weronica Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Znajomi maja problem z nagrywarka w starszym kompie - Celeronie 400. Nowa nagrywarka liteona 52x32x52 Zawiesza system i nie mozna uzyskac do niej dostepu. Sprawdzalam ja na innym kompie Duronie 600, tam rozwniez wieszala winde. Natomiast na duronie 1,2 GHz dzialala i wszystko bylo ok. Czy to mozliwe zeby ta nagrywarka miala takie wymagania??, jeszcze nieslyszalam o tym zeby byly jakies problemy w starszych kompach. Moze wiecie jak ja uruchomic. Wszystko robie dobrze bios ja widzi wiec nie wiem co jest grane. Sadze ze Duron 600 spokojnie powinien ja "uciagnac". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorm Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 1) Wlacz ewentualnie wylacz DMA dla nagrywarki/dyskow 2) Sprawdz ASPII jakims programem (sciagnij z www.cdrinfo.pl) i ewentualnie napraw/zainstaluj nowsze 3) Jesli jest to plyta VIA moze byc konieczne wgranie pakietu via4in1 Jak nie zadziala www.cdrinfo.pl i tam daj problem na forum :) Pozdrawiam Gorm Ps: Nagrywarka powinna spoko chodzic - ewentualnie sprawdz na nizszych predkosciach. Mi 24 x pieknie chodzila na amd 350 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Identyczna nagrywarka chodzi bez problemu na cel 366. Posprawdzaj DMA i sterowniki od chipsetu. No i jedno pytanie: nie jest czasem nagrywarka na wspólnym kablu z innym urządzeniem? A jeśli tak, to z jakim? Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiBeR Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Dokladnie - napewno nie jest to wina slabego sprzetu, ostatnio montowalem cdrw x52 do pentium 120 i nagrywa plytki :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronica Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 napoczatku nagrywarka byla podpieta sama na drugim kanale niedzialala wiec podlaczylismy jako slave'a dysku twardego i dysk padl. :( wiec nie mam narazie mozliwosci zobaczyc czy dma jest wlaczone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 A płyta główna to nie jest przypadkiem PCchips na BXcel (Ali)??? Zdaje się że to te płyty miały zwyczaj "nie widzieć" nagrywarek na drugim IDE. Jeśli tak, to szanse na poprawne działanie szybkiej nagrywarki (w tym kompie) są niewielkie. Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...