Marc Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Mam problem ze swoim tunerem Prolinka na Bt878 Wszytko jest w porzadku do momentu gdy nie zacznie pracowac intensywnie dysk twardy.Zakłócenia są tak duże że właściwie nie da się nic oglądać. W związku z tym jakiekolwiek nagrywanie obrazu nie wchodzi w grę. Słyszałem o dwóch rozwiązaniach. 1) ekranowanie tunera (tylko jak?) 2) wymiana zasilacza (a może jakaś przeróbka, kondensator filtrujący lub coś w tym rodzaju?) Może już ktoś się z tym spotkał? Za pomoc z góry dziękuję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 jak zauwazyles pomocne moze byc ekranowanie sprzetu . radzilbym umiescic te 2 urzadzenia jak najdalej od siebie i dac miedzy nie jakas np mate wygluszajaca albo cvois w tym stylu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Ekanowanie może w tym przypadku nie pomóc, ale można spróbować. Najprościej będzie użyć kartonu z jednej strony oklejonego folią aluminiową (można wyprosić w sklepie z podzespołami elektronicznymi, niektóre scalaki są pakowane w pudełka z tego zrobione). Wycinamy z tego korytko wielkości karty, ale tak żeby nie zakrywało złącza PCI (nie może dotykać do płyty głównej). Tam gdzie karta jest przykręcana do obudowy zostawiamy folię na wierzchu (z otworem na śrubkę), a całą resztę oklejamy taśmą samoprzylepną (coby nie zwarło z innymi kartami albo mobo). Dobrze jest zostawić jakieś otwory wentylacyjne, no i przyda się mały radiator na BT8x8. Można też zrobić to samo z blach aluminiowej lub miedzianej, ale wtedy należy zaizolować z obu stron (wiadomo po co ...). Podejrzewam że w Twoim przypadku winny jest zasilacz, najłatwiej będzie na próbę podłączyć inny (większej mocy i najlepiej nowy). Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoKFoR Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 ja polecam wstawic do anteny wzmaczniacz duzej mocy i wtedy nie bedzie zadnych zaklucen. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Folia aluminiowa ochroni jedynie przed polem elektrycznym i elektrostatycznym, przepuszczając całkowicie zakłócenia spowodowane polem magnetycznym. Dlatego do ekranowania powinno używać się blachy stalowej (ferromagnetyk). Źródłem zakłóceń raczej nie będzie sam dysk, lecz raczej taśma łącząca go z płytą główną, można pokombinować z jej ułożeniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Folia aluminiowa ochroni jedynie przed polem elektrycznym i elektrostatycznym, przepuszczając całkowicie zakłócenia spowodowane polem magnetycznym. Dlatego do ekranowania powinno używać się blachy stalowej (ferromagnetyk). Źródłem zakłóceń raczej nie będzie sam dysk, lecz raczej taśma łącząca go z płytą główną, można pokombinować z jej ułożeniem.Co nie zmienia faktu że nawet folia wystarczy przy zakłóceniach powodowanych przez płytę główną. Nie napisałem tego "teoretycznie", sposób był już kilka razy sprawdzony. Pomogło w ponad 50% przypadków (szczególnie jesli źródłem zakłóceń była karta graficzna lub sieciowa). 80 żyłowy kabek HDD rzadko jest przyczyną takich problemów, ale jak ktoś ma PH ... Nie zaszkodzi poprowadzić go jak najdalej od tunera. Jeszcze inną możliwą przyczyną może być sam tuner, niektóre są naprawdę kiepskiej jakości. Ktoś napisał o wzmacniaczu - to prawda, ale tylko przy słabym sygnale. Jeśli TV jest z kablówki, to efekt użycia wzmacniacza antenowego może być dokładnie odwrotny - czyli wzrost zakłóceń. Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3le Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 tez mam problem z slaba jakoscia obrazu tv ... nawet bardzo slaba ... nie da sie ogladac ... sygnal ciagne z kablowki z 2 pokoju ... pierwszy przedluzacz ma ok 10 m i by wystarczyl ale mialem przemeblowanie w pokoju i przestawilem kompa i trza bylo dolozyc 5 m przedluzacza ... koncowki robil mi starszy ... dodam ze karta tv jest tak ulozona w plycie glownej *grafa *wolne *wolne *karta sieciowa *karta tv *2 karta sieciowa a karta tv to kworld mgeg tv station pci na philipsie 7134 jak sie nie myle ... jak wiecie jak poprawic obraz to pomozcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 tez mam problem z slaba jakoscia obrazu tv ... nawet bardzo slaba ... nie da sie ogladac ... sygnal ciagne z kablowki z 2 pokoju ... pierwszy przedluzacz ma ok 10 m i by wystarczyl ale mialem przemeblowanie w pokoju i przestawilem kompa i trza bylo dolozyc 5 m przedluzacza ... koncowki robil mi starszy ... dodam ze karta tv jest tak ulozona w plycie glownej *grafa *wolne *wolne *karta sieciowa *karta tv *2 karta sieciowa Po pierwsze trzeba zrobić nowy kabel, takie przedłużanie zawsze odbija sie na jakości obrazu. Ma być "w jednym kawałku", i już. Samo ustawienie karty w kompie też jest nienajlepsze. Właściwie to trudno wymyślić coś gorszego :( Domyślam się że takie ułożenie kart wynikało z problemów z przerwaniami? Wyjmij (na chwilę) obie sieciówki, i sprawdź co z obrazem. Jeśli będzie wyraźnie lepszy, no to masz problem. Nie wiem na ile pomoże w takim przypadku zaekranowanie karty (nawet blachą stalową). Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3le Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Karta chodzila kiedys bez 2 karty sieciowej i nie dalo sie ogladac a jak jest teraz z 2'oma kartami sieciowymi tego nie wiem bo zgubilem plytke ze sterami zara na necie poszukam sterow ... tak wogule to ta karta nie przejmowalem sie zabardzo bo i tak miala byc na sprzedanie ... czy bedzie sie jeszcze zastanowie ... moze jakies propozycje do ustawienia kart w kompie ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 1. nalezy sutalic dokladna przyczyne zaklocen 2. wyeliminowac ja. Ad 1 . a Zobacz czy z innymi dyskami jest tak samo. ustal czy przyczyna sa zaklocenia przenoszone a) droge elektroniczna - poprzez zasilanie B) poprzez pole elektromagnetyczne wytwarzane przez pracujacy silnik. c) a moze przyczyna jest obciaanie magistrali PCI przy pacy z dysku... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marc Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Problemem jest przenoszenie zakłóceń przez zasilanie. Pytanie jak można temu zapobiec bez wymiany zasilacza i czy to wogóle jest mozliwe? Zasilacz Codegen 300W, można go jakoś odseparować, odfiltrować te zakłocenia? Lutownica mi nie straszna więc za wszelkie rady będę wdzięczny. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...