Skocz do zawartości
friter

Zasilacz cichy i wydanjy w cenei do 400 zl, pomożcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Wiem, ze o zasilaczach bylo juz sporo tematow, ale mi chodzi o konkretnie 2 modele:

- Chieftec 420W PFC (HPC-420-302-DF)

- HuntKey HK400-13BP 400W

Potrzebuje wydajnego zasilacza do P4, ale co bardzo ważne musi być cichy, ponieważ mam WC i zalezy mi na ciszy (nie głośniejszy niż dysk Segate 7200.7). Ktory z tych dyskow jest cichszy i ktory wydajniejszy ? Cena nie gra tutaj zadnej roli. Czytalem ze ten HuntKey jest supercichy, ma jeden wielki wentyl 120mm i poziom hałasu jest mniejszym niż 21dB. Jak jest z głośnością pracy Chiefteca ? A moze jakas inna propozycja w tej cenie ?Serdecznie prosze o pomoc w wyborze tych zasilaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A orientuje się ktoś może jak głośno pracuje ten chieftec (w dB) ?

Bo HunKey pracuje na poziomie 21 dB.

A skad wiesz ze dokladnie 21 dB? Przeciez to tylko dane producenta zwykle zanizone :D. Poza tym uwierz posiadaczom tej zasilki ktorzy organoleptycznie codziennie przez kilka godzin sprawdzaja glosnosc tej zasilki: JEST CICHY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skad wiesz ze dokladnie 21 dB? Przeciez to tylko dane producenta zwykle zanizone :D. Poza tym uwierz posiadaczom tej zasilki ktorzy organoleptycznie codziennie przez kilka godzin sprawdzaja glosnosc tej zasilki: JEST CICHY.
Dokładnie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem, ze w porównaniu z Codegenem jest poprostu niesłyszlany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem, ze w porównaniu z Codegenem jest poprostu niesłyszlany

Potwierdzam. Posiadałem kiedyś codeshita i rużnica jest kolosalna .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll:

jak masz mozliwosc sprowadzic z Zachodu to polecam zasilacz firmy SeaSonic model SS-400FS Active PFC- najcichsze firmowo zasilacze jakie slyszalem - mam model SS-300FS Active PFC i co najlepsze nawet w upaly po kilku dniach ciaglej pracy kompa (XP1700+@2.0GHz,...) wentylator w tym zasilaczu pracowal ponizej 1400 rpm (standard to 1100-1200 rpm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabieram się z przyjaciółmi do testu zasiłek - na pierwszy ognień poszły

Antec TruePower 430

Chieftec 420 DualFan

HuntKey HK400-13BP

HuntKey LW-6400H

Chieftec 360 (ten stadardowo montowany w budach chiefteca)

Fortron 300W (a'la Haszyd)

Q-Tec 450W

jeśli macie jeszcze jakichś kandydatów i możecie ich wyporzyczyć na 2 dni (Wrocław) chętnie je wrzucimy :)

jeśli chodzi o ich chłodzenie (przepływ powietrza wyrzucanego z budy) i ciszę jednak muszę potwierdzić jedno - 12cmx12cm @ ~1450rpm w HuntKey robi swoje, nie jestem w stanie odróżnić który jest cichszy, ale HuntKey wypada najlepiej jeśli chodzi o "dmuchanie" :lol:.

Reszta po testach ze sztucznym obciążeniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...