Skocz do zawartości
Gość

bloczki by chip

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem tak..... czip pieprzy głupoty. Ci co się znają to widzą że niektórzy tweak'owicze też pieprzą głupoty. Nie wiem w jaki sposób można osiągnąć z antka xp1700 tb 2500mhz  z zasilaczem huntkeya...uwaga --- 300 watt.. oświeć mnie samochwało. wynik to wynik a praca stabilna to inna bajka.

hmmm.... :|

a nam na oslode zaserwuja w jednym z kolejnych numerow prawdziwy test polskich bloczkow wodnych(Mate, Republika, Popixs), ktorego tak wszyscy z niecierpliwoscia oczekujemy

Dobrze gada.Popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grrrr, niewiem czy to faktycznie odpowiedz technika z Intela. Prawde mowiac watpie w to, SKORO TCC TO KWESTIA REJESTROW ACPI TO W ZADNYM WYPADKU NIE JEST TO KWESTIA CPU.

Patrzac na to pod innym kontem widac niekonsekwencje w waszym rozumowianiu.

1)Dioda w athlonach nie miezy temperatury

2)Dioda w P4 miezy temperature

3)Za temp A odpowiada Mobo

4)Za temp P4 odpowiada P4 [a nie mobo poprzez ACPI]

Hmm "delikatna" niekonsekwencja, czyzby wynikajaca z dostrzezenia wlasnych bledow i checi nadrobienia ?

Jeszcze jedna sprawa, to ja zapodalem link z Xbita :evil:

No i ostatnia sprawa prosze o podanie metodologi badania fps w q3, czyzby cg_drawFPS=1 ? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak..... czip pieprzy głupoty. Ci co się znają to widzą że niektórzy tweak'owicze też pieprzą głupoty. Nie wiem w jaki sposób można osiągnąć z antka xp1700 tb 2500mhz  z zasilaczem huntkeya...uwaga --- 300 watt.. oświeć mnie samochwało. wynik to wynik a praca stabilna to inna bajka.

Mam to potraktowac jako twoja dziececa potrzebe wypowiedzenia sie w tym poscie ?

Slyszales o czyms takim jak zapas mocy? Albo unifikacja kontrukcji?

Gazety to są dobre do kibla ... bo jak sie człowiek chce dowiedzieć czego szybko i pewnie to jedynie net pozostaje ... . 

Kolejny raz Chip utwierdził mnie w przekonaniu, że nie jest wart ani ceny ani czasu jaki trzeba poświęcić na lekturę.

Zeby dowiedziec sie czegos przez net trza w tym troche siedziec a w gazecie dostajesz wszystko spreparowane prosto pod nos

Zgoda - tylko ze w przypadku gazet dostajesz to z niesamowitym poślizgiem czasowym.

Aha i jeszcze jedno ... gazety ukierunkowane są na jak największy nakład a co za tym idzie na jak najszersze grono odbiorców co powoduje mnogość tematów i często bardzo lakoniczne ich traktowanie. Drugą dodatkową kwestią jest to ze często dostajesz w gazecie coś czym kompletnie nie jesteś zainteresowany a jednak musiałeś za to zapłacić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połowa ma swą reprezentacje na forum...

Może warto by było przeprowadzić testy, na które sami zresztą czekamy. Były by odpowiednie warunki do testowania i wkońcu najbardziej interesujace nas produkty....

Chyba troszeczke przeginasz. To, ze chwali sie dobre produkty nie oznacza, ze od razu druga reka zlicza kase od producenta, ze mu taka reklame robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O diodzie słów kilka..., ale już króciutko.

Chyba (?) nie napisałem że dioda w P4 mierzy temperaturę. Dioda to dioda i już - musi być z czymś sprzężona.

W Athlonach za bezpieczeństwo odpowiedzialna jest płyta. W P4 - wg zapewnień Intela - procesor poradzi sobie sam (ale trudno to sprawdzić bo każda płyta obsługująca P4 jest zgodna ze specyfikacją Intela, z której zapewne wynika co i jak).

