Skocz do zawartości
Wyczek

Zapychanie się ramu pod win xp

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy udostępniam pliki na sieci LAN, nie ważne jakim programem czy poprostu przez windowsa jako pliki udostępnione w 90% przypadków zapycha mi się pamięć ram. Przykładowo kolega ściąga film 700MB to cała zawartość pliku ładuje mi się do ramu. Zanim ściągnie połowe przymula mi się wszystko w bardzo niemiły sposób. Czasami jednak, pozornie bez widocznej przyczyny tak się nie dzieje. Mam memstatxp i widzię doskonale, że wtedy nie ubywa mi ani jednego mb wolnej pamięci ram. Jak zrobić aby stale było tak jak w drugim przypadku. Męczę się z tym od ponad roku. Kiedyś już poruszałem ten temat na tym forum ale nikt nie wiedział. Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może problem leży w podglądzie plików na pionowym pasku po lewej stronie. Gdy chcę skasować jakiś film (plik około 700MB) na sieci na innym komputerze - LAN, kabel skrosowany lub poprzez switcha. To nie mogę tego zrobić (komunikat o używanu pliku) dopóki plik nie zostanie otwarty w tym podglądzie.

Po prostu totalna blokada, system bardzo zwalnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mialem podobny problem, ale zainstalowalem sobie CleverCache, tu macie linka: http://www.oo-software.com/cgi-bin/downloa...d/download-e.pl

Od tej pory windows pracuje znacznie lepiej.

Co prawda jest to wersja 30-dniowa, ale wiadomo...... trzeba tylko wpisac odpowiedni kod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mialem podobny problem, ale zainstalowalem sobie CleverCache, tu macie linka: http://www.oo-software.com/cgi-bin/downloa...d/download-e.pl

Od tej pory windows pracuje znacznie lepiej.

Co prawda jest to wersja 30-dniowa, ale wiadomo...... trzeba tylko wpisac odpowiedni kod. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzilem, zaden proces.... po prostu ilosc wolnej pamieci spada i juz, przy koncu skacze , okolo kilku mb

no ale jakis proces musi Ci zawalac ta pamiec. Jeszcze tak nie bylo, zeby znikala i nie bylo napisane, ktora aplikacja z niej korzysta.

Press :> ctrl+alt+del , zakładka procesy i masz tam rubrykę użycie pamięci. Zobacz, co Ci zżera twój ram.

Powtarzam ja miałem takie zajawki, że mój firewall zajmował 450MB :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi