problemy. Dopiero po podłączeniu dysku do kontrolera głównego można spokojnie używać w2k/XP. Ale dysk w trybie ATA33 to nie jest rakieta ... Pozdr AT PS. Jak będziesz wyrzucał płytę na śmietnik, to daj znać ;) ANO, wiem coś o tym, przepinałem na ATA33, marnie to chodzi... Padły, a jednak żyją?;) Wiesz znajomy ma podobna płyte do mojej jak uruchamia kompa to teżcoś jemu tam pisze HPT366, ale nie ma tej niebieskiej planszy, czy to BE6 tak wyglądają? Nom w sumie można też kupić osobny kontroler ATA100 i wpiąć w PCI, ale to szkoda zachodu i pakowania kasy... Jak to jest z tym ATA, cyz to jest wyłącznie komunikacja między dyskami? Czy jakaś wewnętrzna między dyskami, pamięciami, procesorem? PS: Dobrze, ale nie wiem czy na śmietnik, bo jak się wkurze to do ogródka wpadnie;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Padły, a jednak żyją?;)Ano tak, przy 1/3 pojemności nominalnej płyta jeszcze chodzi. Dużo ich tam jest (tych kondensatorów) :D Wiesz znajomy ma podobna płyte do mojej jak uruchamia kompa to teżcoś jemu tam pisze HPT366, ale nie ma tej niebieskiej planszy, czy to BE6 tak wyglądają?To kwestia wersji BIOS, a właściwie tej jego części która dotyczy kontrolera HPT. W nowszych wersjach nie ma niebieskiej tabelki przy starcie.Jak to jest z tym ATA, cyz to jest wyłącznie komunikacja między dyskami?To nazwa interfejsu dyskowego. Na początek poczytaj tam... ale nie wiem czy na śmietnikNie ma sprawy, stanę pod oknem :P Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Nie wiem, tak strasznie narzekacie na tą płytę a to jedna chyba z lepszych płyt na poczciwym BX, jesli nie najlepsza. U mnie śmigała z Millenium i XP. Teraz ma ja koleś i też zero problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.R.e.K Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Nie wiem, tak strasznie narzekacie na tą płytę a to jedna chyba z lepszych płyt na poczciwym BX, jesli nie najlepsza. U mnie śmigała z Millenium i XP. Teraz ma ja koleś i też zero problemu. No nie wiem czy tak nie ma problemów z nią, moze z sama nią nie ale z hpt366, blue screeny na NT... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 No nie wiem czy tak nie ma problemów z nią, moze z sama nią nie ale z hpt366, blue screeny na NT... Akurat NT nie próbowałem, więc może masz racje :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.R.e.K Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 No nie wiem czy tak nie ma problemów z nią, moze z sama nią nie ale z hpt366, blue screeny na NT... Akurat NT nie próbowałem, więc może masz racje :D HEH, wiedziałę ze tak będzie, moglem napisac Win2kxp, chodiz mi rzecz jasna o rodzine NT (NT, 2k, Xp):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lockheed Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Nie wiem jak jest z BE6, ale mialem BP6 z HPT366 i chodzilo wysmienicie pod ME, XP, 2000 i Slackware. Po 1 nie szukaj biosu do HPT u abita tylko u producenta kosci: http://www.highpoint-tech.com/366drivers_down.htm Bierz najnowszy jaki jest. Nie jestem pewien, ale na niepodpietym dysku mam chyba bios 1.30. Druga i wazniejsza sprawa to sterowniki. Musisz miec 1.30. Na kazdych poprzednich dyski na hpt chodzily mi wolniej i awaryjniej niz na ata33. Po zainstalowaniu 1.30 problem zniknal jak reka odjal. Nie wiem czy znajdziesz 1.30, ale mam je na tamtym dysku. Jesli Cie to interesuje to daj znac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_P Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Nie wiem, tak strasznie narzekacie na tą płytę a to jedna chyba z lepszych płyt na poczciwym BX, jesli nie najlepsza. U mnie śmigała z Millenium i XP. Teraz ma ja koleś i też zero problemu. Chyba BX-133 z HPT 370 jest jednak lepsza. Niestety najnowszy oficjalny bios do HPT nie działa prawidłowo XP, więc zostałem przy 2k. Chodzi jak trzeba. No i kondensatory jeszcze żyją... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.R.e.K Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Nie wiem jak jest z BE6, ale mialem BP6 z HPT366 i chodzilo wysmienicie pod ME, XP, 2000 i Slackware. Po 1 nie szukaj biosu do HPT u abita tylko u producenta kosci: http://www.highpoint-tech.com/366drivers_down.htm Bierz najnowszy jaki jest. Nie jestem pewien, ale na niepodpietym dysku mam chyba bios 1.30. Druga i wazniejsza sprawa to sterowniki. Musisz miec 1.30. Na kazdych poprzednich dyski na hpt chodzily mi wolniej i awaryjniej niz na ata33. Po zainstalowaniu 1.30 problem zniknal jak reka odjal. Nie wiem czy znajdziesz 1.30, ale mam je na tamtym dysku. Jesli Cie to interesuje to daj znac. 1. Powinienem szukać u Abita, ponieważ to on tworzy bios do BE6 i tam integruje bios do HPT. Na stronie HPT mozna dostac bios 1.28, ale jest on przeznaczony z programem LOAD.exe do kontrolerow hpt366 na PCI! Oficjalnym biosem jest 1.25, 128to beta, choc rozwiazuje niby konflikt z Maxtorami, takie mam 2xHDD, ale nie wiem czy to sie odnosi do kontrolerow na pci czy na mobo. 2. 1.30 to bios modyfikowany przez userow, mam taki, ale to tez nie jest zintegrowany z biosem plyty. Jak mozesz to podeslij, obojce;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lockheed Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Faktycznie zapomnialem ze bios htp jest zintegrowany z biosem plyty. W takim wypadku Ci nie pomoge z biosem, bo mialem BP6, ale nowe sterowniki moga rozwiazac twoj problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Chyba BX-133 z HPT 370 jest jednak lepsza. Niestety najnowszy oficjalny bios do HPT nie działa prawidłowo XP, więc zostałem przy 2k. Chodzi jak trzeba. No i kondensatory jeszcze żyją... U mnie szło bez zarzutów na biosie 1.28 beta. Windows XP "śmigał" :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Co do tych kondensatorkow to juz mi połowe wywalioło o dziwo płyta dziła tylko soft menu wariuje 450@600 leci spoko ale po restarcie mam p3 300 i fsb 66 tylo ciekawe czy to przez kondensatorki chociaz spuchły i sie poitwierał ale jeszcze nic nie cieknie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Co do tych kondensatorkow to juz mi połowe wywalioło o dziwo płyta dziła tylko soft menu wariuje 450@600 leci spoko ale po restarcie mam p3 300 i fsb 66 tylo ciekawe czy to przez kondensatorki chociaz spuchły i sie poitwierał ale jeszcze nic nie cieknie :)Cieknie, cieknie ;) Wymiana kosztuje jakieś 50-70 zł (zależy gdzie), a jak padną tranzystory (a padną, masz to jak w banku) to koszt naprawy będzie równy wartości płyty (czyli 120-150 zł). Zreszta jest 50% szans na to że padnie też procesor, i nie będzisz juz musiał tego naprawiać ;) Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.R.e.K Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 A.... jednak zdecydowałem się na upgrade do HPT1.28. Miałem od gościa z infojamy zintegrowany z biosem mobo. Wgrałem to w wielkim stresie, udało się. Uruchamiam kompa, patrze na HPT, pisze 1.28, dyski wykrywa troszke inaczej, wcześniej 3820 teraz 4021, szczegół, odpalam nowo zainstalowanego Win2ksp4, po restarcie mam takie zjawisko, (miało ono też miejsce po każdym blue screenie na HPT 1.25). Dyski jakby się <span style="color:red;">ORT: <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span></span>ły i wyłanczały, silnik słuchać jak właśnie robi tą operacje, 3-4 razy i reset... zły sobie myśle, wchodze do menadżera urządzeń, patrze a tam pisze wersja sterownika 1.25.0.1 8O Zdziwiony, wchodze na www.highpoint-tech.com na dział drivers, jeszcze raz ściagam stery do 1.28, rozpakowuje, README pisze ze to 1.28, dziwne, bardzo dziwne... Mam nadzieje, ze teraz spokojnie powróce do biosu 1.25, WYPIE***** Win2kxp przez okno (możecie łapać CD;)). Już się cieszyłem, a tu [gluteus maximus]. Dokładnie w readme pisze że wersja 1.28 wnosi poprawki dla Maxtorów ATA100, czyli dokładnie takich dysków jakie posiadam 2x Mator 40GB 5400rmp) - identyczne. Przez jakiś PIER**** HPT nie moge mieć stabilnego kompa a tym samym Win2kxp, a przepinannie na ATA33 nie uśmiecha mi się. Heh a kiedys myślałem ze ten HPT366 to RAID, tak piszą o tym, a wcale to nie raid, co się okombinowałem żeby sobie postawić na tych dyskach RAID0 ;) Hmmm, co tam jeszcze a ściagnąłem sobie jakieś stery od 1.30 zobacze jak na tym chodzi... PS: dziś testowałem kompa znajomego, nowy, P4 2.4 HT 800pfb itp, na mobo MSI 875P Neo czy coś droga jak cholera. Dysk ma jakiś barakuda, ale z kartą to mu dogieli Radeon 9200 Minta :| patrze dos rodka a tam TV-OUT połaczony taka taśma jak od CDROMU, wogóle do [gluteus maximus] gry na tym chodzą, zarywają, poza tym na XP jakos mało stabilnie to chodziło, wgrałem nowe stery do chipu... Tego HT to jakoś nei zauwazylem, bo uruchamialem dwa progsy w jednoczensnie is ie mulił. Aha dziwne ma w biosie, pokazuje mu CPU fan 2000rpm tylko?, jak nic sie nie robi to ma 50*, jak pakowlaem w rarze to juz 55* dziwne to.. PS: no jzu po wszystkim wgralem spowrotem bios 1.25, co sie nerwow najadlem, heh 2x w jednym dniu biosa wgrywac, i to pierwszy raz sam :| jestem z siebie dumni hihi. Wszelkie "Enteki" poszły się ... Win98SE króluje! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Co do tych kondensatorkow to juz mi połowe wywalioło o dziwo płyta dziła tylko soft menu wariuje 450@600 leci spoko ale po restarcie mam p3 300 i fsb 66 tylo ciekawe czy to przez kondensatorki chociaz spuchły i sie poitwierał ale jeszcze nic nie cieknie :)Cieknie, cieknie ;) Wymiana kosztuje jakieś 50-70 zł (zależy gdzie), a jak padną tranzystory (a padną, masz to jak w banku) to koszt naprawy będzie równy wartości płyty (czyli 120-150 zł). Zreszta jest 50% szans na to że padnie też procesor, i nie będzisz juz musiał tego naprawiać ;) Pozdr AT Ja za wymiane kondziorów na BX133-RAID zapłaciłem 30zł (już chyba nie został ani jeden orginalny :P ), ale chyba znowu je wywala :( . Gdzieś słyszałem że na tych płytach abit darmowo, nawet pogwarancyjnie wymienia kondensatory, obiło się komuś coś takiego o uszy? Napisałem do nich ale na razie brak odzewu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.R.e.K Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Co do tych kondensatorkow to juz mi połowe wywalioło o dziwo płyta dziła tylko soft menu wariuje 450@600 leci spoko ale po restarcie mam p3 300 i fsb 66 tylo ciekawe czy to przez kondensatorki chociaz spuchły i sie poitwierał ale jeszcze nic nie cieknie :)Cieknie, cieknie ;) Wymiana kosztuje jakieś 50-70 zł (zależy gdzie), a jak padną tranzystory (a padną, masz to jak w banku) to koszt naprawy będzie równy wartości płyty (czyli 120-150 zł). Zreszta jest 50% szans na to że padnie też procesor, i nie będzisz juz musiał tego naprawiać ;) Pozdr AT Ja za wymiane kondziorów na BX133-RAID zapłaciłem 30zł (już chyba nie został ani jeden orginalny :P ), ale chyba znowu je wywala :( . Gdzieś słyszałem że na tych płytach abit darmowo, nawet pogwarancyjnie wymienia kondensatory, obiło się komuś coś