Oczywiście zrobimy test polskich zestawów. Jak ustalimy listę sprzętu pozwolę sobie podesłać - będziecie mogli wypowiedzieć się czy czegoś Waszym zdaniem brakuje.

Jeszcze raz dzięki za wszystkie uwagi i sugestie.

RD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do diody termicznej. Posiadam płytę ECS L7S7A2 (bez własnego czujnika temperatury dla procesora). Po obsadzeniu jej AXP 1,7 0,13um zarówno BIOS jak i programy monitorujące pokazują temperaturę (notabene do 45 stopni przy ustawieniu 7,5 * 200. Po zamontowaniu w niej Durona bez diody termicznej odczyt temperatury znika. Więc dioda w Athlonie służy do odczytu temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do diody termicznej. Posiadam płytę ECS L7S7A2 (bez własnego czujnika temperatury dla procesora). Po obsadzeniu jej AXP 1,7 0,13um zarówno BIOS jak i programy monitorujące pokazują temperaturę (notabene do 45 stopni przy ustawieniu 7,5 * 200. Po zamontowaniu w niej Durona bez diody termicznej odczyt temperatury znika. Więc dioda w Athlonie służy do odczytu temperatury.

Myślę że czepiasz się słów. Dioda jest elementem biernym samego czujnika temperatury. Czujnik jest na płycie a dioda stanowi jego ostatnie ogniwo. Pod wpływem zmiany temperatury płynie przez nią inny prąd i czujnik oraz oprogramowanie (bios) zamienia ją na wartość którą możesz odczytać. Czyli można napisać że nie służy i służy do odczytu temperatury, bo obie wersje są prawie poprawne.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lubię się powtarzać, ale zrobię copy --> paste z tego, co już pisałem o testach bloczków (generalnie moje stanowisko jest takie, że można je potłuc o co komu się podoba).

Jak już była tu mowa, nie ma szans na wiarygodne testy w warunkach domowych.

IMO minimum do zbadania wydajności BLOKU to:

1. Klimatyzowane pomieszczenie utrzymujące tę samą temperaturę.

2. Źródełko wody o stałej temperaturze. Mój pomysł jest taki, żeby woda na wejściu zawsze miała tę samą temperaturę i już tam nie wracała (albo dopiero po doprowadzeniu do odpowiedniej temperatury.

3. Pomiar temperatury otoczenia, wody na wlocie (dla kontroli - powinna być stała), wody na wylocie i proca.

4. Testy z różnymi prędkościami przepływu - tu dobra byłaby pompka z CO "trzybiegowa" i/lub różne pompki akwariowe.

5. Test w kilku wariantach, przy czym IMO mało kogo interesuje chłodzenie odpoczywającego proca, więc wskazany test z peltierem i z procem kręconym na maxa - oczywiście przy pełnym obciążeniu.

6. Pomiary na tym samym sprzęcie, tymi samymi metodami i w tych samych warunkach dla każdego bloczku (bez sensu jest porównywanie wyników na różnych płytach, z różnymi procami czy przy różnym napięciu).

Jak znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie zapewnić równe warunki w czasie trwania całego testu, to chętnie poczytam, ale czarno widzę szanse na obiektywny, porządny, wiarygodny i miarodajny test

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w takim razie mam watpliwosci co do faktu przeprowadzenia takiego testu. Po pierwsze piszesz ze Q3 daje ponad 200FPS[pozniej ok 60 itd], jest to pojecie nieostre, po drugie piszesz ze q3 przy jakiejsc temperaturze zwalnia, jaki ci sie udalo to sprawdzic, skoro odgrywanie dema zajmuje kilka sekund w tym czasie temp procka leci do gory na chama, po skonczeniu q3 wraca do menu i obciazenie procka spada do niskiego poziomu, wobec tego watpie czy udaloby Ci sie zaobserwowac ze po przekroceniu jakiejs temp [temp przy zdjetym radiatorze rosla by o kilka *C pomiedzy kolejnymi odczytami] procek daje iles FPS, prawdopodobnie wygladalo by to tak ze q3 w ~20% demka zaczol by stopniowo zwalniac, jednak pisanie ok60fps to LOL, na koncu wyraznie pisze ile.

Nie napisale jakie ustawienia byly w q3

Ile razy demko odgrywane bylo ?

Jak to w chipie moga nie wiedziec o co chodzi w benchmarku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem kiedy panowie z chipa zamierzaja wykonac ponowne testy, w kazdym badz razie my juz jestesmy prawie przygotowani do naszych testow (najprawdopodobniej dzis bede mogl poprzec to zdjeciami), brakuje nam juz tylko bloczkow do testowania i wolnego czasu, do teraz mamy

-CopperField (hehe, pewnie ze mamy ;) )

-atlantis

-maze 4 (przynajmniej zapewnienie arthx'a)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połowa ma swą reprezentacje na forum...

Może warto by było przeprowadzić testy, na które sami zresztą czekamy. Były by odpowiednie warunki do testowania i wkońcu najbardziej interesujace nas produkty....

Chyba troszeczke przeginasz. To, ze chwali sie dobre produkty nie oznacza, ze od razu druga reka zlicza kase od producenta, ze mu taka reklame robi.
Piszę o samych producentach... (reprezentacja=przedstawiciel, a nie kadra narodowa :)) Np. patrzy post wyżej. I to moim zdaniem jest świetne... Nikt by nie miał kasy na opłacenie takiego stada ludzi, a i tak zawsze by się jakaś uczciwa czarna owca znalazła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem kiedy panowie z chipa zamierzaja wykonac ponowne testy, w kazdym badz razie my juz jestesmy prawie przygotowani do naszych testow (najprawdopodobniej dzis bede mogl poprzec to zdjeciami), brakuje nam juz tylko bloczkow do testowania i wolnego czasu, do teraz mamy

-CopperField (hehe, pewnie ze mamy ;) )

-atlantis

-maze 4 (przynajmniej zapewnienie arthx'a)

ktos kiedys powiedzil ze od przybytku glowa nie boli :) moze sie doczekamy 2 testow, bardzo prosze Panow Redaktorow z Chipa o zajecie jakiegos stanowiska w tej sprawie niewatpie ze posiadaja oni mozliwosci techniczne jak i organizatorsko finansowe (zalatwienie wszytkich bloczkow od republiki, Mate`a i Copperfilelda) do przeprowadzenia takiego testu sa szczegolowe wytyczne Popixsa trzeba je tylko wprowadzic w zycie

wasemu testowi Popixs moge zarzucic tylko jedna rzecz jest w nim za malo bloczkow zwyklemu uzytkownikowi czytaj mnie :) potrzebny jest test w ktorym bede sprawdzone te bloki ktorych cena oscyluje w granicach do 100 zlotych i porownane do takich super bloczkow jak nukleon i wasz CopperField ja wiem ze te bloki wygraja w tescie ale jestem ciekaw jaka bedzie przewaga nad reszta stawki czy po prostu warto wydawac wiecej pieniedzy na te kilka stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytam, czytam i aż z toalety musiałem skorzystać... Teścik jest taki budujący, że już nigdy więcej Chipa nie kupię (tego na szczęście porzyczyłem). A gdybym potraktował go poważnie, musiałbym podjąć zobowiązanie o niezakładaniu WC nigdy więcej do kompa. Bo po co... Kupie sobie grzałke, schłodzi tak samo dobrze;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój komp przy temperaturze 55 stopni odmawia posłuszeństwa (dziaa sobie wolniej). Mam wiatrak za 31 zł (rok temu) a temperaturę takowa osiągam 200x11 (1,7v) przy ściągniętej obudowie przy 80 pewnie powiesił by mi się przy starcie windy...

Może masz ustawione CPU THERMAL THROTTING NA ENABLED W BIOSIE? ale to juz nie jest główny temat, a co do Wypowiedzi Panów Krzysztofa Sokołowskiego i Roberta Deca to cieszę sie że przyznano sie do pewnych błędów, gdyż jak zobaczyłem ten test BLOKÓW WODNYCH(ZESTAWÓW) to wiele CHIP stracil w moich oczach a kupowałem tą gazetę od 1995 roku. Mam nadzieje że szybko poprawią swoje błędy, pożyjemy zobaczymy padły pewne deklaracje a życie pokaże czy będą to tylko puste słowa, czy coś wiecej. Z innej beczki powiem to bardzo delikatnie: test bloków wodnych jest nieobiektywny jeśli chodzi o dobór bloków wodnych(zestawów). To był mój kamyczek do tego ogródka, jesli powtórzylem to co ktoś inny powiedział to przepraszam z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q3:

Jeśli masz problem z tym, że demo działa za krótko to masz co najmniej 2 rozwiązania:

- ściągnij sobie z netu jakieś długie demo

- nagraj sobie długie demo

Możesz też puścić demo w kółko, ale ma to wadę do między kolejnymi uruchomieniami wyskakuje ekran ładowania. Oto przykład:

timedemo 1

set demo1 "demo demo001; set nextdemo vstr demo2"

set demo2 "demo demo001; set nextdemo vstr demo1"

vstr demo1

Ale powtórzę jeszcze raz! To z Q3 to tylko przykład, nie dbałem o powtarzalne warunki czy inne elementy. Chodziło tylko o sprawdzenie jak zachowa się płyta/procesor.

CHIP nie jest pismem o chłodzeniu/overclockingu, choć temat ten staje się coraz bardziej popularny. Chwilowo zaplanowaliśmy inne tematy. Jak tylko wrócimy do jakiejkolwiek postaci chłodzenia/overclockingu, jak napisałem wcześniej - dam znać.

Wawelski - ciekawe sugeste...

Mam wątpliwości co do sensowności używania wody o stałej temperaturze. Nie jest przecież ważne jaką temperaturę ma woda na początku (nawet jak zapewnisz jednakową, to różne kunstrukcje bloków zmienią ją do różnych poziomów). Poza ty, ważny jest chyba poziom ustabilizowania się np. podczas bezczynności i sprawdzanie co dzieje się później. Chyba że masz jakieś inne sugestie w tej materii?

RD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q3:

Wawelski - ciekawe sugeste...

Mam wątpliwości co do sensowności używania wody o stałej temperaturze. Nie jest przecież ważne jaką temperaturę ma woda na początku (nawet jak zapewnisz jednakową, to różne kunstrukcje bloków zmienią ją do różnych poziomów). Poza ty, ważny jest chyba poziom ustabilizowania się np. podczas bezczynności i sprawdzanie co dzieje się później. Chyba że masz jakieś inne sugestie w tej materii?

RD

Elektronika ma najwyższą przeżywalność gdy zminimalizuje się zmiany temperatury pomiędzy wyłączony a włączony. Dobrze było by spróbować zriobić system, który bedzie tak chłłodził procesor, chipset i grafikę aby ich temperatura nie zmieniała się więcej niż o 1-2*C. Temperatura wody ma trzeciorzędne znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RD bardzo sie ciesze ze _NARESZCIE_ odpowiedziales, z Q3 metodologia - OK.

"Ale powtórzę jeszcze raz! To z Q3 to tylko przykład, nie dbałem o powtarzalne warunki czy inne elementy. Chodziło tylko o sprawdzenie jak zachowa się płyta/procesor. "

No ja dalej bede zyl w przekonaniu ze wyssales sobie z palca te wyniki. Wogole co to ma znaczyc okolo fps, okolo °C CPU zwalnia....imo wyssane z palca. Nie wieze w rzeczy dla ktorych nie mam pelnego opisu tudziez dokumentacji :wink: jesli twoim zamiaram jako CHIPowca jest rzucanie takich ze tak powiem dosc swobodnych danych to lepiej ich wogole nie rzucaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi