Skocz do zawartości
stranger

FX 5800ultra,5900,5900 ultra, 9800pro?producent?

Rekomendowane odpowiedzi

pytanko jak w temacie

powiem ze z tych ktore do tej pory ogladalem najwieksze wrazenie zrobila na mnie msi 5900, moge ja miec za 1770

jacy inni producenci warci sa polecenia, ale chodzi mi propozycje gdzie wydajnosc i solidnosc idzie w rozsadku z cena nie jak w przypadku np leadteka

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie moge polecic to ja mam, czyli Winfasta 350 TDH w werji LX, podobno ma obnizonae taktowania pamiec, bo niby sa to 2,8ns DDR. Wiec ja sprawdzilem mam 2,2ns, a Karta kreci sie do ustawien 480/987 Mhz. Bez artfaktow i innych wynalazkow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... no dobra odbiło mi i kupuje sobie FX 5900 juz dzisiaj dałem zaliczke :) i czekam az mi go przywioza, jutro najpozniej pojutrze mam go miec.

Kupuje dlatego bo dosyc tanio w porównaniu do innych

Leadtek Winfast GeForce FX5900 A350-TDH128, TV&DVI retail

CENA 1600 zł brutto

czestotliwosc RAMDAC 400MHZ ( czyli standardowo )

o Częstotliwość taktowania pamięci nic nie pisze na folderzze ktory mam...

ale zadnego skrotu LX nie ma na pudełku ani na folderze podanego wiec mam na dzieje ze to normalna a nie jakas okrojona wersja

Ponoc dlatego taniej bo bez VIVO

ten sam model tylko ze z VIVO kosztuje w sklepie benchmarku:

GeForceFX 5900 Leadtek Winfast A350 TDH128VIVO 1889 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok.........

a jak jest z wydajnościami tych trzech kart?

czy 5800 ultra jest bardziej wydajny od 5900?

AMD RUlezz- radek faktycznie starszy ale technologia przestarzala

wydajniejszy to on nie jest na pewno nawet od 5900 bo widzialem roznego rodzaju benchmarki i jedynie 9800pro dorownuje tym fx-om

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie moge polecic to ja mam, czyli  Winfasta 350 TDH w werji LX, podobno ma obnizonae taktowania pamiec, bo niby sa to 2,8ns DDR. Wiec ja sprawdzilem mam 2,2ns, a Karta kreci sie do ustawien 480/987 Mhz. Bez artfaktow i innych wynalazkow.

Zaniżone taktowanie pamięci do 700MHz mają mieć wersje 5900SE a o taki wynalazku jak LX to nie słyszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie moge polecic to ja mam, czyli  Winfasta 350 TDH w werji LX, podobno ma obnizonae taktowania pamiec, bo niby sa to 2,8ns DDR. Wiec ja sprawdzilem mam 2,2ns, a Karta kreci sie do ustawien 480/987 Mhz. Bez artfaktow i innych wynalazkow.

Zaniżone taktowanie pamięci do 700MHz mają mieć wersje 5900SE a o taki wynalazku jak LX to nie słyszałem.

ja słyszałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gaiward ma najlepsze petardy jesli chodzi o gf. Nie kupilbym gfa dlaczego? Dlatego ze w hl2 gf bedzie mial 17fps a radek 9800pro 50fps. Ot cala roznica. Nvidia skopala obsluge dx9. Karty sa wolne. Na glownej stronie jest link do testow fx i r9800pro. Fx pozamiatane ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gaiward ma najlepsze petardy jesli chodzi o gf. Nie kupilbym gfa dlaczego? Dlatego ze w hl2 gf bedzie mial 17fps a radek 9800pro 50fps. Ot cala roznica. Nvidia skopala obsluge dx9. Karty sa wolne. Na glownej stronie jest link do testow fx i r9800pro. Fx pozamiatane ma.

nie wiem czy to jakas wykladnia dla ciebie ale zobacz se benchmarki robione przez benchmark.pl

ja tam nie widze zeby byl gorszy fx 5900 od radka

nie wspomne juz o antyaliasingu powyzej 4 gdzie radki odpadaja

nie sugeruje sie takimi benchmarkami do konca wiec szukam ludzi ktorzy juz takie cuda maja i moga cos powiedziec z praktyki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytaj dalej benchmark.pl :lol: Ten serwis po chamsku faworyzuje nVidie np. pisząc że FSAA 4x jest ładniejszy na nVidi niż ATI. A tymczasem FSAA 4XS jest porównywalny z FSAA 4X na ATI. A Jeśli chodzi o FSAA powyżej 4x to dla nVidi i tak nie ma znaczenia bo najlepszą jakość sie uzyskuje w trybie 4xS a ATI ma jeszcze tryb 6x który jest zdecydowanie lepiej wygłada krawędzie od jakiegokolwiek trybu nVidi.

Poza tym nVidia ma cyknięte PS 2.0 uzyskuje bardzo niską wydajność tych jednostek a ps2.0 jest to właśnie podstawa DX9. Reasumując FX5900 mimio zapowiadanej super wydajności jest to nic szczególnego.Luknij tutaj

i tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa.... A świstak siedzi i zawija... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytaj dalej benchmark.pl  :lol: Ten serwis po chamsku faworyzuje nVidie np. pisząc że FSAA 4x jest ładniejszy na nVidi niż ATI. A tymczasem FSAA 4XS jest porównywalny z FSAA 4X na ATI. A Jeśli chodzi o FSAA powyżej 4x to dla nVidi i tak nie ma znaczenia bo najlepszą jakość sie uzyskuje w trybie 4xS a ATI ma jeszcze tryb 6x który jest zdecydowanie lepiej wygłada krawędzie od jakiegokolwiek trybu nVidi.  

Poza tym nVidia ma cyknięte PS 2.0 uzyskuje bardzo niską wydajność tych jednostek a ps2.0 jest to właśnie podstawa DX9. Reasumując FX5900 mimio zapowiadanej super wydajności jest to nic szczególnego.Luknij tutaj

i tutaj

EJ no coś tu jest nie tak !!!

na bechmark.pl jest odwrotnie FX wygrywa a na PCLAB wygrywa RADEON !!!

Zdecydowałem sie na FX 5900 bo przegladałem wyniki na benchmark.pl

cos mi tu smierdzi, ktos chyba kasuje swoja dole ze te lewe benchmarki !!!! do [gluteus maximus] z tymi benchmarkami teraz pytanie ktory jest wiarygodny ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytaj dalej benchmark.pl  :lol: Ten serwis po chamsku faworyzuje nVidie np. pisząc że FSAA 4x jest ładniejszy na nVidi niż ATI. A tymczasem FSAA 4XS jest porównywalny z FSAA 4X na ATI. A Jeśli chodzi o FSAA powyżej 4x to dla nVidi i tak nie ma znaczenia bo najlepszą jakość sie uzyskuje w trybie 4xS a ATI ma jeszcze tryb 6x który jest zdecydowanie lepiej wygłada krawędzie od jakiegokolwiek trybu nVidi.  

i tutaj

bardzo ciekawe arty

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tutaj

EJ no coś tu jest nie tak !!!

na bechmark.pl jest odwrotnie FX wygrywa a na PCLAB wygrywa RADEON !!!

Zdecydowałem sie na FX 5900 bo przegladałem wyniki na benchmark.pl

cos mi tu smierdzi, ktos chyba kasuje swoja dole ze te lewe benchmarki !!!! do <font color="#FF0000">[ciach!]</font> z tymi benchmarkami teraz pytanie ktory jest wiarygodny ???

masz juz ta karte podaj jakies wyniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowili mi ze bedzie dzisiaj lub najpozniej jutro do 14:00

ale i tak bede musiał jeszcze najpierw zrobic format i zainstalowac od nowa karte i stery.

Kiedy tak miałem z GF 3 ti200 jak ja wrzuciłem po wymianie z GF2mx to wynik mi niezle podskoczył w 3dmarku ale jak zrobiłem format i to wynik jeszcze bardziej podskoczył.

Dlatego lepiej usunac te smieci po starej karcie.

Chociaz zrobie doswiadczenie sprawdze najpierw przed formatem wynik w 3dmarku a pozniej po formacie i zobczymy czy bede miał roznice tak jak miałem przy GF3ti 200

podam wyniki w 3dmarku 2003 jak juz bede miał ta karte.

zastanawiam sie tez czy jej jednak nie wyminic na RADEONA ale chyba bym musiał dopłacic ze 200-300 a granica 1600 brutto ktora daje za FX5900 i tak juz jest za wysoka, wiec nie bardzo mi sie to usmiecha...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tych którzy srają po gaciach że im grafa wymięknie na HL2 i kupują FX itp podaje najświeższe info z 15.08.2003r

Half-Life 2 uses the Source engine, developed by Valve Software. The engine's minimal requirements are a 700Mhz processor, 128 mb ram and a DirectX6.0 compatible video card. Of course on such a machine, don't expect to see reflective water, bump-mapped textures and dynamic shadows. The game runs with 70 fps with maximum details turned on with a machine such as this: 1700Mhz cpu, 256 mb ram, GeForce4ti4000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może troche przesadzili z tymi 70fps, ale ludzie! Bez paniki! Przecież 1700mhz i GF4Ti to nie jest zły sprzęt! A dookoła panuje przekonanie, że bez r9800pro czy fx5900ultra to już sie wogóle nie da grać! Według mnie całkiem możliwe jest, ze na takim kompie jak w tym artykule będzie można pograć w HL2 - może nie ze wszystkim na maxa, ale grać sie napewno da!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwoniłem do sklepu czy mozna wymienic tego FX5900 ktorego zamówiłem na Radka 9800 pro bo mieli takiego jednak tez nie az tak drogo bo za 1795 zł

Jednak facet w sklepie odradził mi, powiedział ze dostali odgórne zalecenia by do ATHLONÓW dawac raczej NVIDIE (chyba chodzi o FX ) bo ponoc czesto na ATHLONAH sa problemy z RADEONAMI i ponoc ATHLON a juz właszcza na nFORCE nie lubia sie z RADEONAMi i moga byc problemy.... RADKI ponoc lubią PENTIUMy i tam nie ma z nimi problemów ( nie wiem moze to jakis blef.. ale tak mi gościu tłumaczył )

Dodatkowo ponoc do RADONÓW 9800 pro raczej na pewno musiałbym wymienic zasilacz na firmowy tak wiec kolejny koszt. A na FX5900 jest wieksza szansa ze ujade juz na tym co mam, wprawdzire to zasilacz 350 ale chyba jaks niefirmowy.

No a pozatym chyba nie bedzie tak ze gry zle beda chodzic na tych FX bo przeciz to cała seria kart i wydaje mi sie to nimozliwe by gry na FX miałay duzoa nizsza wydajnosc niz na RADOSŁAWACH... to sie nie bedzie nikomu opłacac ( poza ATI ). Wiec chyba najnowsze gry na DX9.0 beda w jakis sposób zooptyamilzowane pod FX lub NVIDIA poprawi stery.... O ILE WOGÓLE TE PROBLEMY BEDA W GRACH - znajac zycie to pewno niedługo pojawia sie informacje ze Radosław tez z jakimis grami sobie nie radzi itp...

tak wiec zostałem jednak przy FX5900 :(

Gdybym to co czytałem dzisiaj ( o HL2 i TR no i gdybym nie czytał tych benchmarków na benchmark.pl gdzie wyraznie FX5900 idzie w góre ) przeczytał wczoraj lub wczesniej to bym nie kupował tego FX, ale Radka tylko ze tez nie teraz jednak bym poczekał az stanieje minimum do 1600 zł.

A tak po przeczytaniu recenzji na benchmark.pl myslałem ze kupuje karte lepsza od RADKA 9800 pro i to taniej... a tu chyba skucha ( chociaz kto to wie jak jest naprawde) :/

jutro mam miec karte koło 17:00, wiec pozniej zapodam wyniki w 3DMARKU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten gość ze sklepu nie mówił jeszcze że najlepiej z antków to się kręcą palomino? :D

Nie, wiesz,napewno powiedzial mu odrazu brać 1700+ 0,13 i kręcić na 4000+ a jak sie spali to wymienia na nowego. 8)

POPROSTU JESTES THE BEST :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze tacy ludzie w sklepach pracuja , a co do zasiłki (napisz jaka masz) to do tego fx mi sie wydaje ze tez bedzie potrzebna wymiana na inna , no ale coz pozyjesz zobaczysz

nie znam sie kompletnie na zasilaczach :(

Na moim zasialaczu pisze tylko ( importer megabajt Warszawa itp.. ) Model MGB-350ATXP4

Total output is 350XAT max

jest jeszcze taka mała naklejka TUV servis product czy cos takiego.....

W kompie mam podłaczona nagrywarke ASUS, mam tez DVD LG no i dysk sATA Barracuda 120 GB

to co przyjmujemy zakłady czy zasilanie pociagnie :?: :)

PS.

Wiecie co... najgorsze jest to ze kupuje karte grafiki za ponad półtora kafla i wcale sie nie ciesze z tego, a wrecz jestem pełen obaw... :roll: ( w przeciwienstwie do wczorajszego dnia kiedy nie widziałem o tych problemach FX z DX 9. no i znałem tylko recenzje z benchmark.pl )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...