Skocz do zawartości
yoshi_tom

Tragiczny wynik podkrecania Core Prolinka Ti 4200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem. Dostalem tydzien temu nowa grafika. Starego Palita spalilem niechcacy. Dostalem w zamian Prolinka o taktowaniu 250/500...

Z przodu ma okrogly radiator z miedzi i wentylatorek w srodku niego. Z tylu ma specjalana blaszke ktora odbiera cieplo z tylu rdzenia. Zawiesilem nad ta blaszka z tylu wentyl 55x55mm puszczony na 4800obr/min zeby miala jeszcze leprze chlodzenie. Wszedlem do sterownikow i zmienilem taktowanie na 270 z 250. Uwazalem ze tyle spokojnie wytrzyma. Niestety.... :( w 2 tescie 3DMark Zwis :( Sprobowalem drugi ras to samo. Nie wiem zupelnie dlaczego. Chlodzenie wydaje mi sie ma dobre. Czy jest mozliwe ze jest tak niski szczyt O/C ? Bo jakos mi sie w to nie chce wiezyc. A moze poprostu przez sterowniki tak sie wali ? Moze trzeba sprobowac przez np. powerstripa ? Co wy o tym sadzicie ? Bo ja nie mam pojecia co sadzic

P.S: Ram dopiero zaczne krecic jak kupie sobie keidys radiatorki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... ja słyszałem gdzieś że tam między procem a radiatorem nie ma pasty termoprzewodzącej, albo wogóle źle przylega do proca Dołączona grafika a niepisałeś nic że zdejmowałeś chłodzenie, wtedy to nawet dodatkowy wentyl nic nie da ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z przodu ma okrogly radiator z miedzi i wentylatorek w srodku niego.

sprostowanie jesli to standardowy cooler prolinka to nie jest on miedziany tylko alu pomalowane na kolor zlotawy podchodzacy pod miedz ,a co do wywalania testow w 3dmarku zainstaluj od nowa winde , sterki najnowsze lub 41.09 + stery do chipsetu i sprawdz czy masz zwisy jesli tak to sprawdz zasilacz , min 300W do tej karty , odradzam codegena(jesli masz W ponizej to juz znasz przyczyne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... napisalem tylko ze grafa mi sie wywala przy podkreceniu core o 20Mhz. A przy normalnym taktowaniu przechodzi wszystkie testy normalnie.

P.S: Udalo mi sie wreszcie zalatwic aparat cyfrowy i zrobilem 3 fotki tej grafy. Jak dla mnie coolerek dziwny nigdzie nii widzialem prolinka z takim chlodzeniem. Looknijcie i powiedzcie Czy jest mozliwe ze to przez ten cooler ona sie tak dziadowo kreci czy poprostu trafilem zly model

Oto zdjecia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yoshi_tom ---> hehehe z tytulu topica wywioskowalem (na szczescie blednie :) ) ze zajechales karte.. co do twojego problemu to tak jak juz pisano... prolink lubi traktowac swoje produkty jak ecs, pierwsze revy i serrie sa ok a pozniej oszczedza sie i leje na jakosc. Sprawdz czy i jak masz nalozona paste, mialem 2 prolinki i zawsze bylo cos z tym nie tak, czasem njest po jednej stronie rdzenia a po drugiej nie ma wcale... mozesz tez miec zamiast pasty taka g... warta tasme 2 stronna... popracuj nad chlodzeniem i moze bedzie lepiej.. jesli ni eto trafiles na slaby egzemplaz i moze ew v-mod bedzie potrzebny. Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...