Skocz do zawartości
TOMAHAWK_

Riva TNT 2 n64 @ TNT 2 - Question

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chce mi sie cytowac poszczegolnych wypowiedzi wiec musicie sie domyslic co do czego;))

1. swego czasu na rivie vancie mialem ponad 140 na chipie i 183 na pamieciach;) riva 16mb, cooler n achipie co dmuchal jhednoczesnie na ramy;)) jak wtedy szukalem bardziej wykreconej nie znalazlem nigdzie;)

2. roznica miedzy tnt2:

tnt 2 vanta i m64 sa prawie takie same, obydwie 64 bit m64 lepsze taktowanie i przewaznie 32mb ram, vanta wersja najtansza powinna byc 16 ale chyba produkowali wiecej roznych typow;) z tego co pamietam to od tych kart zaczal sie bajzel w oznaceniach i w dowolnym interpretowaniu specyfikacji nvidii;) (pozniej tez ati)

tnt2 i tn2 ultra - ultra wyzej wykrecona;)

tnt2 pro ustawienia slabsze od ultry ale wykonana w innnej technoslogi o ile pamietam 0,21 a reszta 0,25;)))))

to by bylo na tyle;))

ps

moja vanta dalej dziala tyle ze na defaulcie;) oddalem ja kuzynowi bo zali mibylo sprzedac, u niego stopiniow schodzila z ustawiniami z wdol;) az w koncy wyladowala u jego matki w biurze;) wiec dalej jest w rodzinie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jeszcze M64 gniezdzila w moim sprzecie to wycisnalem z niej

1606 :twisted: :twisted: :twisted: 3dSmarkow2001

Tutaj ciut wiecej o niej:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=175...ghlight=galeria

A tu wynik:

http://service.futuremark.com/compare?2k1=6331473

Przez dluzszy czas wynik byl nr 1, ostatnio spadlo mu sie na nr 4 ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie na Rive TNT 2 PRO mozna uzyskać wieksze taktowania GPU ze względu na mniejszy wymiar technologiczny budowy chipa ( TNT 1- 0,35 um (0,25 um podobno dla kart STB Velocity 4400, ale nigdy tego nie potwierdzono- miałem taką- lekko podkręcona z 90/110 na 115/125- ale spox więcej by ciagneła- bałem się :) ), wszyskie TNT 2 w tym Ultra to 0,25 um, a TNT2 PRO to 0,22 um jak Geforce 1 ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey ludu.

TNT2M64 32MB firmy 3D cristal prism czyli noname :) 125/150@145/180 w riva Tuner podkrecic sie dala. chlodzenie... radiator od C366 ppga przyklejony na superglue wymieszany z pasta termoprzewodzaca z doczepionymi dwoma wiatraczkami ktore przy okazji dmuchaja na pamiec karty. wynik w 3dmark2001 1250. na 125/150 bylo cos kolo 900 z kawalkiem nie pamietam dokladnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TNT 2 M64 = 125/143 @ 165/195 stabilne

pamieci 7ns , bez radiatorków ( dzis beda jesli dostane klej) .

3d2001 = 1351 marków.

Mam stary ssytem jeszcze po radeonie.

Zastanawiam sie czy riva nie szybciej by chodziło na win 98 i dentkach w okolicjy 6.53 ? to były dla mnie najszybsze sterowniki kiedys dla vanty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja VANTA 16MB ( default 100/125 ) poszła na 160/183 :) ...i to nie jest max ( chłodzenie to standardowy radiatorek na GPU )..

3DMark 2001 - 1664 marki :) ( 800x600x32, DirectX 9.0 )

Riva jest firmy APACHE, czyli noname :)

..i tym samym jestem na 1 miejscu wśród RIVA VANTA :)

--------------------------------------------

EDIT: ostateczny wynik:

160/187 -> poźniej obojętnie które zwiększe to jakieś minimalne błedy w grafice się pokazują :(

3DMark 2001 - 1702 marki ( 800x600x32, DirectX 9.0 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam M64 od kumpla ( porzyczona- on ma teraz mojego R 9100 :)). Nie bede jej katować, bo nie moja, niech sobie siedzi w spokoju ( grzeje sie strasznie i tak). Winik w 3D Msrku 2001SE 878 punktów- stery 61.11 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi