Skocz do zawartości
Hubert

Duron 800 - podkrecanie

Rekomendowane odpowiedzi

Plytka Soltek SL-75KAV. Uffffff......... cos sknocilem przy CPUFsb :oops: i komp mi sie nie uruchamial :oops: musialem chwile poczekac az sie proc ochlodzi i dopiero wlaczal sie komp :roll: ale teraz mi sie sypnal ster do grfiki i trza instalnac od nowa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ilu moge podkrecic Duron 800 z poziomu BIOS-u lub WINDY? :?:  :!:  :?:

Z pozimu windy o zero, a z poziomu BIOS'u jak masz wydajne chłodzenie proca i obudowy to może 952Mhz(8*119) :o ale to może obciążyć za bardzo pamięć i dysk (zależy jaki masz konfig). Jak chcesz więcej to trzeba bawić się z mostkami żeby zmienić mnożnik i vcore. Powodzenia w kręceniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pozimu windy o zero, a z poziomu BIOS'u jak masz wydajne chłodzenie proca i obudowy to może 952Mhz(8*119) :o ale to może obciążyć za bardzo pamięć i dysk (zależy jaki masz konfig). Jak chcesz więcej to trzeba bawić się z mostkami żeby zmienić mnożnik i vcore. Powodzenia w kręceniu.
Dlaczego z poziomu windowsa to zero ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw 10x100 1,85V i powinno wszystko śmigać 8) . jak masz dobry proc to nawet 10x110 :twisted: .

A jakiej masz serii? Ja mam AKCA i mój idzie max(stabilnie) 11x 106 ale badzo sie grzeje i obniżylem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie, z windy jest ful kontrola nad fsb, a sa progzy, do obsloogi biosu, ale z nich jeszcze nie kozystalem :(

To ja jestem ciemniak bo nie wiedziałem :oops: Ale już wiem 8) . A te software'owe sterowanie BIOS'em z pozimu windy to chyba jakaś nowość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego z poziomu windowsa to zero ?
Dobra wiem głupi jestem ale w końcu forum ma pomóc w doedukowaniu się nie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli dobrze zauważyłem to nikt nie wspomniał o red stormie...

wchodzisz do biosa, właczasz red storm pokazuje się takie fajne okienko:

run overclocking :?: y/n

komp sam dobiera magistrale, dosc ciekawy bajer. Tylko sie nie przestrasz jak ci sie potem komp nie uruchomi, u kumpla na solteku drv4 resetowaliśmy biosa, ale wystarczyło nacisnąć ctrl+home zaraz po włączeniu kompa...

sproboj na poczatek zminiejszyć mnożnik do 6 i wrzuć magistrale 133....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to bez szans, na taka czestotliwosc, sorki, nie doczytalem, fsb 133 i bedzie ok

Podzie na 133 bez zmiany vcore??

moj poszedl..tak wiec nie ma regoly...mozna bylo nawet w windowsie pracowac ale jak sie odpalilo 3dm2001 to po pierwszym tescie wychodzil do windy albo sie wieszal....obecnie wsio co udalo mi sie z niego wykrecic to 8.5*133+/-5MHz na Vcore 1.9V...z tym ze skurczybyk mooocno sie grzeje i go ustawilem na 7.5*133 1.75V i mam cihutko w pokoju :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mateoosh, no podkrecic proca bez zminy Vcore to mozesz raptem o kilka MHz :) u mnie Duren 800 (seria ANCA) leci na 150x7=1050 MHz przy chlodzeniu Volcano II + silver pasta oraz przy Vcore 1.85 (czyli 1.89 -jakos tak pokazuje w biosie) oraz na napieciu I/O 3.5 V. puscilem go nawet na 152x7, ale juz chyba RAMy sie kaszanily (mam te na 133 MHz:). W kazdym razie gdyby nie ta bariera w biosie na Abit KT7A (do 1.85) to pewnie jeszcze bardziej staralbym sie go wyzylowac.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj idzie na powietrzu 7x133 = 933 stabilnie, a na wodzie 7,5x133 = 1000 stabilnie

Zibi322 więcej Ci nie idzie, czy nie sprawdzałeś :?: U mnie na powietrzu wyciągam spokojnie 933(normalnie tak pracuje. Temperatura pomiędzy 33-38. Na 1066 też spoko chodzi, ale jak na razie nie próbowałem, bo nie mam potrzeby(i tak nie mam karty grafiki :evil: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosei mam w sekcji "FREQUENCY/VOLTAGE CONTROL" TAKIE CO:

-Auto Detect DIMM/ PCI Clk (Enabled/Disabled)

-Spread Spectrum Modulated (Enabled/Disabled)

-Cpu Host/Pci Clock ( od +1 do +28)

-CPU Voltage Regulator (no napiecie chyba od 1,5 do 1,85)

Ktore opcje maja byc Disabled/Enabled. Jesli chce wyciagnac z procka okolo 900 mhz (jest 800mhz) lub wiecej to jak mam ustawic dwa ostatnie? :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie co to jest "spread spectrum" nie wiem czy mi sie to przyda :P

Modulacja częstotliwości zegara. Ma to służyć redukcji zakłóceń co jest dobre i dla komputera i dla otoczenia. Spotkałem się z opinią że przy ekstremalnym overclocku należy ją wyłączyć, bo jak nie to max stabilne będzie o parę MHz niższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie co to jest "spread spectrum" nie wiem czy mi sie to przyda :P

Modulacja częstotliwości zegara. Ma to służyć redukcji zakłóceń co jest dobre i dla komputera i dla otoczenia. Spotkałem się z opinią że przy ekstremalnym overclocku należy ją wyłączyć, bo jak nie to max stabilne będzie o parę MHz niższe.

A ja nie mam tam Enabled/Disabled tylko jakoś w procentach. O co chodz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...