Skocz do zawartości
weronica

Nagrywarka w starszym kompie help!

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomi maja problem z nagrywarka w starszym kompie - Celeronie 400. Nowa nagrywarka liteona 52x32x52 Zawiesza system i nie mozna uzyskac do niej dostepu. Sprawdzalam ja na innym kompie Duronie 600, tam rozwniez wieszala winde. Natomiast na duronie 1,2 GHz dzialala i wszystko bylo ok. Czy to mozliwe zeby ta nagrywarka miala takie wymagania??, jeszcze nieslyszalam o tym zeby byly jakies problemy w starszych kompach. Moze wiecie jak ja uruchomic. Wszystko robie dobrze bios ja widzi wiec nie wiem co jest grane. Sadze ze Duron 600 spokojnie powinien ja "uciagnac".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Wlacz ewentualnie wylacz DMA dla nagrywarki/dyskow

2) Sprawdz ASPII jakims programem (sciagnij z www.cdrinfo.pl) i ewentualnie napraw/zainstaluj nowsze

3) Jesli jest to plyta VIA moze byc konieczne wgranie pakietu via4in1

Jak nie zadziala www.cdrinfo.pl i tam daj problem na forum :)

Pozdrawiam

Gorm

Ps: Nagrywarka powinna spoko chodzic - ewentualnie sprawdz na nizszych predkosciach. Mi 24 x pieknie chodzila na amd 350

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Identyczna nagrywarka chodzi bez problemu na cel 366. Posprawdzaj DMA i sterowniki od chipsetu. No i jedno pytanie: nie jest czasem nagrywarka na wspólnym kablu z innym urządzeniem? A jeśli tak, to z jakim?

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A płyta główna to nie jest przypadkiem PCchips na BXcel (Ali)??? Zdaje się że to te płyty miały zwyczaj "nie widzieć" nagrywarek na drugim IDE. Jeśli tak, to szanse na poprawne działanie szybkiej nagrywarki (w tym kompie) są niewielkie.

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...