Skocz do zawartości
dash

Jak rozgalezic...?

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

Jestem w secie lokalnej jest nas kika osob.

Mam zamiar kupic drugi komputer na ktorym rowniez bedazie potrzebny internet. Wiec czy jest mozliwosc rozgealezienia go z kabla sieci lokalnej(skretka), czy jest jakas koncowka,trojnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tez jedno dobre rozwiazanie. Jak wiesz ( albo nie wiesz:) ) skretka sklada sie z 8 zyl i napewno Twoj komp jest podlaczony do neta 8 zylami. A wiec ucinasz koncowke RJ-45 ktora masz w domu( ta od karty sieciowej :P ) sciagasz izolacje z kabelka i wyciagasz 4 zyly, laczysz z nastepna skretka te 4 zyly i przedluzasz sobie kabel do tego drugiego komputera. Jak juz to zrobisz ( czyli 4 zyly do jednego kompa i 4 do drugiego) to bierzesz koncowki RJ-45 i zaciskasz w miejscach(dziurkach) 1, 2, 3, i 6. To samo robisz przy hubie lub switchu (niewiem co tam macie), robicie na serwerze kolejny IP i wszystko ladnie dziala. Pamietaj tylko o kolorach kabelkow w skretce(zeby po dwoch stronach byly takie same) a jak nie wychodzi to trzeba kabelek zcrosowac :P ....... To wszystko zaoszczedzi tylko ciagniecia nowego kabla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mighn Taghor

Zgadzam sie ze:

-Huby sa tanie, ale po co kolega ma tracic na energi elektrycznej

-Kabelek tak zrobiony nie robi zadnych bledow, no chyba ze jest dluzszy niz 100 metrow. Sam jestem podlaczony 4 zylami i jakos chodzi :P Zreszta i tak siec w trybie 10/100 M wykorzystuje tylko 4 zyly. Jesli ich siec zbudowana jest na 1000 M(w co szczerze watpie) to wtedy 8 zyl obowiazkowo :)

A walsnie niewiem jak tam u was z tym Adminem (bo ja na jego miejscu bralbym jakas wieksza oplate za to ze 2 kompy sa a nie jeden podpiete) i miejscem w hubie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi