Xanth Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Jak w podpisie - magistrala ustawiona na 125 co dla PCI (1/3) daje 41,7 MHz. No i daje sie to we znaki, bo dzwiek np chodzi strasznie - trzeszczy :) Problem w tym, ze nie moge nigdzie znalezc w BIOSie tego mnoznika. O aktualizacji BIOSu moge na razie zapomniec, bo to nowa plyta - wyszla dopiero w lipcu. Moze byc taka opcja, ze nie bede tego mogl przestawic? Czytalem w poprzednich postach, ze przy FSB133 wskakuje mnoznik 1/4 tylko sie obawiam, ze proc mi tego nie wytrzyma (3.192GHz). Teraz ma 46 st. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 PCI = 41.7 MHz to za dużo hdd ci padnie. Jeśli przestawisz FSB na 133 będziesz miał PCI 33 dzielnik 4 FSB 166 PCI 33 5 itd. dzielnika PCI zwykle się nie zmienia samemu, jest powiązany z FSB Mam w pracy Celerona 900@1260 czasami 1350 i temp około 44 max. stress na boxowym coolerku puszczonym na 5V. Pomyśl o lepszym albo postaraj się o dodatkowe wentylatory w obudowie jeśli nie masz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanth Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 No teraz to mi sie rozjasnilo :) Kwestia teraz czy procek podola przejsciu na FSB133 (w sumie brakuje juz tylko 8MHz :) ) z tym, ze byloby to juz przetaktowanie o 792MHz :roll: A to chyba duzo juz... Z ta temeratura to mi cos nie gra. Bez krecenia mialem ok 45st. Po przekreceniu go do 3GHz temp podniosla sie o 1 - 2.5 st w stresie... Radiator nie jest wcale taki cieply. Sprawdzalem czy przylega dobrze, paste nalozylem odpowiednio. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 dziwna sprawa ,bo u mnie mnoznik 1/4 wlacza sie przy fsb120 nie wiem na jakim chipsecie jest twoja plyta,ale pewnie nie na VIA skoro przy fsb125 masz jeszcze 1/3 (zakladajac ze chipset obsluguje 1/4) co do temp. to zakladam ze nie masz coolera boxowego tylko jakis porzadniejszy skoro przy obciazeniu zwiekszonym o taka wartosc temp. rosnie tak nieznacznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanth Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 EPoX EP-P4X400D - oparta jest o układy VIA P4X400 + VT8235 Cooler na bank jest boxowy :) Myslicie, ze procek pojdzie na FSB133? Mam nadzieje, ze sie jednak przy takiej czestotliwosci wlaczy ten dzielnik 4, bo jak nie to bedzie dym i smrodek chyba :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 EPoX EP-P4X400D - oparta jest o układy VIA P4X400 + VT8235 Cooler na bank jest boxowy :) Myslicie, ze procek pojdzie na FSB133? Mam nadzieje, ze sie jednak przy takiej czestotliwosci wlaczy ten dzielnik 4, bo jak nie to bedzie dym i smrodek chyba :) tak mi cos switalo ze ten X bedzie mial cos wspolnego z P4X400 ale nie chcialem sie wyglupic :P dziwne ze 1/4 juz ci sie nie wlaczyl ,sproboj te fsb133 ,proc powinien isc (jakby co to zwieksz zasilanie) jezeli przy fsb133 nie wlaczy ci sie 1/4 to odczujesz to na dzwiekowce jest jeszcze opcja ze 1/4 juz ci sie wlaczyl i pci ma 31MHz i to wlasnie powoduje problemy - ale to tylko przypuszczenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanth Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zrobilem. Wszystko chodzi laaadnie :) Z proca 2.4 dalo 3.2 :) To dobrze chyba, co? ;) Dzieki za rady i wskazowki :wink: EDIT: Moze mi ktos jeszcze wytlumaczyc, jak sie liczy czestotliwosc pamieci? Teraz mam 2x133=266 a pokazuje mi 333. Jak to sie ma do FSB? Jak mam ustawic, zeby bylo zblizone do tych 400? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...