Skocz do zawartości
HLtojestto

plytka i procek(P4)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jestem tu po raz pierwszy. Nie jestem rzadnym szpecem wiec zwracam sie o pomoc w wyborze. Chce wymienic plyte i procka(P4).

Wiec tak, zastanawiam sie czym rozni sie Pentium 2,8B 800MHz od Pentiuma 2,8C 800MHz??

Jesli chodzi o plyke to:

-ile musi wynosic magistrala zeby FSB wynosilo 800MHz?

-ja zagladalem na: http://topten.chip.pl/topten_16123.html?tt...t_cmd=1&tt_s=MP

ale moze Wy mi cos z tego mozecie polecic (jedyna ktora odpada to Gigabyte 8KNXP Ultra, bo cena jest trache duza).

Bede bardzo wdzieczny za kazda pomoc

HL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. 

Gdzie znalazłeś P4B 2,8 800 mhz ?

2.

P4B = 533 FSB

P4C = 800 FSB & HT

3. Wybrałbym Asusa P4C800,

żeby fsb wynosilo 800 mhz magistrala musi mieć 200 mhz

pozdro

1. Bierz 2,4C i krec.

2. Na intelu za bardzo sie nie znam, ale jak brac to jakiegos Asusa (P4C800 lub P4P800) lub ABITA (IS7 lub IC7 i ich wariacje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz płytkę Asus'a P4P800 Deluxe + PIV 2.4 Ghz w wersji C oczywiście.

Nie warto chyba brać PIV 2.8. Ktoś na forum kręcił go maks na 3.24 GHz. Zobacz w podpisie na ile poszedł mój, a to chyba nie jest maksymalna prędkość. Nie ma sensu przepłacać blisko 500 zeta. Tą kasę lepiej zainwestować w dobre pamiątki np. 2x256 MB Dual Geil Ultra PC3200 za 665 zeta, albo dorzucić troszkę i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Mushkin'y za 785 zeta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestawienia płyt nie ogłądałem ale plecam płyty Abita: IS7-E, IS7 bądź IC7, procki bardzo stabilnie działają, a i podkręca się bardzo przejżyście i stabilnie...tak słyszałem i wiem że chwala tepłyty...a i poszukać płytę Abita IS7 w wersji 1.0 (wersja z Gat-em; wersja 1.1 bez).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

1.Gdzie znalazłeś P4B 2,8 800 mhz ?

Prawda- nie ma :oops:

3. Wybrałbym Asusa P4C800,

żeby fsb wynosilo 800 mhz magistrala musi mieć 200 mhz

pozdro

A dlaczego nie Asusa P4P800 Deluxe :?: :?:

Aha i jesze jedno jak to jest, bo gzies slyszalem za jak P4 800MHz to DDR-y musza byc 400MHz, a ja mam obecnie 333MHz. Czy to bedzie dzialalo???

Wielkie dzieki za odpowiedzi, czekam na nastepne i pozdrawiam

HL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinny byc, gdyz fsb 800 Mhz jest w trybie QDR, czyli 4 x 200 Mhz, wiec zebys mial synchro pamiec i proca musisz miec ddry 400 Mhz ( 2 x 200 MHz).

jednak asusy i chyba inne plyty tez, maja taki dzielnik, z e mozesz ustawic w biosie proca na wyzszym fsb, a pamiec nie synchornicznie, na nizszym MHz, wiec spoko.

pc800 jest na i875 wiec wydaajniejszy chipset niz i865 ktory jest na p4p800. Dlatego pc800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pc800 jest na i875 wiec wydaajniejszy chipset niz i865 ktory jest na p4p800. Dlatego pc800

W ostatnim tygodniu przeczytalem dwa artykuly:

1.Sytuacja PAT-owa - Chip 9/03

2.PAT w Intelu - KŚ ekspert 4/03

i w obu napisano, ze 865PE i 875P to identyczne uklady. Na plytach z 875P odzawsze byla technologia PAT, a na tych z 865PE byla zablokowana. Ale niekturzy producenci (np. Asus) na plytach 865PE z tez uaktywnili PAT. Wiec jest to to samo, rozni sie tylko cena (dla mnie nie cena gra roli).

Niech to teraz juz nic nie wiem :( . Bo z koleji P4C800 ma dodatkowe SATA.

Ale :D jak tak dalej pujdzie dyskusja to chyba wyloni sie faworyt.

Czekam z niecierpliwoscia na nastepne odpowiedzi

Pozdrawiam

HL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest az tak rozowo :)

i865 z PAT jest min. wolniejszy od i875 z PAT, roznica mala, ale jest :) wiec jak chcesz max wydajnosc....

poza tym 875 to nowszy uklad,ma lepsze rozwiazania i ma lepszy support. jednak jest drozszy.

wybor nalezy do Ciebie. Ja wybralem nowsza technologie.

PAT w nowych biosach 865 bedzie wylaczany, wiec bedziesz musial miec juz na zawsze stary bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i865 z PAT jest min. wolniejszy od i875 z PAT, roznica mala, ale jest :) wiec jak chcesz max wydajnosc....

poza tym 875 to nowszy uklad,ma lepsze rozwiazania i ma lepszy support. jednak jest drozszy.

wybor nalezy do Ciebie. Ja wybralem nowsza technologie.

PAT w nowych biosach 865 bedzie wylaczany, wiec bedziesz musial miec juz na zawsze stary bios.

po pierwsze w nowych biosach 865 nie będzie wyłączane - intel zmienił troche 865 więc nie będzie dało się włączyć "PAT" - bo do końca to nie jest PAT - są to optymalizacje kontrolera pamięci ale nie PAT - druga różnica miedzy 865 a 875 to trochę inny dostęp do pamieci - 865 wykonuje 1 cykl a w tym samym czasie 875 dwa cykle - dlatego na 865 wyciąga sie większe FSB bo pamiec jest mniej obciążona. Wadą 865 jest to że do podkręcania z włączonym pseudo PAT'em wymaga bardzo dobrych pamieci CL2 a 875 to samo robi z pamieciami CL2.5 - wszystko jest :arrow: tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz racje ale ( http://topten.chip.pl/compare.php?tt_name=..._id=16&tt_cmd=4 ) w Chipowym top10-nie P4P mial wydajnosc 100

a P4C 97.

Dobra niewazne skoro radzicie P4C800 Deluxe to sie do nbiego przychylam.

Dziekuje za pomoc i czekam za dalsze sugestie.

Pozdrawiam

HL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja moge powiedziec tylko tyle, ze bierz 2.4C + bardzo dobre pamieci. Mam niestety taki problem, ze przy 270 fsb juz sie sypia pamieci (a zmiana dzielnikow z 4:5 na 2:3 nie pomaga). Na kolegi pamieciach udalo mi sie post na 293 fsb = 3.5GHZ bez podnoszenia napiecia procka. Jesli planujesz slabsze pamieci to kup 2.6C , przy fsb 250 masz 3.25 ghz a dzielnik 4:5 da ci ddr400 :-). I jescze jedna sprawa co do zakupu pamieci. Jak masz mozliwosc to kup koniecznie pamieci dwustronne (kosci z jednej i drugiej strony plytki) i najlepiej 4 sztuki. Na anandtechu porownali wydajnosc z rozna iloscia kostek na pokladzie i najwydajniejsze sa 4 kosci 2 stronne :-). Sam z wlasnych doswiadczen wiem ze 4 x jednostronne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja moge powiedziec tylko tyle, ze bierz 2.4C + bardzo dobre pamieci. Mam niestety taki problem, ze przy 270 fsb juz sie sypia pamieci (a zmiana dzielnikow z 4:5 na 2:3 nie pomaga). Na kolegi pamieciach udalo mi sie post na 293 fsb = 3.5GHZ bez podnoszenia napiecia procka. Jesli planujesz slabsze pamieci to kup 2.6C , przy fsb 250 masz 3.25 ghz a dzielnik 4:5 da ci ddr400 :-). I jescze jedna sprawa co do zakupu pamieci. Jak masz mozliwosc to kup koniecznie pamieci dwustronne (kosci z jednej i drugiej strony plytki) i najlepiej 4 sztuki. Na anandtechu porownali wydajnosc z rozna iloscia kostek na pokladzie i najwydajniejsze sa 4 kosci 2 stronne :-). Sam z wlasnych doswiadczen wiem ze 4 x jednostronne ja moge powiedziec tylko tyle, ze bierz 2.4C + bardzo dobre pamieci. Mam niestety taki problem, ze przy 270 fsb juz sie sypia pamieci (a zmiana dzielnikow z 4:5 na 2:3 nie pomaga). Na kolegi pamieciach udalo mi sie post na 293 fsb = 3.5GHZ bez podnoszenia napiecia procka. Jesli planujesz slabsze pamieci to kup 2.6C , przy fsb 250 masz 3.25 ghz a dzielnik 4:5 da ci ddr400 :-). I jescze jedna sprawa co do zakupu pamieci. Jak masz mozliwosc to kup koniecznie pamieci dwustronne (kosci z jednej i drugiej strony plytki) i najlepiej 4 sztuki. Na anandtechu porownali wydajnosc z rozna iloscia kostek na pokladzie i najwydajniejsze sa 4 kosci 2 stronne :-). Sam z wlasnych doswiadczen wiem ze 4 x jednostronne sa wydajniejsze od 2 x jednostronne :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej tak nie chwalcie abicika, bo gość kupi i będzie miał potem pretensje. Zerknijcie sobie na zagraniczne fora zwróćcie uwagę na to, jak userzy abitów is7/ic7 obrzucają mięsem producenta. A słowo stabilność przy płycie abita traci sens. Nie mówiąc już o wymianie kondensatorów, które wybuchną mniej więcej po roku. A w porównianiu asusa p4p800 i p4c800 ta druga wersja wypadła minimalnie lepiej, bo miała fabrycznie ustawioną wyższą FSB!!! Co do kupna dwustronnych pamięci - chodzi o układ kości po dwóch stronach płytki, czy o organizację?? bo jeżeli to pierwsze, to takie ramy będą się gorzej kręcić od jednostronnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...