Skocz do zawartości
NaYReL

Epox 8rda(+) vs Abit NF7(S) vs Soltek FRN2-(R)L - PORÓWNANIE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nieszczęśliwym posiadaczem Gigabyte GA-7VA (oraz AthlonaXP 2000@2200 nie idzie mi na 166*2 :(( -> może to wina zasilacza 250W wkrótce sprawdzę).

Mam zamiar zmienić płytę główną i tu dylemat. Przeczytałem trzy oddzielne topiki i nie wiem co wybrać. Chodzi mi głównie o możliwości O/C.

DYLEMAT: Epox, Abit czy Asus ???

Może ktoś przetestował powyższe i podjąłby się porównania w/w MB ??

P.S. na stronie www.8rda.com przeczytałem że na Epoxie jest zmiana mnożnika do "x 24". Czy taka zmiana jest możliwa w biosie czy tylko poprzez drutmod? A jak to wygląda na pozostałych?

P.S.2. cdP.S.1. Czy któraś z tych MB obsługuje 5 bitowy Bios (z tego co wyczytałem to dzięki niemu jest możliwa zmiana mnożnika w biosie powyżej 12,5x) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to pomiedzy abitem a epoxem nie ma wielkiej roznicy jesli chodzi o OC. Abit jest stabilniejszy ma lepsze wyjscie audio. Ale jesli moj epox leci na zalmanie niskim na NB z takim fsb i procem to abit chyba tylko dla ekstremalnego OC wykaze jakas wieksza stabilnosc bo na epoxie jest conajmniej zadowalajaca. Co do audio to za 100 (roznica cen mobo tych) mozna dokupic niezla dzwiekowke i jeszcze odciazyc od razu mostki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy do czego ci mobo potrzebne jesli chcesz miec super dzwiek to soltek odpada pozostaje tylko epox i abit jesli chcesz miec sata zostaje ci juz tylko abit ale jesli na dzwieku ci nie zalezy to soltek jest bdb wyborem zwlaszcza na jego wysokie osiagniecia jesli chodzi o fsb asusa raczej bym nie polecal za wysoka cena za male mozliwosci o/c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też zbieram się do zmiany płyty

swoją opchnę za ~100zł

i teraz

epox 8rda ~ 390zł

epox 8rda+ ~ 450zł

abit nf7 ~ 420zł

abit nf7s ~ 550zł

wszystkie te płyty mają sieciówkę, nie rozumiem tej polityki z wciskaniem na siłe róznych udogodnień ...

mam i sieciówke i SBLive

i tu sprawa otwarta abit czy epox - co tam komu bardziej pasuje.

ja zawsze jakoś wolałem epoxa i go wezme

tylko nie wiem w końcu co z tym rev 2.1 bo tu różne teorie krążą :wink:

i z dostępnością 8rda+ bo w pronoxie powiedzieli, że zastępują go 8rda3+ ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oo czyżby 8rda3 bez plusa nie ma sieciówki? 

tutaj widze

na oficjalnej stronie epoxa nie ma

a na komputronik to sie nie powołam...

wie ktoś???

bo może bym tą wziął...

dzisiaj w sklepie oglądałem 8RDA3 i nie ma sieciówki, a że jest w tej samej cenie co SOLTEK 75frn2-l to do zestawu kumpla wzieliśmy solteka. Niestety okazało się także że okrągłe kable to EPOX daje tylko do 8rda3+. No i 8RDA3 nie ma też portów szeregowych :cry: Więc tym bardziej nie było sensu brać tego Epoxa

A co do dziwięku co z tego że 8RDA+ ma mostek MPC-T czyli niby SoundStorm jak nie ma wyjścia cyfrowego (czyli brak DolbyDigital) oraz brak wyjść na kanały tylne i subwoofer,

Oczywiście zaraz ktoś powie że przecież do tego mogą posłużyć wejścia MIC i Line IN. tylko że jak ktoś ma tuner to LineIN zostaje zajęte sygnałem z tuneraTV.

Na pewno na płycie 8rda+ są piny do wyprowadzenia dodatkowych kanałów dzwięku może nawet sledź za 19zł od FICa bedzie pasował, ale nie oto chodzi aby się grzebać bo powinny być od razu wyprowadzone - nie zbankrutowliby od tego.

wiec pod względem dzięku zintegrowanego najlepszym rozwiązaniem jest ABIT nf7-s i jest w zasadzie w tej samej cenie co 8RDA3+ tyle że raczej ABIT ma lepsze wyposażenie. Ogólnie wszystkie te karty są bardzo dobre czy to Soltek 75frn2-l czy któryś z omawianych epoxów albo abit.

kwestia tylko stosunku ceny do możliwości i wyposażenia i tego co komu potrzebne. Każda z tych płyt ma swoich zwolenników i z każdą z nich są tam jakieś problemy. wystarczy poczytać te najdłuższe wątki na forum SPRZĘT :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo jest po prostu najslabszy

W jakim sensie najsłabszy ? OK może nie jest demonem oc (głownie chodzi o vcore), ale wcale nie tak najgorzej z nim nie jest.

