hoobi Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 od kilku dni mam plytke MSI KT6DELTA wiec katuje ja ile sie da:) poki co udalo sie stabilnie wycisnac fsb225...przy 230 winda sie uruchamiala i zaraz sie wieszala...ale moze jakis jest problem z pamiecia, bo poki co jeszcze nie mam pewnosci co do tego na ile chodzi pamiec, bo to co ustawie w biosie to nie do konca jest zgodne z prawda:) jesli ktos ma plytke na kt600 nie pochwali sie jakie udalo sie wycisnac fsb, bo nie wiem czy mam sie bawic dalej czy juz sobie odpuscic... acha, temperatura mostka wedlug biosu to max 41 stopni wiec chyba to raczej nie jest przeszkoda w podnoszeniu dalszym fsb?? acha i jeszcze jedno, zauwazylem ze grzeja mi sie kondensatory wokol socketa..czy to normalne, bo nigdy wczesniej nie zwrocilem na to uwagi:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 A jak wkoncu z tym dzielnikiem PCI/AGP na KT600 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Max. dzielnik dla KT600 to 6:2:1. @hoobi Pewnie docierasz do granic możliwości płyty/pamięci. Jakie masz timingi ustawione? Na razie max na KT600 to chyba 233, ale to osiągnięte przez ET(EpoxTech) na AOA. Stąd wiarygodnoś tego wyniku jest dla mnie średnia. Acha mobo to był Epox 8KRA2+! To twoje MSI ma takie wysokie napięcia do ustawienia, chyba 2,3 dla vcore, 3,3 dla vdimm ?? Jakie są możliwości max napięć i co można jeszcze regulować, napięcie mostka (northbridge) też? A, kondensatory, czy mosfet'y (czy jak to się pisze ;) są gorące ?? Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoobi Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 odsylam do watku "MSI KT6 DELTA - moja opinia" tam umiescilem nieco wiekszy opis plyty.... ale co do dzielnikow to mam pewne podejrzenia ze byc moze jednak agp/pci jest zablokowane...ale to tylko moje gdybanie... dla pamieci na 400 taimingi to: cl2,5 (minimum 1,5) ROW 2 RAS 6 RAS-CAS 3 (minimum2) WRC 1T Intelave 4-way SDRAM burst length 8QW 1T command enabled fast commane fast (maximum ultra) fast R2R enabled co do napiec: V core 1.35-2.3 V vlink 2.5 2.6 2.7 2.8 - nie wiem co to za napiecie...moze chipset?? V DDR 2.5-3.30 V AGP 1.5-2.1 przy 1,5V 1.8GHz mosfety w miare cieple...przy wiekszych napiciach na pewno nie obejdzie sie ebz radiatorow... kondensatory czuc ze cieple...nic poza tym... pozdrawiam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2003 ustaw najsłabsze timingi i próbuj jeszcze - wyeliminujsz podejrzenie o niewyrabianie pamięci. a czy dzielniki działają - to możesz ocenić np sandrą, która pokaże ci inne pci/agp niż 33/66 kiedy ustawisz nietypową magistralę, np 175. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Max. dzielnik dla KT600 to 6:2:1. Z tego co wszędzie czytałem to dzielnik ten działa tylko przy prockach o defaultowym FSB 200MHz. W przeciwnym przypadku mamy nadal 5:2:1 Ale raczej nie byłoby wtedy możliwe osiągnięcie przez hoobi'ego FSB 225, bo wtedy PCI miałoby 55MHz 8O Czy w końcu wyjaśni się sprawa z tymi dzielnikami na KT 600 :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Tutaj-> http://www.vr-zone.com/reviews/VIA/KT600 Bardzo ciekawa i wyczerpująca recenzja/porównanie płyt na KT600. Jednak jest w nich potencjał. (245 FSB !!). Dzielnik max to 6:2:1, nie wiem jak w większości mobo ale na ogół działa z każdym prockiem (Epox Tech twierdzi nawet, że włącza się blisko 200 automatycznie). Aha, Sandra pisze bzdury, wylicza tylko jakąś wartość na podstawie chipsetu (i max dzielnika dla niego). Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2003 raz dwa ktośFSB 250 przeskoczy na kt600. w sumie w tym teście zawaliście duże różnice wydajności.raz dwa ktośFSB 250 przeskoczy na kt600. w sumie w tym teście zawaliście duże różnice wydajności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoobi Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 mam do Was pytanie, moze mi podpowiecie. Otoz jesli chce krecic magistrala to czy ma to znaczenie czy pamiec puszczam synchroniczie z procem czy tez nie?? bo jesli nie ma znaczenia to moze pamiec ustawic na 333 czy nawet 266 i ciagnac maigistrale w gore... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Hoobi, a sprawdzałeś już jakie masz AGP/PCI przy takim podkręceniu??? Duncan - ten test bardzo fajny, ale tam testują na procku o defult FSB 200MHz czyli automatycznie mamy dzielnik 6:2:1. Czyli nadal mamy nie do końca wyjaśnioną sprawę dzielników przy "słabszych" prockach. Ciekawe, czy przy KT600 można oszukać płytę, żeby wykrywała procka np. XP 1700+ jako Xx200MHz (tak jak to ostatnio coraz więcej ludzi robi na nForce2) - wtedy problemu z dzielnikiem nie byłoby na pewno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoobi Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 hmm nie ma jak sprawdzic dzielnika, przeciez sandra tego nie potrafi:) mysle jednak ze jest dzielnik dla 200MHz dla kazdego procka.... ale na pewno nie jest zablokowany bo juz powyzej 225fsb zawiesza mi sie karta graficzna w 3d marku :( a szkoda... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 kt600 ma dzielnik normalnie 61 niewiem nad czym sietutaj zastanawiać wogóle.Do sprawdzenia urzyj programu WCPUID.Krootki niewiem do konca oco Ci chodzi ale jak wsadzisz takiego natka 1700+ to w biosie dajesz mu FSB 200 mhz bez buli i tak chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 A teraz jeszcze jedna rzecz, która powinna powstrzymać zapalonych overclockerów od zakupu tejże płyty. Jeśli spojrzycie na powyższe zdjęcie, zauważycie zapewne bardzo szybko, cóż mam na myśli. Oczywiście w oczy rzucają się zegary taktujące magistrale PCI oraz AGP. Niestety VIA w kolejnym już chipsecie nie wdrożyła dzielnika FCB/PCI 1/6 dla procesorów, które standardowo nie korzystają z magistrali 200 MHz (Barton). Tylko w przypadku procesorów z rdzeniem Barton, ustawienie zegara 200 MHz nie powoduje wzrostu zegarów taktujących PCI/AGP. Przy osiągnięciu zegara taktującego FSB na poziomie 200 MHz dla wszystkich innych procesorów AMD, dyski twarde w wielu przypadkach odmówią posłuszeństwa. Jeśli mamy kartę dźwiękową czy modem na PCI, także możemy się spodziewać protestu z ich strony. Niestety problem ten będzie dotyczył wszystkich płyt głównych z KT600. Być może, niektórzy producenci jakoś to rozgryzą, lecz z pewnością VIA całkowicie zawaliła sprawę." Hę??? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 A teraz jeszcze jedna rzecz, która powinna powstrzymać zapalonych overclockerów od zakupu tejże płyty. Jeśli spojrzycie na powyższe zdjęcie, zauważycie zapewne bardzo szybko, cóż mam na myśli. Oczywiście w oczy rzucają się zegary taktujące magistrale PCI oraz AGP. Niestety VIA w kolejnym już chipsecie nie wdrożyła dzielnika FCB/PCI 1/6 dla procesorów, które standardowo nie korzystają z magistrali 200 MHz (Barton). Tylko w przypadku procesorów z rdzeniem Barton, ustawienie zegara 200 MHz nie powoduje wzrostu zegarów taktujących PCI/AGP. Przy osiągnięciu zegara taktującego FSB na poziomie 200 MHz dla wszystkich innych procesorów AMD, dyski twarde w wielu przypadkach odmówią posłuszeństwa. Jeśli mamy kartę dźwiękową czy modem na PCI, także możemy się spodziewać protestu z ich strony. Niestety problem ten będzie dotyczył wszystkich płyt głównych z KT600. Być może, niektórzy producenci jakoś to rozgryzą, lecz z pewnością VIA całkowicie zawaliła sprawę." Hę??? :? ale to o GB MSI zawsze robila fuszerki ,ale moze poszla po rozum do glowy i w KT6 nie odwalila chaly ,bo KT6 narazie sie dobrze zapowiada a np.Abit czy Epox nie moglyby sobie pozwolic by przy fsb200 nie dac 1/6 dla jakiegokolwiek procesora przeciez to zalezy od konstrukcji plyty ,czy moze przydzielic ten mnoznik 1/6 dla np. 1700+ chipset sam nic nie widzi ,to bios mu dyktuje z jakim procem ma do czynienia i jest to tylko kwestia biosu czy ten GB przydzieli dla fsb200 mnoznik 1/6 ,czy go nie przydzieli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Do wyboru mamy tylko opcje, związane ze standardami (200/266/333/400 MHz). Maksymalny zegar taktujący FSB, jaki udało się osiągnąć wynosił 203 MHz. Powyżej tej wartości system przestawał być stabilny. Nie jest tutaj napissane wprost, ale raczej można wywnioskować, że raczej nie włączył się dzielnik 1/6..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Do wyboru mamy tylko opcje, związane ze standardami (200/266/333/400 MHz). Maksymalny zegar taktujący FSB, jaki udało się osiągnąć wynosił 203 MHz. Powyżej tej wartości system przestawał być stabilny. Nie jest tutaj napissane wprost, ale raczej można wywnioskować, że raczej nie włączył się dzielnik 1/6..... nie wiem jaka chale odstawil Epox ,ale Abit ma w SoftMenu mozliwosc wyboru mnoznika pci i agp http://www.vr-zone.com/reviews/VIA/KT600/page2a.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Jedyną wadą chipsetu KT600 jest zablokowana możliwość zmiany taktowania AGP/PCI niezależnie od FSB - powoduje to wzrost taktowania AGP/PCI wraz ze wzrostem FSB. Niestety sytuacja ta będzie się powtarzać przy każdej innej płycie głównej opartej o KT600. The KT6 Delta-FIS2R was a good FSB overclocker for KT600 motherboard standards, coming in at 210MHz FSB. Compared to nForce2 Ultra 400 motherboards, however, the KT6 Delta-FIS2R is simply mediocre at best. Every single nForce2 Ultra 400 motherboard that we’ve come across so far has been able to reach north of 220MHz FSB, and in several cases, quite a bit higher. Clearly, hardcore overclockers will stray far away from KT600 motherboards (...) Ale za to gdzieś indziej zobaczyłem, że na Solteku np. można jumperem (!) zmienić domyślne FSB procka na 200MHz. I wtedy faktycznie mamy dzielnik 1/6. Tak więc widać, że jednak producenci płyt jakoś sobie radzą... Ale żeby jumperami trzeba było ?? :? PS Szkoda, że prawie wszyscy testując płyty na KT600 używają tylko Bartonów 3200+ (FSB 200). Dlatego ciężko tak naprawdę stwierdzić jak to jest np. przy podkręcaniu 1700+ (FSB 133) do tych 200MHz FSB... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 w abicie na 100 % przy FSB 200 dla każdego prock włącza się dzielnik 1/6 dla pci. śmieszne że soltek ma to włączane zworką ale raz się ustawi i już nie zagląda się. jednak soft menu abnita po raz kolejny okazuje się najlepsze :D . p.s. ja mam mnożniki zworkami ale jak raz ustawie tak jużzostale. poza tym to trwa minutkę ale jakby było z biosu to oczywiście spox. ABIT Rulezz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...