Skocz do zawartości
adnet

Upgrade sprzętu.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań odnośnie mojego sprzetu. Zastanawiam się otóż nad jego upgradem.

Jescze jest całkiem spox, ale wiadomo człowiek zawsze chce mieć coś szybszego :-)

Zastanawiam się nad szybszym procem i grafą, ale na razie nie mam odpowiednich funduszy więc styknie tylko na proca i pamięć.

Już wyjaśniam. Moim celem jest zakup AXP i zakręcenie do 2.1~2.2 ghz na powietrzu (może już niedługo WC)

Wyżej jak się da to będzie fajnie, ale nie będę płakał jak nie wyjdzie. Myśle w tym momencie o dwóch procach XP 1700+ seria JIUHB DULT3C lub XP 1800+ też DLT3C (jak się mi popieprzyło to proszę o wyrozumiałość - każy wie o jakie chodzi :twisted: . Te byłyby najlepsze, ale wiadomo, że coraz trudniej je znaleźć, a 1700 to już praktynie nie ma. Jednak z tego co słysze i czytam to praktycznie każdy XP 1700+ lub XP 1800+ spokojnie powinien pójść na szynie 166 przy standardowym Vcore, co stanowi punkt wyjścia do dalszego kręcenia.

Dodatkowo mamy jeszcze mnożnik (drut mode lub lakier, którym przemalowałem obecnego Palomino), który doda kilka mhz więcej. Nie jestem łąpczywy i dla tych dwóch proców myśle o:

XP 1700+@11,5*185=2128mhz lub 12x175=2100mhz

XP 1800+@12*185=2220mhz lub 11,5x180=2070mhz

Myśle, że takie ustawienia są całkiem lightowe do uzyskania na moim Fic'u.

Tylko nie wiem czy uda mi się zdobyć w sklepie proce z serji DLT3C lub DULT. Czy na innych seriach da się coś takiego wyciągną z Vcore max do 1.8volt? Bo nie wiem czy nie lepiej brać XP 2000+ i z nim próbować się pobawić i dać 13x166=2158mhz co raczej powinno być do wyciągnięcia (cały czas mówimy o Troughbredach 13um)?

Przyznam że na Allego można kupić "dziki" co niby mają chodzić przynajmniej jako XP2600+ czyli to co sobie zaplanowałem, ale trochę boje się tego typu transakcji, bo a nuż ktoś mnie wyroluje i sprzeda

jakiegoś słabego lub wyeksploatowanego proca, a w sklepie to raczej 100% nówka, którą nikt nie pusczał z Vcore 2.0v

Może nanieco wyolbrzymiam, ale nie stać mnie na takie zbędne ryzyko.

Wracając do proca to raczej stawiam na XP 1800+ bo nieco łatwiej dostać te kręcące się serie niż 1700+

Dodatkowo dochodzi kwestia ramu. Moje to 1xNanya PC2100(266) i 1xVdata PC 2700(333) teraz chodzą synchro na fbs150 przy timingach 4-2-2-2 ale jak dawałem asynchro na 166 przy taktowaniu SPD to coś wywaląło system. Prawdopodobnie Nanya nie wyrabiała.

Trzeby by zatem kupić 2x256 jakiś dobrych ramów np.TwinMos na M-Tec lub Twinach. Tylko nie wiem czy jest sens pchać się w PC 400 czy styknie 333? Jak myślicie?

Kończąc ten przydługawy post pytam o:

1.Czy lepiej brać XP 1800+ (DLT3C ew DULT najlepiej to XP 1700+ z tych serii) czy może zaryzykować że śmignie dowalny na fbs~175?

2. Może jednak łyknąć XP 2000+ i @fbs166?

3.Brać Dobre ramy 333 czy 400 (choć cenowo to jedno i to samo a timingi może będą lepszena 400)?

4.Brać TwinMos'a czy zaryzykować z Elixirem (Hyper X są za drogie a Value ram Kingstonea za drogie do możliwości)?

5.Ile mogę dostać za swojego XP 1600+ AGOIA?

Thx za wszystkie opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Nikt się nie zna?

Myślałem że tu sami experci, a tu lipa.

Jakbym zapytał czt nV lepsza od Ati to by coś ktoś napisał, ale pytanie było chyba zbyt wymagające.

Poszukam gdzieś indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Nikt się nie zna?

Myślałem że tu sami experci, a tu lipa.

Jakbym zapytał czt nV lepsza od Ati to by coś ktoś napisał, ale pytanie było chyba zbyt wymagające.

Poszukam gdzieś indziej.

hmm wlasnie mialem cos napisac, ale jak nie to nie, szukaj..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile wiem na fiku ustwienie mnosznika >12,5 potrzeba drutmoda sou jesli nie chcesz sie bawic doloz do 2000+ bedziesz mial mnozniki powyzej ...

serie to dut3c i dlt3c -> oplecam jednak bankowego dzika chyba ze znajdziesz cos wyjatkowego na miejscu

kilka osob z forum kupowalo dziki i wszystkie chodza na ustawieniach gwarantowanych wzwyz nie wiem tylkoczy sa dziki 2000+... a w sumie co do samego mnoznika to hmmm nie wiem czy bedzie ci tak na prawdo potrzebny >12,5 bu kupujac ram 400 bvedziesz raczej z fsb jechal wzwyz sou mnoznik i tak pewno spodnie do ~11-12 w b dobrym przypadku

co do pamieci bierz twimoski to wytestowana pamiec i warta ceny... kingston walue to sobie od razu daruj ;-) pamieci polecam oczywiscie 400 nawet jesli ne wykozystasz ich pojdzie moc w czasy itp :-)

ile wezmiesz za 1600+ ? nie wiem .. pewno tyle ile bedzie gotowy ktos zaplacic,,, wystaw na allegro i opisz jako super-podkrecalny daj linka do bazy z wynikami... jak nie pojdzie tak to opisz jako super-stable z rowniez najslynniejszej seri blablabla ;-) ;-) :lol:

i to wszystko :-)

aaa oczywiscie ze ati ;-)

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

forest kila zbila athlon 2000+ ma mnożnik 12.5 czyli jak by miał kupic cos pow.12.5 to antka 2100+.Ale poco?Niech kupi np. 1800+ i zrobi drut moda na np.13 mnożnik i będzie miał OK :D Ale poco ja to piszę skoro i tak juztu nie bedzie szukał :? To tyle,ale moge wiecej jak bedziesz zainteresowaby.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się uniosłem, ale już mi przeszło 8)

Oblookałem neta i inne źródła i wiem dokładnie czego szukać. Mam dokładną rozpiskę na oiznaczenie proca i biorę tylko coś z serii na steppingu B0 z początku 2003 z napieciem L=1.5 ew. U

Popatrze też według rady z XBitLabs na połysk jądra :twisted: Metaliczny biały ponoć gwarantuje extra kręcenie.

Dzięki za porady.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie 1700+DLT3C JUIHB i szedł zajebiście na Vcore 1.5 na 2.2ghz (185*12), ale jak dałem fbs=200 (na 256 Elixir pc400) to płyta pokazała jakieś krzaki, dałem wystraszony reseta i już nie wsała :evil:

Kasowałem CMOS, wymieniłem/odpiołem wszystko co się dał, łącznie z procem na starego Palomino 1600+ i nic.

Płyta poszła do naprawy, tak ponoć zdychały 8RDA(+).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...