Skocz do zawartości
rout

ogniwo peltiera -> help

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam proca p4 2,6 fsb800 i skur..el nagrzewa sie momentami do 73C i dlatego pomyslalem o ogniwie peltiera... widzialem na allegro 268W , czy takie wystarczy? zasilke planuje jakas 400W a moze nawet 500W ...

ale mam jeszcze jedno pytanie... slyszalem ze ogniwo to wydziela jakas wilgoc.. czy to prawda? jakie sa wady ogniwa peltiera? wiem ze trzeba druga strone dodatkowo schlodzic wentylatorem.. help me pls

srki za dlugiego posta

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj poczytaj, poczytaj zanim sie zdecydujesz.... peltier to nie jakas pasta ktora posmarujesz procesor i bedzie chłodniej... 268W to 4-5 razy tyle jak grzeje twoj procesor. Prawdopodobnie nie ma takiego chłodzenia powietrznego na procesor które schłodzi 268W peltiera wystarczająco zeby nie spalil procesora... tak, tak jesli nie ochłodzisz "goracej" strony peltiera wystarczajaco, "zimna" strona rowniez staje sie goraca.

Osobna sprawa to zasilacz - do takiego potworka trzeba miec dedykowany zasilacz, mozesz zapomniec o uzywaniu tego samego co w komputerze.

Na koniec, sprawdz lepiej czy masz dobrze zalozony cooler na procka albo kup sobie paste AS3 i wymien zamiast tego co masz pod raditorem - 73* to troche duzo jak na celerona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oh sory faktycznie to p4 nie wiem gdzie zobaczylem tego celerona ;)

88W sadze ze nie da rady, zwazywszy dosc niska wydajnosc peltierow (duze straty) , cooler powinien sobie z takim poradzic. Dla takiego p4 to ze 120 W by sie przydalo, porzadny cooler dalby rade tylko ze temperatur niskich prawdopodbnie nie uzyskasz z AC, a wtakim razie nie wiem czy warto kupowac peltiera lepiej zakup dobry cooler.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

268W kcesz coolerem odebrac????

LOL

o ile sie nie myle to jest 'kuler' swifteca z peltem 226W zamontowanym fabrycznie :twisted:

Chyba sie jednak mylisz, zapodaj linka. Jak narazie to ze zintegrowanym peltem to tylko subzero widzialem i to wcale nie byl 226W tylko cos kolo 90W 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam proca p4 2,6 fsb800 i skur..el nagrzewa sie momentami do 73C i dlatego pomyslalem o ogniwie peltiera... widzialem na allegro 268W , czy takie wystarczy? zasilke planuje jakas 400W a moze nawet 500W ...  

ale mam jeszcze jedno pytanie... slyszalem ze ogniwo to wydziela jakas wilgoc.. czy to prawda? jakie sa wady ogniwa peltiera? wiem ze trzeba druga strone dodatkowo schlodzic wentylatorem.. help me pls

srki za dlugiego posta  

pzdr

rout, podobnie jak reszta powiem tyle:

zostaw peltiera jak nie wiesz dokladnie co i jak. spalisz proca, plyte i jak bedziesz mial duzo szczescia to nawet i grafe ;)

poczytaj, poczytaj, poczytaj, za tydzien bedziesz mial jakies pojecie o ogniwie, a wtedy juz nie bedziesz chcial sie nim bawic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba sie jednak mylisz, zapodaj linka. Jak narazie to ze zintegrowanym peltem to tylko subzero widzialem i to wcale nie byl 226W tylko cos kolo 90W 8O

subzero ma 74wat pelta i przy 3ghz p4 mial tem na poziomie 54st w stress. (przezroczysty komp z 4max ze zjazdu)

wracajac do glownego watku to na procu pewnie nie ma pasty tylko fabryczny glut lub biala pasta w nie odpowiedniej ilosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi