ClareS Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Więc tak karta standardowo taktowana jest 250/250 :lol: więc wziełem się za kręcenie jej. Na początek dla rdzenia i pamięci + 5hz no i zapuszczam 3DMarka 2k1 no i co się okazuje wydajność spadła o 5%, to wziełem jeszcze o 5hz podkręciłem i wydajność identyczna jak przy 255/255. Jak doszedłem do 280/280 to wydajność miałem o około 8% gorszą od standardu :x Hmmm jaka może być tego przyczyna :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 moze zasilka nie wyrabia moze stery albo bios grafy do pupy a moze przez ecszita(wsio sie moze zdarzyc:) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Miałem podobny problem, jak podkreciłem proca na 2200 MHz i podniosłem mu napięcie. POdejżewam u siebie albo zasiłke, albo temp. , która wynosiła 59 stopni. Luknij na napięcia. Mi wydajność spadła o 50%. Generalnie jak teraz podkręcam radka to jest zawsze na + tak z 500 punktów przy 275/255. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Miałem podobny problem, jak podkreciłem proca na 2200 MHz i podniosłem mu napięcie. POdejżewam u siebie albo zasiłke, albo temp. , która wynosiła 59 stopni. Luknij na napięcia. Mi wydajność spadła o 50%. Generalnie jak teraz podkręcam radka to jest zawsze na + tak z 500 punktów przy 275/255. I jak rozwiązałeś problem u siebie?? A moje napięcia to: 3.3V = 3.2V 5V = 4.97V 12V = 12.48V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Nie rozwiązałem jeszcze... temperatura w nocy spadła do 10 stopni, na procu do 49 i poszedł normalnie. Mam strasznie słaby wiatrak. Niedługo wc więc sprawa się wyjaśni. Może pamoiątki ci nie wyrabiają. Zauważyłem, że jak się przekręci pamiątki lub jądro wydajnośc trochę spada... Jak tam z artefaktami u ciebie? Moje pamieci chodzą tylko na 257 bez artefaktów. W planie mam radiatory... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Nie rozwiązałem jeszcze... temperatura w nocy spadła do 10 stopni, na procu do 49 i poszedł normalnie. Mam strasznie słaby wiatrak. Niedługo wc więc sprawa się wyjaśni. Może pamoiątki ci nie wyrabiają. Zauważyłem, że jak się przekręci pamiątki lub jądro wydajnośc trochę spada... Jak tam z artefaktami u ciebie? Moje pamieci chodzą tylko na 257 bez artefaktów. W planie mam radiatory... Więc tak, jeżeli masz zwisy, to miałem identyczny porblem na procesorze athlon 1,4ghz mialem tem 60C, i nieprechodzilem 3dmarka , jak obnizylem temp do 49C to przechodziłem. Więc zmieniłem cooler na volcano 7+ (przy okazji procka na athlona 2ghz) no i tera chodzi ładnie, tylko mowie z tym podkręcaniem karty to lipa ;/ Jutro sprubuje schłodzic karte i zobaczy czy to cos da :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Dla zainteresowanych, ochodziłem grafike i dalej nie ma efektów przy podkręcaniu :x wina ecsa też pewnie nie jest, bo starego gf2mx kreciłem i były efekty :lol: może zasiłka :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Nie rozwiązałem jeszcze... temperatura w nocy spadła do 10 stopni, na procu do 49 i poszedł normalnie. Mam strasznie słaby wiatrak. Niedługo wc więc sprawa się wyjaśni. Może pamoiątki ci nie wyrabiają. Zauważyłem, że jak się przekręci pamiątki lub jądro wydajnośc trochę spada... Jak tam z artefaktami u ciebie? Moje pamieci chodzą tylko na 257 bez artefaktów. W planie mam radiatory... Więc tak, jeżeli masz zwisy, to miałem identyczny porblem na procesorze athlon 1,4ghz mialem tem 60C, i nieprechodzilem 3dmarka , jak obnizylem temp do 49C to przechodziłem. Więc zmieniłem cooler na volcano 7+ (przy okazji procka na athlona 2ghz) no i tera chodzi ładnie, tylko mowie z tym podkręcaniem karty to lipa ;/ Jutro sprubuje schłodzic karte i zobaczy czy to cos da :) athlon 2000+ to 1667MHZ a nie 2 ghz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Nie rozwiązałem jeszcze... temperatura w nocy spadła do 10 stopni, na procu do 49 i poszedł normalnie. Mam strasznie słaby wiatrak. Niedługo wc więc sprawa się wyjaśni. Może pamoiątki ci nie wyrabiają. Zauważyłem, że jak się przekręci pamiątki lub jądro wydajnośc trochę spada... Jak tam z artefaktami u ciebie? Moje pamieci chodzą tylko na 257 bez artefaktów. W planie mam radiatory... Więc tak, jeżeli masz zwisy, to miałem identyczny porblem na procesorze athlon 1,4ghz mialem tem 60C, i nieprechodzilem 3dmarka , jak obnizylem temp do 49C to przechodziłem. Więc zmieniłem cooler na volcano 7+ (przy okazji procka na athlona 2ghz) no i tera chodzi ładnie, tylko mowie z tym podkręcaniem karty to lipa ;/ Jutro sprubuje schłodzic karte i zobaczy czy to cos da :) athlon 2000+ to 1667MHZ a nie 2 ghz No wiem, tak jakoś się napisało :lol: Ale da sie podkręcić do 2ghz :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Pamięci w moim przypadku wyrabiają dużo mniej niż jądro. Najwięcej daje kręcenie pamięci. Przy 275/255 różniza jest zauważalna i 500 punktów w 3dmarku 2001 na plusie. Są karcioszki, które śmigają na 300/300 więc naprawdę się opłaca pokombinować... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Pamięci w moim przypadku wyrabiają dużo mniej niż jądro. Najwięcej daje kręcenie pamięci. Przy 275/255 różniza jest zauważalna i 500 punktów w 3dmarku 2001 na plusie. Są karcioszki, które śmigają na 300/300 więc naprawdę się opłaca pokombinować... Ale w moim przypadku, zmiana nawet o 1hz to obniżenie wydajności :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Job jej mać. Może zasiłka, cos musi być nie tak... POZDRO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 No będe próbował polki co musze procesor spłacic :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 przez napieciu 3,2 chodzi bez pasów ten Herc ? :o bo u mnie na megabajcie musialem obnizyc taktowanie rdzenia do 210 ;/ na chieftecu chodzi bez artefaktów na 295/295 a na 300/300 przechodzi 3dmarki ale artekakty w niektórych tetach sypie.. btw: Tfój ma default 250/250 ? bo mój miał 250/240 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 przez napieciu 3,2 chodzi bez pasów ten Herc ? :o bo u mnie na megabajcie musialem obnizyc taktowanie rdzenia do 210 ;/ na chieftecu chodzi bez artefaktów na 295/295 a na 300/300 przechodzi 3dmarki ale artekakty w niektórych tetach sypie.. btw: Tfój ma default 250/250 ? bo mój miał 250/240 tak bez paskow, standardowo jest 250/250, niedlugo wymienie zasilacz i zobacze co z tego bedzie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 to nie taki zły masz ten zasilacz ;) w porównaniu z tym megaszajsem ;) teraz popatrzylem ze masz wersje 128MN wiec moga sie roznic taktowaniami.. ciekawe na ile go wyciągniesz.. mi już chyba napięcie na rdzeniu i ramach nie pozwala wyżej.. ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 to nie taki zły masz ten zasilacz ;) w porównaniu z tym megaszajsem ;) teraz popatrzylem ze masz wersje 128MN wiec moga sie roznic taktowaniami.. ciekawe na ile go wyciągniesz.. mi już chyba napięcie na rdzeniu i ramach nie pozwala wyżej.. ;/ No ja też sie zastanawiam , na ile podrasuje :D jeżeli wogle cos, ale bez zmiany zasiłki się chyba nie obejdzie :x do tego cos z temp dyska twardego nie tak wacha się miedzy 35C a 170C :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 To ty ciasto tam możesz piec :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 To ty ciasto tam możesz piec :) Ale od czego taki nagły wzrost temp HDD :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 170 ?? serio mówisz ? :o dotykałeś palcem? skóra została na dysku ? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 170 ?? serio mówisz ? :o dotykałeś palcem? skóra została na dysku ? ;) Właśnie chodzi o to że speedfan pokazuje temp powyżej 100C a dotykam palecem i tam i czuję zę góra 30C jest :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 to olej speedfana.. co sie przejmujesz ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 to olej speedfana.. co sie przejmujesz ;) Wczoraj speedfan mial jakis zły dzien, dzisjaj komp juz 2h włączony i temp HDD około 30C 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 to pewnie zgubny wpływ Marsa ;) Mars Napada :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 to pewnie zgubny wpływ Marsa ;) Mars Napada :twisted: No marsjanie atakują dyski twarde :lol: Ide porobić testy temp. proca ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Przykleiłem jeszcze jeden wentylator (kropelka) i mój radek pośmigał na 295, wcześniej 275. Wydajnosc jeszcze wzrosła o 200 punktów. Ale większy przyrost zaobserwowałem na mniej podkręconym procu. Teraz czas na chłodzenie pamieci.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 jak na moj gust to raczej sprawa biosu na karcie radze przeczytac artykul porownujacy biosy na R8500 znajdujacy sie na stronie www.rage3d.com jeszcze sie nie spotkalem, zeby temperatura, czy napiecie mialy wplyw na wydajnosc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 http://www.xcl-clan.com/articles.php3?id=29&p=2 Dzięki za zarąbisty link. Myśle że nasze problemy rozwiąże powyższy mod (kwestia napięcie-wydajność). Moja wersja karty to oem a twoja clare S?. Jeśli chodzi o wydajność to przecież bios nie został zmieniony więc skąd spadek. Moim zdaniem temperatura ma wpływ na wydajność, ale puki nie przeprowadze testów procka na wc nie powiem tego głośno :). Opinie są różne. Napisz co myślisz o podniesieniu napięcia. Czy sam tego próbowałeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 jak komuś u nas sie uda ten modzik to może i ja sie skusze (?) tylko najpierw jakies chłodzenie rdzenia by sie zdało.. ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Przyklej tak jak ja na kropelkę. U mnhie szalowy wiatrak z 486, osadzony na 3 kilkumilimetrowych drucikach położonych na obwodzie orgynalnego coolera co by łatwo było oderwać... Jak jesteś dobrym anglista to może byś to dokładnie przetłumaczył :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...