Skocz do zawartości
Pietia(lania)

Jak sie zaczela wasza zabawa z komputerami ??

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczeło się od

PII 350mhz

32mb ram

SIS 8mb AGP x4

3.2GB dysku twardego

Czyli "supermarketowy" komp z końca roku 1999. Nie kupiłem go w supermarkecie, ale taką ma konfiguracje, czyli dobry proc i reszta badziewna...

Szczerze powiedziawszy komputera mam już dość, ale wiem że rozwijająć się w tej dziedzinie moge coś osiągnąć.... Żałuje tylko że te 6 lat temu nie zainteresowałem się czym innym - kicboxingiem np. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 - ZX Spektrum to byl komp tylko szkoda ze jak ja sie do niego zabralem to wszystkie klawisze pogryzlem :D

2 - C64 + magnetofon + Paperboy ale jazda jeszcze 2 lata temu zdazalo mi sie w to pograc

3 - C128 + dysietki + mnustwo plytke przywiezionych przez dziadka zza granicy

4 - 486 + mobo intela + 8MB RAM + 500MB HDD + jakas wyczesana grafa (motorki i lion king dzilal)

5 - p133 + 16MB RAM + grafa SIS-a +1GB HDD (ten komp jeszcze w firmie dziala i ma win95 stawianego w 1995 <wow>) (jeszcze ja do tego kompa sie w sumie malo dotykalem)

6 - Celek cos tam ponad 300 pamietam ze duzy dysk ale szybko wyjechal do wawy wiec tez sie nim nienacieszylem .

7 - P2 350 + Intel zx440bx(czy jakos tak) + HDD 3,1 + ATI Range PRO 3D 8MB +64MB RAM (pozniej dokupilem barakude 80 i tak bawilem sie tylko kompem do konca roku 2003)

W miedzyczasie byl jeszcze P3 850 ale byl to docelowo komp dziadka wiec mialem go moze 1 miech .

8 - to co w podpisie ale prawdopodobnie od jutra badz od poniedzialku zamienie AN7 na NF7 S badz SL .

9 - jak ten w podpisie wyjechal ze mna do szkoly to do domu tez trzeba bylo cos zrobic a wiec bardzo oszczednie duren 1800 + Abit KV7 + 256MB DDR400 + GF 44MX + stara barakuda

10 - i ostatni zakup czyli HP nx9020 (dzisiaj mialem dola bo mogl bym go kupic za 800zl taniej w media)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stara czarna konsolka z 'river raidem' :D

c64 + tape ;)

pegasus

286 + VGA512 + hdd40MB + 1 Mb ram

p166 + s3trio 2mb + hdd 1,2 Gb + 32mb ram + jakis klon SB

celeron 400@500 + 4,3 GB + Riva vanta 16 Mb.. + SB Live

celeron533@800(900) + 40 gb + riva j.w. + SB Live

i to co teraz :)

Kazda z tych maszyn ma swoja historie i swoj urok :)

najmilej jednak wspomina sie te 'starocie' teraz to juz nie jest to samo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C 64 ( ech... sprzedałam :sad: )

potem 386 SX z dyskiem 40 Mb (już go nie mam)

później zamieniłam go na 486 DX z dyskiem 250 Mb ( też go przehandlowałam)

następnie jakieś dziadostwo z procesorem 200 MHz, dyskiem 2 GB, pamięcią 64 Mb i grafiką 2 Mb ( mam nadal i chodzi ale już zasilacz nie wyrabia)

i przeskok na P4 1.7, 256 Mb RAM, karta graficzna GeForce 2

kolejny to Celeron 4A 2.8 GHz, 512 Mb DDR, dysk Samsung 30 GB

a ostatni jak narazie P4 3.2 GHz Prescott - ten, który mam w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w czasach kiedy go kupiłem to był zarąbisty komp!

486DX albo SX 40Mhz w każdym razie (w trybie Turbo było więcej chyba... ;-)

8MB Ram

Co do grafy to nie wiem...

HDD aż 630MB!!! :lol:

i CD 4X Mitsumi

ty były czasy... zarzynało się w Test Drive 3, Stunts, Comandor Keen... Ehh, łezka się w oku zakręciła

Potem:

Lipna plyta A-Open

AMD K6 200Mhz (podkręcilem na 233Mhz więcej plyta nie puszczala)

32MB RAM (potem dostałem od wujka Durona 800 ale nie miałem go gdzie wsadzić więc sprzedałem i kupilem jeszcze 32MB)

Grafa STB Horizont 2MB (Najgorsza karta na ziemi! nawet wormsy 2 i armageddon na niej nie działały!) Potem doszlo Voodoo2, a potem S3 Virge 2MB(ta karta dzialala normalnie)

HDD: Najpierw stary 630MB potem zamieniłem się z kolegą za 6,4Gb doplacając mu 15 zł :wink: (do dziś się z niego śmieje) a potem z drugim kolega na 8,4GB doplacając kolejne 2 dychy

CD 24X Teac (fajna maszynka bardzo zjarane cd-ki czytała)

To był najgorszy złom jaki miałem! zwlaszcza że siedział u mnie do wiosny 2002!

Następnie!

:)

Fajna plyta głowna Shuttle na nieśmiertelnym I440-BX

Celeron 333@415

128MB RAM

HDD Seagate 8,4GB (potem padł i kupiłem WD 80gb)

GF2 MX400 64MB (do dziś lezy w półeczce)

Wypas sprzęt! Gralem na nim w GTA3(z biedą) i w Mafię (szła nawet, nawet)

Potem

To co przedtem ale:

Kupilem od kumpla lipną płytę Solteka na Via Apollo PRO

oraz:

Celerona 700@883

Calość działała WOLNIEJ niż poprzedni Celeron 333 na intel BX

Wkurzylem się i kupiłem

Od kumpla Abit KT7-e na via kt133(po miesiącu sprzedalem i kupiłem Epoxa 8RDA na KT600)

od tego samego kumpla Durona 800

wraz z plytą: Kingmax 256MB DDR400

HDD

najpierw WD 80GB 7200 2mb

potem WD 80GB 7200 8mb SATA (kompletna porażka! windowsa musialem instalować na nowo co 3 dni dysk poszedl na gwarę i dostalem nowy egzemplarz ktory od razu sprzedalem (gościowi ktory go kupił padl po miesiącu) i kupilem WD 80GB 7200 8MB Ata 100 (jestem średnio zadowolony)

GF2MX400 (zmieniłem miesiąc temu na GF2Ti)

Dziś mam

EPOXA 8KRAI (fajna płyta ale wymieniam na abita nf7)

Durona 800 (fajny proc :wink: ale zmieniam na Athlona TB1700)

Kingmax 256MB DDR (fajna pamięć ale zmienię na Hynix D43 2X512MB)

WD80GB 7200 8MB (zmieniam na samsunga 160 GB 8MB)

Gf 2Ti (spoko się kręci ale jak odzyskam kasę po sprawie z kołem który mnie oszukał zmieniam na Radeona 9550)

Ufff... caaała historia mojego kompa

Edytowane przez Sysak13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- czarne pudło. sam nie wiem co to dokładnie było, nie pamiętam. taka czarna skrzynka, rozmiarami przypominającyi ps2 z 93roku. gorsze od pegezusa z dżojstikami z jednym czerwonym przyciskiem. :D

- celeron 366mhz, 64mb ramu, dysk 4,3gb, riva tnt 16mb

- obecna sygnatura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C64 dostalem gdy bylem komunistą hmmm rok jesli dobrze licze '93 :P potem nie pamietam w ktorym roku Pentium 150MHz !!, 32MB, 4,2GB i nie wiem jaka grafa/plyta :D potem nastapil przelom: Baleron 400MHz@600Mhz (dzialal podkrecony na samym radiatorze, bo wentyl sie spalil, ale sie nic nie grzalo!! to byly czasy :D), TNT2 M64 32MB :lol: ,128MB, 13,6GB, Abit BH6 i chyba CD szajsunga 40x- dzialal dopki nie wybucha wsrodku oryginalna plytka z NFS Porsche :(...... dzis mam kaprawego Palomino XP 1800+@max 2200 i zwis systemu :/, 512ddr, radek 9100 szafira, hdd WD 80GB i starego szajsunga 13,6GB, zwalona spawarke LiteOn 48x24x48@52x24x52 (na sprzedaz:>), dvd LG GSA 4160b i ekhm... plytka ECS <_< hyhy i moniotr philipsa 107t4 :P, wczesniej mialem 14" H...costam, potem 15" LG (spalil sie tydzien po uplywie gwarancji! wałek roku:/)

no i to by bylo na tyle, nie mam kasy na nowe czesci, bo wiekszosc pieniedzy wydaje na rower i inne "uprzyjemniacze zycia" jak moja dziewczyna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amiga 500+ rok jakis 1992/93 -> ogolna euforia i radosc z pisadania tej maszynki. Kupe gier oczywiscie przegrywanych od roznych kumpli pamietnym programem x-copy

przeskok techniczny

Celeron 333Mhz, S3 Trio 4MB, Voodoo 2 12MB dysk seagate 4GB

nastepnie

Duron 700, 256 SDRam S3 Savage 4 32--> GF4 MX 420 64 SDR Seagate 40GB

pozniej to co mam w podpisie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bodajże w 1992r. dostałem Commodore 64 z magnetofonem i używałem go tylko do gier przez kilka lat (nadal leży w szafie i odpalam go czasami dla jaj- cichy, niezawodny, pasywne chłodzenie). Następny był dopiero rok temu ten w podpisie z niewielkimi zmianami, toteż w międzyczasie byłem nieźle uwsteczniony w obsłudze współczesnych komputerów, np. w szkole uczyłem się coś na Win 3.1 i nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego, jak Win95 i 98 (a były już w powszechnym użytku). Dopiero na studiach nadrobiłem zaległości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jakies Atari

2. Celeron 333@375 64 Ram, Plyta jakis Gigabyte na bx440, Hdd Seagate 8,4 (chodzi do dzisiaj) S3Trio 3D (koniec 1998)

3. Celeron 1,7 256 Ram, Asus P4B266Se Geforce2mx 32MB (fajnie sie krecila) (okolo 2,5 roku temu)

4. To co mam w opisie (okolo roku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. commadore c64 pamietam tylko ze jak mialem 5-6 lat to naginałem od 6 rano do telekspresu :) bez przerwy na jedzienie pozniej jak rodzice przychodzili to pokornie wyłaczałem hehe i tak kilka tyg. co jakis czas.

2. Zachciałem mieć PEGAZUSA hehe nie wiem jak to sie pisze ale szybko sie jego kariera skonczyła.

3. Celeron 500 Mhz dysk 15 GB, grafa RIVA TNT2 32 MB! szok, to była rakieta

4. Athlon 2000 do tego gf 3 tit, pozniej 4 tit, 256 RAM

5. Barton 2500 do tego Radeonek 9550 noi 1 Gb ramu

Edytowane przez wadim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak wy ale ja zaczynałem w wieku 4 lat :D

Oczwywiscie nie od razu byłem jakims specem

Ale nie pamietam tego dobrze LoL :P

Najpierw jakas AMIGA i C64

Po gdzies 0,5 roku juz miałem P 166MHz z karta graf. 8MB i 32(??)MB RAMu

Wiem ze cos koło 5k zł trzeba było bulnac za taki sprzet

I potem byla zabawa z tym kompem

Ale i tak skonczył rzutem z balkonu ;)

Na 10 piętrze mieszkałem :D

Obecnie mam 15 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. C64 na kasety - super maszynka, i te gry :] tylko ciagle joystiki sie psuly...

2. konsolka z bazaru a'la Pegazus [z pistoletem :D i 2. padami]

3. Cyrix 150

4. P166 MMX

5. P @233 (nie wiem z ilu starszy brat mi go podkrecil ;] sam nie mialem o tym pojecia)

6. Celeron 400 i 433 - oba spalilem - moja pierwsza przygoda z OC :lol:

7. P450 (razem z celkami na plycie SOYO na slot1 i BXie)

8. D800 @~970 nie pamietam dokladnie, na Abicie KT7, mnoznik odblokowany olowkiem - to byly czasy. na tym sprzecie tez krecilem mojego GF2MX 175 @ 220 przez spreparowanie i wgranie biosu :)

9. to co teraz czyli B2500+ itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi