Skocz do zawartości
Nogryf

Komp jak w opisie... i co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wlasciwie to kompa kupilem dosc dawno juz z zamiarem o/c, ale jakos nie moglem sie do tego zabrac nalezycie :twisted: . Jedyny sukces do proc na 2,667. W HotCPU rowno 33% wiecej pkt. i co mnie zdziwilo temp po tescie zaledwie 3 st wyzsza (czyli 49) niz bez o/c, zapodalem mu 1.600V (def na 2.00 mam 1.550V) w biosie, a program pod win pokazywal 1.620 zreszta zawsze pod winem pokazuje V 0.020 wyzsze niz w biosie (tak powinno byc ?). Ogolnie boxowy cooler brak wysysacza z tylu, majowe sloneczko w pokoju (czyli byl nagrzany:) i tymze programem test stabilnosci przez 3h bylo 53st a to dobrze chyba. Pozatym stalke mam od 3 weeks i dopiero 3 dni temu na tweaka wpadlem:), hm letko mnie zgasilo jak przeczytalem ze ctrl-f1 (w biosie) daje nowe mozliwosci :oops: (lol). Ok przechodze do sedna bo robi sie przynudnawo, kilka pytan:

1) ile max wyciagne z proca przy chlodzeniu powietrzem (box cooler + wysysacz na tyly), ile przy WC (bo chyba na jesieni zaszaleje:)), ile wy mieliscie max? czy sa jakies konkretne partie mojego proca lepsze do o/c ? na ktora wartosc mam lukac zeby sie dowiedziec jaki mam proc pod wzg przydatnosci ? :)))

2) chce zmienic bios na podkrecalny, niewiem ktory wybrac :), czy jakis warp11 dziwny, czy z sirrusa, chociaz wolalbym sam scignac bios z karty i go przerobic (tak dla pewnosci), pozatym niewiem jakie mam pamieci (3.0 chyba tylko czyje?), czy moge to jakos sprawdzic ? (gdzies w szczegolach w informacji o sterach moze ???), jakie mieliscie doswiadczenia z podmiana biosu?, czy wszycho ok dziala, karta sie kreci elegancko, zadnego suprise ??:), do ilu moge spoko podkrecac na zwyklym chlodzeniu ??, niewiem czy zalozyc zelmana czy odrazu WC tez walic na grafe (na pamieciach mam git radiatorki:) i krecic na 350/350 ???

3)no te kingstony eh... jak podkrecalem proc to chcialem tez pamiatki ale cos dziwnie nie startowal mi komp (przez pamieci), wogole probowalem tez mniej je nakrecac ale ni rusz nic, null ,zero :evil: cokolwiek powyzej 333 i nie startuje, ALE to bylo dawno i nie wiedzielem o tych opcjach dodatkowych w biosie, czyli jak mam ustawic te timingi zeby pamiatki chodzily wyzej ??, czy jakies oznaczenie na naklejce powie mi czy mam dobry ram ??, (pamieci kingstona, koski maja napis SAMSUNG)

4)twardy jest SMART i nie wiem czy wlaczyc to w biosie ??, czy potrzebuje jakis soft instalowac zeby to wykorzystac ??

No to by bylo na tyle :], Wielkie sorry za zadlugi post :), z gory dzieki za odpowiedzi w temacie i wogole za odpowiedzi.

Szukajki uzywalem ale srednio sie dowiedzialem czego potrzebowalem wiec pytam od siebie :)). POZDRO, PEACE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

0. -> Witaj na forum :-D

ad1. tego ci nikt nie powie w ciemno za to na stronie http://www.cpudatabase.com/CPUdb/ mozesz porownac procki... temp taka-sobie

kiedys w pracy tak dla jaj ;-) pokreilem przy pierwszym bocie p42,0 na 2,9 chodzil spox :-) plytka to epox napiecie minimalnie w gore... mobo epoxa na 845 chyba bylo ..

do testowania raczej uzywaj benchmarkow nie-syntetycznych tylko aplikayjnych a najlepiej na zmiane lekko i ciezko procesorowych 3d (np mark 2001 jak procesorosiepator i 03 jako grafokilah ;-) ) .. bencz ktory pokazuje 33% wzrost po takim przetaktowaniu cpu musi byc syntetykiem... wydajnosc zalezy od wszystkich elementow

2. co do biosa (grafiki?) nie zmienialem wiec milcze ;-)

3. nt pamieci kingston pupy daje ostatnio no ale jadac z timingami w dol (podnoszac wartosci np. 2 na 3) bedziesz mogl prawdopodobnie podejsc w gore z szyna pamieci.... jesli masz taka mozliwosc podnies napiecie dla pamieci

4. mozesz i wl i wyl bedziesz mogl podgladac temp dysku i tyle nt smarta

5. nie wiem po co to napisalem jak wszystko na ten temat spokojnie mozesz znalesc na forum i w faq

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx, www sie przydalo, chociaz moze lepiej bylo tkwic w blogiej niewiedzy ;), nie wiem teraz jak trafilem z procem, mianowicie jesli wazniejsze jest FPO/Batch (7242A305) to trafilem dobrze, jesli natomiast S Code (SL68R) to hm... srednio :? dodam ze proc z made in Filipiny, nakrecilem na 2.8 znaczy 140magistrala i pamieci 336 bylo spoko, ale juz na 150 i pamieci 320 lipa, nie startuje, napiecie probowalem dwojako bez zmiany (1.550) i 1.625 tez nic, nie wiem czy to plyta (mam bios 8a) czy cos z zabezpieczeniami proca (szukalem ale wiekszosc postow o mojej mobo to starocie z marca z ktorych niewiele sie dowiedzialem), co do ramow juz cos wyszukalem ale niewiem dokladnie co te numerki znacza np 3-3-6-2.5CL, moze jakis link do objasnien plz :), no i jeszcze kwestia grafy nierozwiazana ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...