proste porownanie asus ma mniej wiecej takie same mozliwosci jak soltek frn2 a teraz porownaj jakie fsb uzyskujesz na solteku a jakie na asusie. Ta plytka owszem jest OK co nie zmienia faktu ze jest najslabsza z tej trojki sam to przyznales "..nie jest demonem oc..." a jesli masz cos lepszego za tansze albo te same pieniadze to dlaczego tego nie brac???

pozdro

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też zbieram się do zmiany płyty

swoją opchnę za ~100zł

i teraz

epox 8rda ~ 390zł

epox 8rda+ ~ 450zł

abit nf7 ~ 420zł

abit nf7s ~ 550zł

wszystkie te płyty mają sieciówkę, nie rozumiem tej polityki z wciskaniem na siłe róznych udogodnień ...

mam i sieciówke i SBLive

i tu sprawa otwarta abit czy epox - co tam komu bardziej pasuje.

ja zawsze jakoś wolałem epoxa i go wezme

tylko nie wiem w końcu co z tym rev 2.1 bo tu różne teorie krążą  :wink: 

i z dostępnością 8rda+ bo w pronoxie powiedzieli, że zastępują go 8rda3+ ...

BTW EP-8RDA nie ma sieciówki ani sundstorma siec swoją karte sieciową i dźwiękowa wykożystasz z powodzeniem. A co do OC to vmod i lecisz na FSB 220 jak nic chyba że trafisz lepszy egzemplarz na chipe rev C1 to nawet vmod niepotrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem asusa a7n8x to wybaczcie ale najbardziej h_u_j_owa płyta jaka widziałem w życiu nawet fsb190 nie chodziło a jak ustawiłem 200 to musialme wysyłać na serwis bo nic jej nie byłow stanie pomuć oczywiście przysłali nową tylko nie wiem czmu po 4 tygodniach asus ostationio to taką biede prezentuje że nie moge ale teraz mam to co w podpisie i masakra 2.3v na cpu 3 na pamięciach do 1.8v na chpsecie no po prostu rewelacja super stabilna nie ma żadnych problemów polecam a miałem też do czynienia z epoxem to nie bardzo wypadał ramy dch poszłu mniej o 12 mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem sobie trochę opinii i Abita chyba odpuszczę.

Więc który lepszy Soltek czy Epox ??

w popland.pl we Wrocławiu ceny są takie:

ABIT NF7 399,00

ABIT NF7-SL 499,00

Epox EP-8RDA3 379,00

Epox EP-8RDA+ 419,00

Epox EP-8RDA3+ 489,00

Soltek 75-FRN2-L 369,00

P.S. A propo W/g nich na Gigabyte GA7VA można zmienić mnożnik w BIOSie (sic!)

Ja się skłaniam teraz do Solteka

A co Wy myślicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działaja , ale ja na swoim abicie po podłaczeniu tego ustrojstwa podciągnołem troszkę mocniej proca niż wcześniej. Bardzo możliwe jednak, że był to chwilowy kaprys mego superzajeb..ego zasilacza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytajac wszelkie komenty nt tych plytek (bo nic poza rda nie mialem w reku) sam wachal bym sie jedynie pomiedzy soltekiem i abitem

a wybral bym zapewne solteka mam mile doswiadczenia z sama firma a frn2 zbiera same pozytywne opinie :-) no i "gwarantowane" fsb powiedzmy 233 + synkro np twinmosy 466 i mamy cud rakietke :-D a plyta tania i stosunkowo niezawodna w tym stadku

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja ostatnio sie dowiedzialem ze najprawdopodobniej pronox nie sprowadiz epoxow 8rda+ rev. 2,1 wiec zaczalem sie interesowac tym abitkiem... skoro jest lepszy od epoxa 8rda3+ i ma soundstorm i wszystkie inne bajerki no to chyba na niego sie skusze...

juz od 2 lat siedze na epoxie ale stwierdzilem ze musze tez posprawdzac inne firmy ... poszerzyc swoja wiedze na temat mb... co myslicie o mojej decyzji?

ehhhh tylko jak widze te 40 pare stron o abicie to kurcze zle mi sie robi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja ostatnio sie dowiedzialem ze najprawdopodobniej pronox nie sprowadiz epoxow 8rda+ rev. 2,1 wiec zaczalem sie interesowac tym abitkiem... skoro jest lepszy od epoxa 8rda3+ i ma soundstorm i wszystkie inne bajerki no to chyba na niego sie skusze...

juz od 2 lat siedze na epoxie ale stwierdzilem ze  musze tez posprawdzac inne firmy ... poszerzyc swoja wiedze na temat mb... co myslicie o mojej decyzji?

ehhhh tylko jak widze te 40 pare stron o abicie to kurcze zle mi sie robi :P

Poczytaj sobie ostatnie posty. Problemy się kończa zaczyna się zabawa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepotrzebnie chwaliłem. Znowu to samo. Pisałem o stronie 43... Zdaje mi się, że te wszystkie płyty są <span style="color:red;">[ciach!]</span>iane i jeszcze długo bedziemy musieli czekać na taką jakość, by kupując część elektroniczną do naszego kompa nie musieć liczyć na odrobine szczęścia. Taka polityka producentów moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...