friter Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Czesc ! Mam pytanie odnośnie podkręcania. A mianowicie w niedlugim czasie mam zamiar kupic Abita IC7 G, P4 2,4 C, zasilke Chiefteca 420 W i jakies dobre pamieci do 800 zł (2x 256 mb) np TwinMOsy 466 mhz. Zestaw mam zamiar chlodzic woda (blok wodny nukleona, chlodnica miedziana duza, pompka ehemia, zestaw za okolo 850zl). PO nabyciu takieo zestawu chcialbym jak najbardziej podkręcić swoj komputer, jednak do takiego stanu aby byl on bardzo stabilny i zdolny do dluzszego uzytku. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Podobno przy pracy pamięci synchronicznie z procesorem osiągamy duzo wieksza wydajnosc niz asynchronicznie. Chcąc w taki sposob ustawic pamieci i mocno podkrecic FSB, jestem ograniczony czestotliwoscia pracy pamieci, a potencjal w takim sprzecie mysle ze jest wiekszy. Jak to jest w praktyce ? Czy mozna cos na to poradzic ? Z gory dzieki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragongc Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Hmmm z tego co pamietam synchroniczne taktowanie pamieci i procak bardziej liczy sie przy kreceniu AMD niz Intel-a. Ale moge sie mylic :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 U mnie przy FSB 281MHz/Mem 225MHz (2-2-3-6) mam okolo 6150MB w sandrze. Przy takltowaniu sync 230MHz mam okolo 5900MB (dokladninie nie pamietam ale cos kolo tego). Jeszcze jedna uwaga. Przy wlaczonym HT procek kreci sie sporo gorzej. HT ogranicza mozliwosc O/C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 http://www.pl.tomshardware.com/motherboard...0812/index.html Tutaj masz wszystko wytłumaczone :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 U mnie przy FSB 281MHz/Mem 225MHz (2-2-3-6) mam okolo 6150MB w sandrze. Przy takltowaniu sync 230MHz mam okolo 5900MB (dokladninie nie pamietam ale cos kolo tego). Jeszcze jedna uwaga. Przy wlaczonym HT procek kreci sie sporo gorzej. HT ogranicza mozliwosc O/C. tak wlasnie jest w testach syntetyznych, ale one sprawdzaja tylko i wylacznie przepustowosc pamieci, a nie calego komputera, sprawdz w 3dmarku tesame ustawienia synch i asynch, na synch wynik bedize znacznie leprzy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Jasne. Sprawdzalem... A zreszta wez to na logike i bedzie wiadomo. Pomysl sobie. Masz taka sama przepustowosc pamieci w obu przypadkach, a wyzsze o 20% FSB czyli mozliwosc szybszej komunikacji CPU=>kontrolery. Co bedzie szybsze? a zreszta-Q3 fast, taktowanie 3,62GHz FSB sync 225MHz+PAT=553fps FSB 281/mem 225=581fps Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...