Skocz do zawartości
zavader

NAPIECIA - czy tak ma byc?

Rekomendowane odpowiedzi

jak byscie panowie poszukali znalezli byscie obszerne referaty nt napiec i norm

nie wiem czy jeszcze komus sie zachce to zreferowac bo temat bumerang wraca co chwile

zavader -> napiecia na granicy rzeczywistej tolerancji ale to zalezy od sprzetu wszystko, ja bym nie ryzykowal na takim zasilaczu. najgorze z tym 5v ale to kwestia procka wykreconego. jesli nie pili cie to za bardzo zanim zmienisz zasilke lepiej odkrec proca napiecia sie wyprostuja... przy kodeszicie lepiej uwazaj -> one potrafia zabijac reszte sprzetu!

25mikus -> u ciebie +12 "troche" (12.80?) szaleje masz p4 albo duzo dyskow/cd/dvd moze?? niektory sprzt jest czuly na 12stke np baracudy 4 szybko siadaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciale zapytac o NIAPIECIA Mam tak:

+3,3 V - 2,61 V

+5 V - 4,81 V

+12 V - 12,16 V

-12 V - -12,45 V

-5 V - -5,40 V

Cy to dobrze czy goowno? HELP! Mam codegena 300 WAT i to co w podpisie...

+3,3V - na tej płycie podawane jest napięcie na pamięciach (jak już wcześniej napisano), czyli wartość jest prawidłowa.

+5V - za mocno podkręciłeś procesor, zasilacz nie wyrabia!!! Powinno być co najmniej 4,95V (na tym zasilaczu). Przy takim przeciążeniu ma prawo się spalić, dobrze jak tylko zasilacz pójdzie z dymem (zwykle pada jeszcze coś, np. mobo). Czy po zmniejszeniu taktowania procka do nominalnego napięcie +5V rośnie? Jeśli nie, to zasilacz do wymiany - przy obniżonym napięciu +5V przegrzewają się tranzystory na płycie głównej (układ zasilania procesora).

Pozdr

AT

Na tym zasilaczu?? - to by chyba z cudem graniczyło :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gware masz na czesci czy na zestaw bo jesli na czesci mozesz miec problem z uznaniem gwary na czesci ktore ew. zasilacz spali

z tego co wiem wysokie 12 nie swiadczy o nadmiarze mocy tylko o wykozystaniu pelnej mocy

pewno troche podgrzewa podzespoly ;-)

limit na napiecia "+" wg standardu ATX to +/- 5% a wiec przy 12v bedzie to pomiedzy ~11,5 a 12,6 jesli zasilka wychodzi poza nie jest zgodn z ATXem i jako taka mozesz ja reklamowac... i niech sobie gada ze to tylko codegen w koncu to codegen atxowy ;-)

Pozdro 8)

a pytalem o p4 i dyski bo one wlasnie ciagna napiecia z 12.. amd bierze z 5v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam Chiefteka Dual Fan 360 bo jest naprawde gitesik

Ja sobie kupuje TEGO. nie taki drogi... Ale mam jeszcze pytanko - czy warto doplacic do 420 WAT?? Jest 60 zl drozszy, ale nie wiem jakie beda wymierne korzysci. W gre wchodzi krecenie extremalne:) Tak do 3000+ jakos, bo wiem ze sie da... Podaje linki do obu:

1. http://www.cooling.pl/product_info.php?man...products_id=157

2. http://www.cooling.pl/product_info.php?man...products_id=167

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec mam dwa zasialacze:

Emiter 400W - parametry: +5v - 30A; -5V - 0,5A; +12v - 11A; -12v - 0,5A; +3,3v - 28A;

a monitor pokazuje mi takie odczyty:

na procq - 1,728 (powinno byc 1,725)

+3,3V - 3,248

+5V - 5,026

12V - 11,673

-12V - 11,73

-5V - 4,94

no i ModeCon 300W - Parametry: +5V - 30A; -5V - 0,3A; 12V - 13A; -12V - 0,8A; +3,3V - 20A

no i odczyty:

na prcq - 1,728

+3,3V - 3,328V

+5V - 5,053V

+12V - 11,855V

-12V - 12,013V

-5V - 4,99V

Domyslam sie ze ModeCon jest lepszy pomimo tego iż slabszy, ale jesli sie myle to napiszcie, no i moze ktos wie dlaczego tak jest ??

aha oprocz podanej konfiguracji mam jeszcze w kompie CD-RW, DVD, HDD 40GB i HDD 80GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jeszcze jeden problem. Jak zamienilem karte graficzna z ATI radeona na GF FX5900, pojawil sie problem, tzn dysk (Maxtor80GB) wylacza sie, az nie chce czegos z niego przeczytac. Jak tylko wejde na ten dysk, zaraz sie wlacza. Po okolo 2 minutach bezczynnosci sie wylacza. W opcjach zarzadzania energia mam powylaczane zarzadzanie energia, no i nie mam wlaczonego wylaczania sie dyskow przy bezczynnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilka codeszajs 300W (2 latka leciutko na karku :D )

+3.3 V 3.13 V

+5 V 4.91 V

+12 V 12.77 V

-12 V -12.61 V

-5 V -5.40 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.80 V

Sprzecik jaki posiadam jest nie krecony ;) [Athlonik 1,33 GHz (0,18u), gf4ti4200, CD-R oraz CD-RW i inne bzdety :P ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi