M79 Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 jak procesora nie krecisz to styknie, chyba ze to bardzo nedzna zasilka ze slabym amperazem, wtedy moze brakowac ci pradu (np obraz bedzie lekko drgal) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drprzem Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 jak procesora nie krecisz to styknie, chyba ze to bardzo nedzna zasilka ze slabym amperazem, wtedy moze brakowac ci pradu (np obraz bedzie lekko drgal) na razie procka nie krece bo własciwie po co ? 2600+ na razie do wszystkiego spokojnie styka ( i tak hamulcem i najsłabszym elementem jest u mnie teraz moja karta grafiki dlatego ja zmieniam... ) Mam nadzieje ze bedzie ok bo nie za bardzo mam ochote wydawac wiecej pieniedzy na kompa.... :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 jak procesora nie krecisz to styknie, chyba ze to bardzo nedzna zasilka ze slabym amperazem, wtedy moze brakowac ci pradu (np obraz bedzie lekko drgal) na razie procka nie krece bo własciwie po co ? 2600+ na razie do wszystkiego spokojnie styka ( i tak hamulcem i najsłabszym elementem jest u mnie teraz moja karta grafiki dlatego ja zmieniam... ) Mam nadzieje ze bedzie ok bo nie za bardzo mam ochote wydawac wiecej pieniedzy na kompa.... :twisted: xapodaj wyniki jak najszybciej co tam wycisnales z fx'a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palski Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Jednak facet w sklepie odradził mi, powiedział ze dostali odgórne zalecenia by do ATHLONÓW dawac raczej NVIDIE (chyba chodzi o FX ) bo ponoc czesto na ATHLONAH sa problemy z RADEONAMI i ponoc ATHLON a juz właszcza na nFORCE nie lubia sie z RADEONAMi i moga byc problemy.... RADKI ponoc lubią PENTIUMy i tam nie ma z nimi problemów ( nie wiem moze to jakis blef.. ale tak mi gościu tłumaczył )Ludzie, którzy potrafią wcisnąć komuś coś, czego ten ktoś nie chce są w sklepach bardzo poszukiwani :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spideroso Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 nie wiem, ale juz chyba gdzies pisalem o wynikach swojej karty. Co do pisania ATI, albo Nvidia be to jak widze pisza tylko ludzie ktorzy tych kart nie mieli nawet w zasiegu wzroku. Wybralem Nvidie, moglem ATI, IMHO, czy bede mial 131 czy 139 klatek w jakiejs grze to czysta abstrakcja, roznica niemiarzalna. Kraty maja bardzo prownywalna moc. No i jeszcze jedno. Wzialem Nvidie, ze wzgledu na kompatybilnosc WSTECZ rowniez. Czasami lubie pograc w niektore stare gierki, a jak wiedomo stare gierki na ATI=czasami rozjezdzajace sie tekstury. ps. nie zauwazylem jakies drastycznej roznicy wydajnosci pomiedzy R9800Pro a FX5900Ultra, na zadnym z przytoczonych wyzej testow. Roznice kilku klatek!! w wynikach przekraczajacych 100 kl/s to roznice niewielkie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drprzem Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 no tak ale tu nie chodzi o benchmarki tylko o gry które wykorzystuja w praktyce DX 9 ( a takich gier jest na razie niewiele - np nowy Tomb Raider ) bo tu sie pojawia problem z FX - i w tych grach spada wydajnosc tych kart.... Z innymi grami pod DX8.1 nie ma problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 no własnie hl2, doom3, quake 4 warto by bylo poczekac z zakupem karty do czasu az ktoras z nich wyjdzie ale kto tyle wytrzyma majac pieniadze w garsci:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 no własnie hl2, doom3, quake 4 warto by bylo poczekac z zakupem karty do czasu az ktoras z nich wyjdzie ale kto tyle wytrzyma majac pieniadze w garsci:D Pragne wspomniec ze oficjalna prezentacja doom`a 3 na quakecon 2003 odbyla sie na platformach z kartami FX5900 Ultra. Grali tam w trybie multiplayer wiec nie mozna bylo sobie pozwolic na zacinki. A reszta niech sie bierze do poprawiania kodow gry bo cos mi tu smierdzi przekretami z tym dx9 dla kart FX. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drprzem Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Polecam bardzo fajnie napisany test kart RADEON 9800pro i FX 5900 pewno czesc z was go juz widziała ale ja znalazłem go dopiero teraz. http://twojepc.pl/artykuly.php?id=geforce_...00_vs_r9800_pro P.S. Test naprawde swietnie napisany. Był napisany na poczatku lipca i juz wtedy autor pisał o niepokojacym zachowaniu (niska wydajnosc) FX 5900 jezeli chodzi o Shadery 2.0 ... wraz z pojawianiem sie nowych gier zoptymalizowanych pod DX 9 zaczyna to wychodzic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 drprzem 1 wazna zasada benchmarka.pl czytaj tyko wtedy gdy chcesz sie troche posmiac ok? Ten serwis jest oplacany przez Nvidie chyba. A najlepsze jest to ze wedlug nich FX 5800 ultra radzi sobie lepiej od FX 5900 i 9800 pro z wlaczonym AA. Albo text przy porownaniu FSAA 5800 i 9800 gdzie widac wyraznie ze 9800 daje lepszy obraz oni gadaja ze zabki widac :lol: i FX daje lepszy obraz. ZAwsze rano lubie sobie puscic te stronke to od razu mam dobry humor. Polecam. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drprzem Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 ..ta dla mnie to nie jest smieszne bo ja na podstawie ich recenzji zdecydowałem sie na tego FX 5900.. wiem, wiem mój bład ze nie poszukałem innych recenzji ale ja sie wczesniej tym az tak bardzo się nie interesowałem, a serwis www.benchmark.pl znałem juz od bardzo dawna i uważałem go za wiarygodny. A po zatym Nvidia była kiedys liderem, myslałem (jak za starych dobrych czeasów Nvidi ) ze kupujac najepszy model nvidi mam mimo wszystk karte grafiki naprawde wypasioną ktoa nie da plamy. A tu sie okazuje ( z tego co pisza o HL2 ) ze przy właczonym Shared 2.0. bede miał wydajnosc najwyzej jak na R 9600 PRO ... a dodatkowo ten test nowego Tomb Raidera przy właczonym Pixel Shared wszystkie FX łacznie z 5900 to padaczka. Dobra zobaczymy pozyjemy karte grafiki mam dzisiaj odebrac :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 ..ta dla mnie to nie jest smieszne bo ja na podstawie ich recenzji zdecydowałem sie na tego FX 5900.. wiem, wiem mój bład ze nie poszukałem innych recenzji ale ja sie wczesniej tym az tak bardzo się nie interesowałem, a serwis www.benchmark.pl znałem juz od bardzo dawna i uważałem go za wiarygodny. A po zatym Nvidia była kiedys liderem, myslałem (jak za starych dobrych czeasów Nvidi ) ze kupujac najepszy model nvidi mam mimo wszystk karte grafiki naprawde wypasioną ktoa nie da plamy. A tu sie okazuje ( z tego co pisza o HL2 ) ze przy właczonym Shared 2.0. bede miał wydajnosc najwyzej jak na R 9600 PRO ... a dodatkowo ten test nowego Tomb Raidera przy właczonym Pixel Shared wszystkie FX łacznie z 5900 to padaczka. Dobra zobaczymy pozyjemy karte grafiki mam dzisiaj odebrac :) zycze milych wrazen i zapusc demko vulcan i opisz przezycia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spideroso Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 daj jakiegos linka do tego demka Vulka, Hajmon kolego :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Jezeli kupujesz karte w sklepie internetowym to powinienes miec 10 dni na oddanie karty bez powodu. Takze jezeli nie bedziesz zadowolony to wymien. Ja na twoim miejscu kupil bym Radeona 9800. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 daj jakiegos linka do tego demka Vulka, Hajmon kolego :P http://nvidia.com/object/demo_vulcan.html :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drprzem Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 okazało sie ze ta moja karta to jednak LX ale przekonałem sie dopiero w domu bo naklejka LX jest na karcie a niegdzie nie ma jej na pudełku, na stronie producenta tez wczesniej nic nie znalazłem. I nikt w sklpie nie wiedział ze to jakas tansza wersja... tak wiec jak bedziecie kupowac to uwazajcie ( ale raczej nie kupujcie tej karty bo chyba nie warto ) zrobiłem sobie test w 3Dmarku 03 na sterownikach z płyty i wyszło mi 4753 to chyba niezbytduzo :? (no ale cóż w końcu to Nvidia) karte mozna spokojnie podkrecic razem z karta jest program do podkrecania (wizualnie brzydki i kolorowy jak z Comodore Amigi ) Zrobie format i sprawdze jeszcze raz. :roll: za to ładnie wygląda :) zrobiłem jej zdjecie jak lezy w kompie :) http://www.bizn.pl/gownoniekarta.jpg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 okazało sie ze ta moja karta to jednak LX ale przekonałem sie dopiero w domu bo naklejka LX jest na karcie a niegdzie nie ma jej na pudełku, na stronie producenta tez wczesniej nic nie znalazłem. I nikt w sklpie nie wiedział ze to jakas tansza wersja... tak wiec jak bedziecie kupowac to uwazajcie ( ale raczej nie kupujcie tej karty bo chyba nie warto ) zrobiłem sobie test w 3Dmarku 03 na sterownikach z płyty i wyszło mi 4753 to chyba niezbytduzo :? (no ale cóż w końcu to Nvidia) karte mozna spokojnie podkrecic razem z karta jest program do podkrecania (wizualnie brzydki i kolorowy jak z Comodore Amigi ) Zrobie format i sprawdze jeszcze raz. :roll: za to ładnie wygląda :) zrobiłem jej zdjecie jak lezy w kompie :) http://www.bizn.pl/gownoniekarta.jpg ale cie zrobili to tera to na 100% zamieniaj na 9800 nawet non-pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drprzem Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 ...eee zostawiam juz to co mam wprawdzie mieli Radka 9800pro za 1795 ale nie wiem czy to tez nie była jaks OEM`owa wersja a pozatym i tak wydałem juz za duzo kasy :) widocznei ta karta była mi przeznaczona :( Patrzałem na inne rankingi to standardowa wersja ( nie zadna LX i OEM) powinna miec ok 5500 w 3DMARKU 03 ( ja mam 4750 ) ale na tyle to ja powinienm spokojnie podkrecic tym programem ( ...taa wiem a tamtą bym podkrecił jeszcze bardziej :) ) :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Ej jeżeli kupowałeś FX5900 a dostałeś 5900LX to idź i oddaj im tą kartę zrób burdę i niech ci oddadzą kasę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drprzem Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 podkreciłem ja troche standardowo było tryb 2D 300/700 podkreciłem na 371/790 tryb 3D 400/700 podkreciłem na 450/790 ale wynik wzrósł mi z 4753 na 5210 ( byc moze format cos pomoze bo i tak chciałem go zrobic ) .. w sumie mógłbym i jeszcze podkrecic bo nic złego sie nie dzieje Przez najblizszy czas nie robie juz nic z kompem bo takie upgrady kompa co niewiele daja to naprawde na to SZKODA KASY !!! Owszem gram teraz w BF na HIGH 1024x768 z wygładzaniem krawedzie x 2 ale czy ja wiem czy to jakas Ogromna roznica niz gdy miałem wczesniej GF 3ti200 i grałem na mniejszych ustawieniach 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Daj mu anozo x8 i AA x4 to zobaczysz ruznice :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Daj mu anozo x8 i AA x4 to zobaczysz ruznice :D zacznie sie kaszanic w koncu to LX slabszy od radka 9700 a i od 9500pro pewnie tez :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drprzem Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Daj mu anozo x8 i AA x4 to zobaczysz ruznice :D zacznie sie kaszanic w koncu to LX slabszy od radka 9700 a i od 9500pro pewnie tez :lol: RADEON 9700 PRO w 3DMARKu wychodzi w testach ok 4400 wiec nie jest tak zle moj FX go pobija :) - przed podkreceniem 4753 po podkreceniu 5210 a chyba jeszcze troche podkrece przynajmniej pamieci ) Dałem wygładzanie krawedzi x 2 wynik w 3DMARKu 4225 Dałem wygładzanie krawedzi x 4 wynik w 3DMARKu 3738 .. oczywiscie po tym moim podkreceniu. pozniej dam jeszcze anizio x 2 i x 4 to zobaczymy jak wyjdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 i wez tu w cos zainwestuj teraz? moze mi ktos powiedziec jak bardzo duża różnica jest między saphire i hercules, bo widze ze ja to już tylko 9800 pro chyba kupię jak takie cyrki poprawka obejrzałem sobie juz fotki obu kart saphire nie robi takiego wrażenia jak hercules ale czy to istotne przy karcie włozonej do kompa do srodka? liczy sie wydajnosc wiec waszym zdaniem moze byc rozna w zaleznosci od producenta przy identycznym taktowaniu i identycznym chipsecie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 RADEON 9700 PRO w 3DMARKu wychodzi w testach ok 4400 wiec nie jest tak zle moj FX go pobija :) - przed podkreceniem 4753 po podkreceniu 5210 a chyba jeszcze troche podkrece przynajmniej pamieci ) Dałem wygładzanie krawedzi x 2 wynik w 3DMARKu 4225 Dałem wygładzanie krawedzi x 4 wynik w 3DMARKu 3738 .. oczywiscie po tym moim podkreceniu. pozniej dam jeszcze anizio x 2 i x 4 to zobaczymy jak wyjdzie To mój Radeon 9500pro osiąga w 3dmarku2003 4500pkt. I nie masz sie co cieszyć z tych 5210 pkt bo to wszystko dzięki oszustwom nVidi , wydajność tej karty w DX9 jest bardzo słaba, demo dawn specjalnie zrobione dla nvidi lepiej chodzi na 9700 niż 5900 :lol: Przeczytaj sobie ten artykuł. http://www.3dcenter.org/images/16-blau.gif Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 mam jeszcze pytank o czy waszym zdaniem feel 300W pociagnie radka 9800 pro, bo na takiego w koncu sie zdecydowalem (hercules z wgk prawdopodobnie 1900 zl) ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 mam jeszcze pytank o czy waszym zdaniem feel 300W pociagnie radka 9800 pro, bo na takiego w koncu sie zdecydowalem (hercules z wgk prawdopodobnie 1900 zl) ??? feel 300W ciagnie to co ja mam wiec i herca pociagnie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 mam jeszcze pytank o czy waszym zdaniem feel 300W pociagnie radka 9800 pro, bo na takiego w koncu sie zdecydowalem (hercules z wgk prawdopodobnie 1900 zl) ??? feel 300W ciagnie to co ja mam wiec i herca pociagnie :) oooo to ładnie dobrze wiedziec bo juz chcialem wymieniac powoli zasilke....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 2 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2003 Ne sądzę abyś miał jakiś problem z tym FEELem. Ale lepiej dmuchać na zimne i walnąć jakiegoś Antka lub Szefa ( tym bardziej przy zmodowanej budzie z wiatrami) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diablo23 Opublikowano 2 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2003 RADEON 9700 PRO w 3DMARKu wychodzi w testach ok 4400 wiec nie jest tak zle moj FX go pobija :) - przed podkreceniem 4753 po podkreceniu 5210 a chyba jeszcze troche podkrece przynajmniej pamieci ) Dałem wygładzanie krawedzi x 2 wynik w 3DMARKu 4225 Dałem wygładzanie krawedzi x 4 wynik w 3DMARKu 3738 .. oczywiscie po tym moim podkreceniu. pozniej dam jeszcze anizio x 2 i x 4 to zobaczymy jak wyjdzie Tą kartę to raczej powinieneś porównywać z R9800 i R9800Pro. Uważam że popełniłeś błąd opierając się na opiniach tylko jednego serwisu. Ja przymierzając się do zakupu szukałem wszystkiego co zostało napisane na temat FX5900 i R9800. Zastanawiałem się chyba 2 tygodnie. W moim przypadku wybór padł na Radeona i nie żałuję. Ktoś tu wspominał o kompatybilności wstecznej NVidii, nie zgadzam z tym zdaniem bo mam 2 gierki (takie dla dzieci) które nie ruszą już na GF3 GF4 i FX. I jeszcze jedna mała uwaga o ile się orientuję(mogę sie mylić) wersja FX9500Ultra jest sprzedawana z 256MB Ram, a nie z 128. Pozdrówka Ps. Oddaj tą kartę w colere i wymuś na sklepie aby ci przysłali FX5900 a nie jakiegoś LX. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...