dash Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Siema Jestem w secie lokalnej jest nas kika osob. Mam zamiar kupic drugi komputer na ktorym rowniez bedazie potrzebny internet. Wiec czy jest mozliwosc rozgealezienia go z kabla sieci lokalnej(skretka), czy jest jakas koncowka,trojnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Heh... ty się chyba tylko na topic śmiechu nadajesz. Poszukaj n/t dzielenia połączenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olkoo Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 trzeba kupic taki specjalny rozgaleznik do internetu i to wszystko; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirhel Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Jest tez jedno dobre rozwiazanie. Jak wiesz ( albo nie wiesz:) ) skretka sklada sie z 8 zyl i napewno Twoj komp jest podlaczony do neta 8 zylami. A wiec ucinasz koncowke RJ-45 ktora masz w domu( ta od karty sieciowej :P ) sciagasz izolacje z kabelka i wyciagasz 4 zyly, laczysz z nastepna skretka te 4 zyly i przedluzasz sobie kabel do tego drugiego komputera. Jak juz to zrobisz ( czyli 4 zyly do jednego kompa i 4 do drugiego) to bierzesz koncowki RJ-45 i zaciskasz w miejscach(dziurkach) 1, 2, 3, i 6. To samo robisz przy hubie lub switchu (niewiem co tam macie), robicie na serwerze kolejny IP i wszystko ladnie dziala. Pamietaj tylko o kolorach kabelkow w skretce(zeby po dwoch stronach byly takie same) a jak nie wychodzi to trzeba kabelek zcrosowac :P ....... To wszystko zaoszczedzi tylko ciagniecia nowego kabla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Niby można, ale: 1. takie połączenie przy długim kablu powoduje błędy (i w efekcie niższy transfer) 2. jest miejsce w hubie 3. Admin się na to zgodzi Pozatym ceny hubów są tak niskie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirhel Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Mighn Taghor Zgadzam sie ze: -Huby sa tanie, ale po co kolega ma tracic na energi elektrycznej -Kabelek tak zrobiony nie robi zadnych bledow, no chyba ze jest dluzszy niz 100 metrow. Sam jestem podlaczony 4 zylami i jakos chodzi :P Zreszta i tak siec w trybie 10/100 M wykorzystuje tylko 4 zyly. Jesli ich siec zbudowana jest na 1000 M(w co szczerze watpie) to wtedy 8 zyl obowiazkowo :) A walsnie niewiem jak tam u was z tym Adminem (bo ja na jego miejscu bralbym jakas wieksza oplate za to ze 2 kompy sa a nie jeden podpiete) i miejscem w hubie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...