Skocz do zawartości
zenit

Jaka kamere wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow. Uprzejmie proszę o pomoc w wyborze kamerki mam dwie opcje, a właściwie trzy i oczywiście jestem nastawiony na inne propozycje, spostrzeżenia.

1. SONY DCR-TRV22E-cena 3899 MediaMarkt

http://www.sony.com.pl/main/shop/catalog?p...roductId=200931

2.PANASONIC NVGS70EGS-cena 6499 MediaMarkt

http://www.agdrtv.com/kamery/panasonic.nv.gs.70.htm

3.Sony DCR-TRV 33

http://www.agdrtv.com/kamery/sony.dcr.trv.33.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Panasonic ma przetwornik 3CCD, co jest bardzo dużą zaletą tej kamery. Z tych trzech modeli wybrałbym właśnie ją, chociaż jeśli chodzi o kamery to preferuję Sony - upatrzyłem sobie model VX2000 (znajomy używa jej do filmowania zarobkowego, jakość zajebista), ale cena jest wciąż bardzo wysoka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no podałeś niezły rozrzut finansowy i technologiczny :wink:

Z podanych modeli to rzeczywiście panasonic jest bezkonkurencyjny

chociaż funkcja Colour Night View to tak naprawdę pokaz slajdów niż płynny film dlatego lepiej i tak filmować w podczerwieni, mamy zielony obraz ale za to płynny

Sam używam Sony TRV 27 i jestem bardzo zadowolony. przetwornik tak jak w TRV33 czyli 1.070.000 pikseli i oczywiście zapis zdjęć i sekwencji na MemoySticka to naprawdę fajna rzecz. Oczywiście to nie to samo co aparat cyfrowy z 3 cz 5 milionową matrycą, ale zdjęcia wyświetlane na TV są naprawdę super. do tego kolorowy wizjer i 3,5 calowy wyświetlacz a nie jak w większości modeli 2,5

Ok bierz Panasonicka i chętnie się z Tobą zamienie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez tez pod uwage ze produkty Panasonic sa duzo bardziej trwale od Sony, oczywiscie nie twierdze ze jak kupisz Sony to musi ci sie zepsuc ale ryzyko jest wieksze...

ja tam wykupiłem w sony za chyba 119zł już nie pamiętam GWARANCJĘ EXTRA i mam na 3 lata. za większą kwotę jest na pięć lat. mam ją od grudnia i nie zauważyłem aby chciała się popsuć.

ale tak jak mówiłem z trzech polecanych najbardziej zaawansowanym modelem jest ten panasonic ale też jest sporo droższy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez tez pod uwage ze produkty Panasonic sa duzo bardziej trwale od Sony, oczywiscie nie twierdze ze jak kupisz Sony to musi ci sie zepsuc ale ryzyko jest wieksze...

Taka generalizacja jest bez sensu i nie mozna wysnuwac takich wnioskow na podstawie kilku przypadkow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kochani wielkie dzięki za szczere wypowiedzi zgodzę się z wami ze rozrzut cenowy był wielki i sam mogłem zdecydować ze panasonic bardzo prawdopodobnie byłby najlepszym zakupem, niestety jest już za późno, ponieważ korzystna cena przekonała mnie do sony DCR-TRV22E, pojawiły się nowe problemy i lekkie niezadowolenie, bardzo słaba jakość oglądanego filmu na komputerze, brak dźwięku mimo ze system nie wykazuje żadnych problemów, bardzo gruba instrukcja i zerowe pojecie z mojej strony. Zainstalowałem sterowniki USB, ImageMixer 1.5 i Image Transfer, wszystko dostarczone z kamera. Czy mogę w jakiś sposób wpłynąć na jakość filmu odtwarzanego na kompie, zakupiłem kasetę DV-TDK(digital standard), może to właśnie wina kasety z dolnej pulki? Czy ktoś zna jakieś stonki w języku polskim z poradami na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącz kamerę do kompa przez Fire-Wire, bo tylko wtedy docenisz zalety cyfry i będziesz w pełni zadowolony. USB lepiej zostaw w spokoju, bo to profanacja jakości oferowanej przez standard DV.

Wspaniale teraz to mnie kolego niesamowicie podniosłeś na duchu, tylko ze nie posiadam w kompie, na płycie Fire-Wire, i co proponujesz abym zrobił i jakie tego będą mniej więcej koszta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspaniale teraz to mnie kolego niesamowicie podniosłeś na duchu, tylko ze nie posiadam w kompie, na płycie Fire-Wire, i co proponujesz abym zrobił i jakie tego będą mniej więcej koszta?

Proponuję kupić najtańszy kontroler Fire-Wire jaki uda Ci się namierzyć w sklepie, prawdopodobnie będzie to MiNt 2+1 (2 urządzenia zewnętrzne + 1 wewnętrzne) oparty na układzie NEC-a:

Dołączona grafika

Ja dałem za niego 59zł i nigdy nie sprawiał problemów, a podłączałem do niego różne kamery miniDV i Digital8. Zwróć tylko przy zakupie uwagę czy w komplecie z kartą jest kabel do połączenia z kamerą. Nie zwracaj uwagi na oprogramowanie, którego prawdopodobnie wogóle nie będzie gdyż sterowniki do Fire-Wire są w każdym Windowsie od 98SE w górę.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat oprogramowania, edycji filmów i problemów na jakie możesz napotkać, to napisz do mnie PW lub maila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...