takiego o uszy? Napisałem do nich ale na razie brak odzewu. Heh to było gdzieś 1.5 roku temu na www.nvidia.pl, taki newsik z lista płyt z felernymi kondensatorami, pisali tez że owszem wymienia, ale przecież musiałbyś mieć ją na gwarancji, bo jak każdy sprzęt po gwarancji moze sie zepsuć a za serwis trzeba płaciić. PS: nie wiem czy jest sens wymieniac kondensatory, dodam jeszcze ze dokładnie pamietam z tego newsa, ze koszt podawali 200zł za wymiane kondensatorów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Co do tych kondensatorkow to juz mi połowe wywalioło o dziwo płyta dziła tylko soft menu wariuje 450@600 leci spoko ale po restarcie mam p3 300 i fsb 66 tylo ciekawe czy to przez kondensatorki chociaz spuchły i sie poitwierał ale jeszcze nic nie cieknie :)Cieknie, cieknie ;) Wymiana kosztuje jakieś 50-70 zł (zależy gdzie), a jak padną tranzystory (a padną, masz to jak w banku) to koszt naprawy będzie równy wartości płyty (czyli 120-150 zł). Zreszta jest 50% szans na to że padnie też procesor, i nie będzisz juz musiał tego naprawiać ;) Pozdr AT Ja za wymiane kondziorów na BX133-RAID zapłaciłem 30zł (już chyba nie został ani jeden orginalny :P ), ale chyba znowu je wywala :( . Gdzieś słyszałem że na tych płytach abit darmowo, nawet pogwarancyjnie wymienia kondensatory, obiło się komuś coś takiego o uszy? Napisałem do nich ale na razie brak odzewu. Heh to było gdzieś 1.5 roku temu na www.nvidia.pl, taki newsik z lista płyt z felernymi kondensatorami, pisali tez że owszem wymienia, ale przecież musiałbyś mieć ją na gwarancji, bo jak każdy sprzęt po gwarancji moze sie zepsuć a za serwis trzeba płaciić. PS: nie wiem czy jest sens wymieniac kondensatory, dodam jeszcze ze dokładnie pamietam z tego newsa, ze koszt podawali 200zł za wymiane kondensatorów. No to wolę jednak na własną rękę wymieniać kondensatory. Pomęczę się trochę jeszcze z tą płyta a jak zacznie już być wkurzającą niestabilna kupię jakiegoś Asusa/Abita na i815 B steping, ale to już nie będzie ta frajda i wydajność. Nie ma to jak BX :!: :!: :!: :!: :!: :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 A jeszcze jedno :). Jakie kondensatory montowaliście po wywaleniu orginalnych :?: Takie jak były wcześniej czy jakieś inne (o innej pojemności, max temperaturze, napięciu) :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.R.e.K Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 A jeszcze jedno :). Jakie kondensatory montowaliście po wywaleniu orginalnych :?: Takie jak były wcześniej czy jakieś inne (o innej pojemności, max temperaturze, napięciu) :?: Ja jeszcze nie miałem tej przyjemności, ale macałem je ostatnio (po upszednim macaniu kaloryfera;)) i wydawały mi się suche :( Powiem, że płyta chodiz stabilnie, ale z tymi przerwaniami jest chamski, jak się ma dużo urządzeń, ja nei miałem wyjścia i do PCI które dzieli przerwanie z HPT musiałem wsadzić sieciówke, czasem jak coś ciagne flashgetem i w tym czasie uruchomie progs z dysku, to troszke zarywa transfer;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 A jeszcze jedno :). Jakie kondensatory montowaliście po wywaleniu orginalnych :?: Takie jak były wcześniej czy jakieś inne (o innej pojemności, max temperaturze, napięciu) :?:Parametry dokładnie takie jak te orginalne, 1500uF/6,3V - ale lepsze wykonanie (innej firmy). Powinny mieć napis "Low E.S.R", albo bez napisu - ale też o takich parametrach (Low Equivalent Series Resistance). Normalne się nie nadają, po pół roku jest replay. Tylko uważaj przy lutowaniu, to płyta wielowarstwowa (można wyrwać przepusty). ... AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...