Pucha18 Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 nie wiem czy to pytanie umiescic tu czy w dziale chłodzenie.wiec sprawa wyglada tak: mam radeon sapphire 9100 64mb(250/460)(pamieci samsunga 4ns) podkreciłem ja do 290/500. 3dmark bez artefaktów. pozniej sobie podkreciłem do 290/550 i 3d mark przeszedłem z artefaktami.skreciłem i grałem normalnie na 500.pozniej powycinałem radiatory aluminiowe.przykleiłem je taśma termoprzewodząca.podkreciłem do 275 i atrefakty sa dalejk takie same.jakie sa tego przyczyny?radiatory za duze(bo sa naprawde duze)?moze to ze przykleiłem je tasma a nie klejem(narazie tak to zrobiłem bo gwarancji nie chce stracic w razie czego a po tasmie sladów nie widac)?moze karta wiecej nie moze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshi_tom Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 A moze to poprostu juz jest kres mozliwosci twoich pamieci :( :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAZ Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 nie wiem czy to pytanie umiescic tu czy w dziale chłodzenie.wiec sprawa wyglada tak: mam radeon sapphire 9100 64mb(250/460)(pamieci samsunga 4ns) podkreciłem ja do 290/500. 3dmark bez artefaktów. pozniej sobie podkreciłem do 290/550 i 3d mark przeszedłem z artefaktami.skreciłem i grałem normalnie na 500.pozniej powycinałem radiatory aluminiowe.przykleiłem je taśma termoprzewodząca.podkreciłem do 275 i atrefakty sa dalejk takie same.jakie sa tego przyczyny?radiatory za duze(bo sa naprawde duze)?moze to ze przykleiłem je tasma a nie klejem(narazie tak to zrobiłem bo gwarancji nie chce stracic w razie czego a po tasmie sladów nie widac)?moze karta wiecej nie moze? same radiatory nic ci nie dadzą musiałbyś dodatkowo podnieść napięcie na pamięciach a to już bardziej skąplikowana sprawa niż przyklejanie radiatorów ponieważ wymaga tzw. drutmoda podkręcanie pamięci odbywa się tak samo jak procesora czyli żeby maxymalnie podnieść ich taktowanie konieczne jest zwiękrzanie napiecia a to wiąże sie z wydzielaniem dużej ilości ciepła dlatego stosuje się radiatory na pamięci . oczywiście bez podnoszenia napiecia stosowanie radiatorów też ma sens gdyż pozwala na bezpieczną eksploatacje podkręconej w miare jej możliwości karty bez obawy uszkodzenia pamieci przez przegrzanie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucha18 Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 a ma ktos moze r9100sapphire zmodowanego?mogłby powiedziec jak to zrobic?słyszałem o jakims tricku z ołówkiem zmnijszajacym rezystencje ale to było do 8500.a 9100bardzo podobne jest.moze ktos jakies zdjecia,linki?a moze wgrac biosa od jakiegos r8500 i by było 275/550.wtedy bm zaczał krecic od 550.sam nie wiemm doradzcie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...