Skocz do zawartości
sharki9

problem z HDD

Rekomendowane odpowiedzi

mam taki problem z HDD,

w kompie mam 2 dyski ten co sie spieprzyl to jest cavira o ile sie nie myle 6GB i jest on przeznaczony na dokumenty i tego typu rzeczy nie ma na nim systemu

po powrocie z wakacji komp zaczal sie dziwnie zachowywac zwisy itp okazalo sie ze to prawdopodobnie przez ten dysk, kiedy po resecie chcialem zrobic scandiska to wszystkie inne partycje z tego drugiego dysku zrobil, a na tym WD mielil i mielil to anulowalem i chcialem zrobic spod dosa spod dosa wyskoczylo ze dysk ma blad ktorego skandisk nie moze naprawic to wszystko robilem na kompie gdzie byl WIN ME,

potpiolem go pozniej pod kompa gdzie jest XP i tutaj to nawet nie chcial sie mi zalogowac :D trwalo to pol wieku, na kompie gdzie mam XP mam jedna partycje FAT reszta NTFS nie wiem czy to ma znaczenie ale napisze od razu wszystko :), no nic uznalem ze nic nie da sie juz zrobil i zabralem sie za kopiowanie danych spod dosa na moj dysk niektore dane dalo sie skopiowac oczywiscie te co sa najwazniejsze poslzy je jeb....c, jak juz skopiowalem to chcialem sie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> za formatowanie zeby zobaczyc czy dysk padl czy to tylko byla wina uszkodzonych plikow,

okazalo ze sformatowac dysku sie nie da, usunolem partycje z niego i stworzylem na nowo i przy probie sformatowania wyskakuje polecenie o nieprawidlowym dysku i standardowo ponow? zrezygnuj? anuluj ? :D

czy dysk jest padniety czy da sie cos z nim zrobic macie jakies pomysly ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jeżeli ten walnięty dysk wydaje dziwne dźwięki np. chrobocze parę sekund, a potem jakby zgrzyt. To masz uszkodzenie fizyczne talerza(y).

Jeżeli dźwięki są normalne, to coś z elektroniką. Zobacz może jakiś styk poszedł. Z tego powodu czasami dysk się załancza, a czasami nie.

AHA, SPRAWDŹ KABEL IDE :) .

Gdybyś nie mógł sformatować normalnie to spróbuj bezwarunkowo, czyli format (drivename) : /u

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem czyszczenie MBR'a nic nie da, ale nie zaszkodzi sprobowac ;)

Drugie. Sprobuj low formatem - jednak musisz wiedziec, ze mozesz uszkodzic nieodwracalnie dysk. Progtram do low formatu mozesz pobrac ze strony bios.pnet.pl - gdzies tam jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...