Skocz do zawartości
ClareS

Herc 8500LE - kręcenia i spadek wydajności

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak karta standardowo taktowana jest 250/250 :lol: więc wziełem się za kręcenie jej. Na początek dla rdzenia i pamięci + 5hz no i zapuszczam 3DMarka 2k1 no i co się okazuje wydajność spadła o 5%, to wziełem jeszcze o 5hz podkręciłem i wydajność identyczna jak przy 255/255. Jak doszedłem do 280/280 to wydajność miałem o około 8% gorszą od standardu :x

Hmmm jaka może być tego przyczyna :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem, jak podkreciłem proca na 2200 MHz i podniosłem mu napięcie. POdejżewam u siebie albo zasiłke, albo temp. , która wynosiła 59 stopni. Luknij na napięcia. Mi wydajność spadła o 50%. Generalnie jak teraz podkręcam radka to jest zawsze na + tak z 500 punktów przy 275/255.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem, jak podkreciłem proca na 2200 MHz i podniosłem mu napięcie. POdejżewam u siebie albo zasiłke, albo temp. , która wynosiła 59 stopni. Luknij na napięcia. Mi wydajność spadła o 50%. Generalnie jak teraz podkręcam radka to jest zawsze na + tak z 500 punktów przy 275/255.

I jak rozwiązałeś problem u siebie??

A moje napięcia to:

3.3V = 3.2V

5V = 4.97V

12V = 12.48V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozwiązałem jeszcze... temperatura w nocy spadła do 10 stopni, na procu do 49 i poszedł normalnie. Mam strasznie słaby wiatrak. Niedługo wc więc sprawa się wyjaśni. Może pamoiątki ci nie wyrabiają. Zauważyłem, że jak się przekręci pamiątki lub jądro wydajnośc trochę spada... Jak tam z artefaktami u ciebie? Moje pamieci chodzą tylko na 257 bez artefaktów. W planie mam radiatory...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozwiązałem jeszcze... temperatura w nocy spadła do 10 stopni, na procu do 49 i poszedł normalnie. Mam strasznie słaby wiatrak. Niedługo wc więc sprawa się wyjaśni. Może pamoiątki ci nie wyrabiają. Zauważyłem, że jak się przekręci pamiątki lub jądro wydajnośc trochę spada... Jak tam z artefaktami u ciebie? Moje pamieci chodzą tylko na 257 bez artefaktów. W planie mam radiatory...

Więc tak, jeżeli masz zwisy, to miałem identyczny porblem na procesorze athlon 1,4ghz mialem tem 60C, i nieprechodzilem 3dmarka , jak obnizylem temp do 49C to przechodziłem. Więc zmieniłem cooler na volcano 7+ (przy okazji procka na athlona 2ghz) no i tera chodzi ładnie, tylko mowie z tym podkręcaniem karty to lipa ;/ Jutro sprubuje schłodzic karte i zobaczy czy to cos da :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, jeżeli masz zwisy, to miałem identyczny porblem na procesorze athlon 1,4ghz mialem tem 60C, i nieprechodzilem 3dmarka , jak obnizylem temp do 49C to przechodziłem. Więc zmieniłem cooler na volcano 7+ (przy okazji procka na athlona 2ghz) no i tera chodzi ładnie, tylko mowie z tym podkręcaniem karty to lipa ;/ Jutro sprubuje schłodzic karte i zobaczy czy to cos da :)

athlon 2000+ to 1667MHZ a nie 2 ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

athlon 2000+ to 1667MHZ a nie 2 ghz

No wiem, tak jakoś się napisało :lol: Ale da sie podkręcić do 2ghz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci w moim przypadku wyrabiają dużo mniej niż jądro. Najwięcej daje kręcenie pamięci. Przy 275/255 różniza jest zauważalna i 500 punktów w 3dmarku 2001 na plusie. Są karcioszki, które śmigają na 300/300 więc naprawdę się opłaca pokombinować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci w moim przypadku wyrabiają dużo mniej niż jądro. Najwięcej daje kręcenie pamięci. Przy 275/255 różniza jest zauważalna i 500 punktów w 3dmarku 2001 na plusie. Są karcioszki, które śmigają na 300/300 więc naprawdę się opłaca pokombinować...

Ale w moim przypadku, zmiana nawet o 1hz to obniżenie wydajności :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przez napieciu 3,2 chodzi bez pasów ten Herc ? :o bo u mnie na megabajcie musialem obnizyc taktowanie rdzenia do 210 ;/

na chieftecu chodzi bez artefaktów na 295/295 a na 300/300 przechodzi 3dmarki ale artekakty w niektórych tetach sypie..

btw: Tfój ma default 250/250 ? bo mój miał 250/240

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przez napieciu 3,2 chodzi bez pasów ten Herc ? :o bo u mnie na megabajcie musialem obnizyc taktowanie rdzenia do 210 ;/

na chieftecu chodzi bez artefaktów na 295/295 a na 300/300 przechodzi 3dmarki ale artekakty w niektórych tetach sypie..

btw: Tfój ma default 250/250 ? bo mój miał 250/240

tak bez paskow, standardowo jest 250/250, niedlugo wymienie zasilacz i zobacze co z tego bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie taki zły masz ten zasilacz ;) w porównaniu z tym megaszajsem ;)

teraz popatrzylem ze masz wersje 128MN wiec moga sie roznic taktowaniami..

ciekawe na ile go wyciągniesz..

mi już chyba napięcie na rdzeniu i ramach nie pozwala wyżej.. ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie taki zły masz ten zasilacz ;) w porównaniu z tym megaszajsem ;)

teraz popatrzylem ze masz wersje 128MN wiec moga sie roznic taktowaniami..

ciekawe na ile go wyciągniesz..

mi już chyba napięcie na rdzeniu i ramach nie pozwala wyżej.. ;/

No ja też sie zastanawiam , na ile podrasuje :D jeżeli wogle cos, ale bez zmiany zasiłki się chyba nie obejdzie :x

do tego cos z temp dyska twardego nie tak wacha się miedzy 35C a 170C :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykleiłem jeszcze jeden wentylator (kropelka) i mój radek pośmigał na 295, wcześniej 275. Wydajnosc jeszcze wzrosła o 200 punktów. Ale większy przyrost zaobserwowałem na mniej podkręconym procu. Teraz czas na chłodzenie pamieci....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.xcl-clan.com/articles.php3?id=29&p=2

Dzięki za zarąbisty link. Myśle że nasze problemy rozwiąże powyższy mod (kwestia napięcie-wydajność). Moja wersja karty to oem a twoja clare S?. Jeśli chodzi o wydajność to przecież bios nie został zmieniony więc skąd spadek. Moim zdaniem temperatura ma wpływ na wydajność, ale puki nie przeprowadze testów procka na wc nie powiem tego głośno :). Opinie są różne. Napisz co myślisz o podniesieniu napięcia. Czy sam tego próbowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyklej tak jak ja na kropelkę. U mnhie szalowy wiatrak z 486, osadzony na 3 kilkumilimetrowych drucikach położonych na obwodzie orgynalnego coolera co by łatwo było oderwać... Jak jesteś dobrym anglista to może byś to dokładnie przetłumaczył :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...