Skocz do zawartości
snooki

ABIT BE6 II ....czy pociągnie HDD 40 GB ?????

Rekomendowane odpowiedzi

A jeszcze jedno :). Jakie kondensatory montowaliście po wywaleniu orginalnych :?: Takie jak były wcześniej czy jakieś inne (o innej pojemności, max temperaturze, napięciu) :?:

Ja jeszcze nie miałem tej przyjemności, ale macałem je ostatnio (po upszednim macaniu kaloryfera;)) i wydawały mi się suche :( Powiem, że płyta chodiz stabilnie, ale z tymi przerwaniami jest chamski, jak się ma dużo urządzeń, ja nei miałem wyjścia i do PCI które dzieli przerwanie z HPT musiałem wsadzić sieciówke, czasem jak coś ciagne flashgetem i w tym czasie uruchomie progs z dysku, to troszke zarywa transfer;)

U mnie też większość wygladała dobrze, z góry i z boku, ale gdy je wylutowano to okazało się że od spodu prawie wszystkie są wywalone. Dopiero po zdemontowaniu widać naprawade w jakim stanie są kondensatory, gdy są na płycie nie ma szans zobaczyć jak wyglądają od spodu.

Mnie też czeka zabawa z przerwaniami, dokupuje sieciówke i będzie ona musiała dzielić z czymś przerwanie. Na razie mam na PCI 2 modem a na PCI 4 dżwięk, zostaje PCI 1, 3, 5, tylko że każde dzieli z innym przerwanie. PCI 3 dzieli IRQ z kontrolerem HPT 370, PCI 5 dzieli IRQ z PCI 2 a bus master z HPT 370, PCI 1 z AGP. Więc gdzie tą sieciówke podpiąc :?: Czy sieciówka potrzebuje/korzysta z trybu bus master :?: Jeśli nie to chyba wepnę ją w PCI 5 i tak nie będę jednocześnie używał modemu i sieciówki.

M.a.R.e.K ----> Dlaczego nie podkręciłeś swojego celerona :?: Magistrala 133 daje niezłego kopa całemu systemowi a szczególnie grafice (AGP 87Mhz). Spójrz w podpis jak mój celek lata a z lepszą pamięcią mogłoby być i 1450Mhz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze jedno :). Jakie kondensatory montowaliście po wywaleniu orginalnych :?: Takie jak były wcześniej czy jakieś inne (o innej pojemności, max temperaturze, napięciu) :?:

Parametry dokładnie takie jak te orginalne, 1500uF/6,3V - ale lepsze wykonanie (innej firmy). Powinny mieć napis "Low E.S.R", albo bez napisu - ale też o takich parametrach (Low Equivalent Series Resistance). Normalne się nie nadają, po pół roku jest replay. Tylko uważaj przy lutowaniu, to płyta wielowarstwowa (można wyrwać przepusty).

...

AT

Nie wiem jak na BE6 itp. ale na BX133-RAID orginanie z grubsza można było wyróżnić 3 typy kondensatorów (jest jescze kilka różnych mniejszych) :

- 1500uF/6.3V temp:-40 +105 C Jackcon (większe zielone, jest ich (lub było :) ) 10)

- 1000uF/6.3V temp:-40 +105 C Jackson (mniejsze zielone, w liczbie 4)

- 1000uF/10V temp:-40 +105 C Jackson (czarne, w liczbie 2, niewymienianych zostało jeszcze 4 ,jak dobrze pamiętem te 2 były przy obu końcach gniazd pamięci)

Tak właściwie to u mnie wywaliło kilka kondensatorów z grupy pierwszej, resztę wymieniłem na zapas. Z racji braku odpowiednniego sprzętu i zdolności manualnych :) oddałem MoBo do sklepu komputerowo-elektronicznego, gościu wymieniło kndensatory, tylko tłumacząc się, że takie typy są trudno dostępne założył inne :( i obecnie mam większośc kondensatorów 1500uF/6.3V zgadnijcie jakiej firmy, oczywiści Jackcon, co ciekawe nawet pisze na nich "LOW E.S.R" :) choć na orginalych nie pisało.

Spotkałem się również z opinią że z racji, że kondensatory są połączone równolegle można kilka zamienić jednym o sumarycznej pojemności, pisało kiedyś o tym na http://www.twojepc.pl. Również, że przy podkręcaniu kondensatory 1500uF/6.3V można spokojnie zamienić na inne o większej pojemności, należy uważać tylko na średnice, aby się koło siebie mieściły. Goście 8 kondensatorów 1500uF/6.3V wymienili na 2 po 4700uF i jeden 2200uF a wszystkie trzy na napięcie 25V :!: :!: :!: A efekt taki że proc który wcześniej nie chciał chodzić na fsb 125, zaczął śmiagać na fsb 143Mhz.

Próbował ktoś podobnych rzeczy, jak to się sprawdza w praktyce :?: Czy taka wymiana kondziorów poprawi stabilność proca, możliwość podkręcania :?: A co z temperaturą, jak taka wymiana wpłynie na całą MoBo :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze nie miałem tej przyjemności, ale macałem je ostatnio (po upszednim macaniu kaloryfera;)) i wydawały mi się suche :( Powiem, że płyta chodiz stabilnie, ale z tymi przerwaniami jest chamski, jak się ma dużo urządzeń, ja nei miałem wyjścia i do PCI które dzieli przerwanie z HPT musiałem wsadzić sieciówke, czasem jak coś ciagne flashgetem i w tym czasie uruchomie progs z dysku, to troszke zarywa transfer;)

U mnie też większość wygladała dobrze, z góry i z boku, ale gdy je wylutowano to okazało się że od spodu prawie wszystkie są wywalone. Dopiero po zdemontowaniu widać naprawade w jakim stanie są kondensatory, gdy są na płycie nie ma szans zobaczyć jak wyglądają od spodu.

Mnie też czeka zabawa z przerwaniami, dokupuje sieciówke i będzie ona musiała dzielić z czymś przerwanie. Na razie mam na PCI 2 modem a na PCI 4 dżwięk, zostaje PCI 1, 3, 5, tylko że każde dzieli z innym przerwanie. PCI 3 dzieli IRQ z kontrolerem HPT 370, PCI 5 dzieli IRQ z PCI 2 a bus master z HPT 370, PCI 1 z AGP. Więc gdzie tą sieciówke podpiąc :?: Czy sieciówka potrzebuje/korzysta z trybu bus master :?: Jeśli nie to chyba wepnę ją w PCI 5 i tak nie będę jednocześnie używał modemu i sieciówki.

M.a.R.e.K ----> Dlaczego nie podkręciłeś swojego celerona :?: Magistrala 133 daje niezłego kopa całemu systemowi a szczególnie grafice (AGP 87Mhz). Spójrz w podpis jak mój celek lata a z lepszą pamięcią mogłoby być i 1450Mhz :)

Sieciówke radze Ci wpiąć pod PCI1 bo na hpt moze sie rwac przy sciaganiu i np graniu czy kopiowaniu.

Podkrecilem raz ale nie wstal, moze zasilacz nei wyrabia mam 250W.

TZn podkrecilem go na 1200, ale czasem wstawal, czasem nie, mialem wrazenie ze jest mniej stabily, a w napiecie sie nie bawilem bo i zasilac zi tak juz obciazony jest. Kiedyś dalem FSB na 133 (choc oficialnie i440BX obsluguje 100, choc na mobo pisze 133 overclocking guide, ale nie wstal niestety. Pamieci mam 133, takze nie problem, moze to kwestia przejsciowki, w sumie jade na jakiejs PPGA (niby powinna byc FCPGA ale ktos wspominal ze sa jakies multisystemowe, tazke byc moze takowa posiadam. jest na niej zworka O/c, ale po ustawieniu jej komp nie wstaje, sa tez zworki cyrix, celeron, coppermine.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sieciówke radze Ci wpiąć pod PCI1 bo na hpt moze sie rwac przy sciaganiu i np graniu czy kopiowaniu.

Podkrecilem raz ale nie wstal, moze zasilacz nei wyrabia mam 250W.

TZn podkrecilem go na 1200, ale czasem wstawal, czasem nie, mialem wrazenie ze jest mniej stabily, a w napiecie sie nie bawilem bo i zasilac zi tak juz obciazony jest. Kiedyś dalem FSB na 133 (choc oficialnie i440BX obsluguje 100, choc na mobo pisze 133 overclocking guide, ale nie wstal niestety. Pamieci mam 133, takze nie problem, moze to kwestia przejsciowki, w sumie jade na jakiejs PPGA (niby powinna byc FCPGA ale ktos wspominal ze sa jakies multisystemowe, tazke byc moze takowa posiadam. jest na niej zworka O/c, ale po ustawieniu jej komp nie wstaje, sa tez zworki cyrix, celeron, coppermine.

Miałem taką podobna przejściówke z przełącznikiem FCPGA/PPGA umożliwiała zmianę fsb 66/100/133 i napięcia od 1.3 do około 2.6V co 0.05V całkiem fajna rzecz.

Ja mam 230W i wszystko jakoś ciągnie, a zdarz się, że są i podpięte dwa dyski. U mnie na BX proc spokojnie startuje na fsb 145Mhz przy 1.95V, inna spraw że windows się nie uruchamia :). Radziłbym ci powalczyć o fsb 133 daje niezłego kopa, tylko upewnij się ze masz dzielnik PCI 1/4, zwiększe napięci do 1.85V i powinno ruszyć. Jaką masz serię proca bo od niej dużo zależy :?:

Co do podpięcia sieciówki to czy na PCI 1 nie będzie ona kolidować z grafiką :?: No i mam założone na pamiątkach na grafice własnoręcznie robione radiatory i one "troszeczękę" wystają poza obrys karty i nie wiem czy zmieści się tam jeszcze sieciówka. Dodatkowo pogorszy ona chłodzenie grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proźba do użytkowników AbitBE6 II HPT366

Prosił bym użytkowników tejże płyty z najnowszym biosem "70"

oraz biosem/driverem kontrolera HPT366 1.25 oraz systemem Win2kxp

o przetestowanie mi sterownika 1.28b pod tymi systemami, poprostu

przeinstalowując ten driver. To zajmie 1min. Po tej instalacji zresetować

komputer i słuchać czy dyski ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ja się/wyłanczają (3-4 razy).

U mnie występuje taki efekt. Jednak nie mam już problemu z niestabilnością,

często podczas kopiowania wywalało mi blue screena z hpt366.sys.

Później spokojnie możecie powrócić do wcześniejszej wersji drivera.

A tutaj macie linka:

http://www.highpoint-tech.com/usaindex.htm

366_2k_128b.zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...