LoLowaty Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Witam na poczatku chce powiedziec że...... szukałm ;d podobnych postów ale nie ma dokładnego wytłumaczenia co zrobic z pamięcia aby zegar był np. z 266 na 300MHz tylko sa jakies timingi. Timingi ustawiłem na 5-2-2-2 i nie wiem co dalej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Witam na poczatku chce powiedziec że...... szukałm ;d podobnych postów ale nie ma dokładnego wytłumaczenia co zrobic z pamięcia aby zegar był np. z 266 na 300MHz tylko sa jakies timingi. Timingi ustawiłem na 5-2-2-2 i nie wiem co dalej. Gdybys dokladnie poszukal i poczytal ze zrozumieniem, dowiedzialbys sie ze, taktowanie pamieci zalezy od ustawinej FSB. Mozna to zrealizowac na 2 sposoby : synchro i asynchro. Synchro wtedy gdy ustawisz taktowanie pamieci tak samo jak proca (np AUTO) Asynchro wtedy gdy zapodasz taktowanie inne niz proc, nizsze lub wyzsze, badz by SPD. Timingi to inna bajka, ale tez warto poszukac i poczytac :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Hmm pod NForce2 bym ustawił raczej CL2 2-2-6 (6=2+2+2) wydajnie i stabilnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Hmm pod NForce2 bym ustawił raczej CL2 2-2-6 (6=2+2+2) wydajnie i stabilnie no sorki, ale -- Gość ma asusa na 875P. a co to LOLOWATEGO>>nie ustaiaj tak niskihc timingów, bo nie podkręcisz. Widziałem, że chcesz kręcić procka. Ustaw na początek timingi 2,5-3-3-8. Zwiększ na nich napięcie do 2,7V. Pamięci w biosie ustaw jako DDR400. Zwiększaj fsb co kilka mhz i sprawdzaj stabilność jakimś programem-polecam prime95 . Jeżeli będą zwiechy, bądź restarty, to zmień w biosie ustawienie ram na DDR 320. Jeżeli problem nie ustąpi, to zwiększ napięcie na procku np na 1,6V. Jak to nie pomoże do zjedź na dół z fsb. Tak wię zrb co napisałem i zdaj meldunek po działaniach na froncie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 no sorki, ale -- Gość ma Kingston hiper x :D . Takie ustawienia maja pamiątki fabrycznie :twisted: Pozatym wszystko wedle instukcji. POZDRO Ps. Sprostowanie fabrycznie: 2-3-2-6-1 (CAS Latency 2):twisted: :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2003 no sorki, ale -- Gość ma Kingston hiper x :D . Takie ustawienia maja pamiątki fabrycznie :twisted: Pozatym wszystko wedle instukcji. POZDRO Ps. Sprostowanie fabrycznie: 2-3-2-6-1 (CAS Latency 2):twisted: :twisted: :twisted: no niby tak ale przecież te pamiętki nie polecą mu na 480 lub 500mhz. Brałem na początku pod uwagę tryb synchroniczny. Bo przecież asynch jest słabsze. Poza tym KHX potrzebują właśnie te 2,7V, bo to są jedne z prądożernych ramów.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Chodziło mi o timingi. Napięcie podnosić jak brak stabilności (moim zdaniem bedzie hulać). 480 lub 500mhz to normalka, że nie polecą... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...