Skocz do zawartości
DarkDrinker

Radeon 9500 vs gf ti4200

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniam karte graficzna (mam teraz gf2 mx200) i mam dylemat.Moje zasoby pieniężne (maximum 600 zł) pozwalaja mi na zakup PowerColor ATI Radeon 9500, 128MB, 256BIT, 300MHz(ewntualnie Saphire z tym samym układem taktowana 275Mhz) na allegro lub Prolink GeForce 4 Ti 4200 128 mb agp x8.Co wybrac?Pomóżcie prosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo przepraszam...Ilość wynikow jakie uzyskałem szukajac inforamcji o radeonie 9500 troszke mnie zniechęciła, a w żadnym z przeczytanym przez mnie temacie nie znalazlem odpowiedzi na dręczące mnie pytanie...Najwyraźniej trzeba było poszukać głebiej...Cóż obiecuje że to się nie powtórzy i o ile to możliwe prosze moderatorow o skasowanie tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym, bral Ti4200 64 Prolinka(500zl) ale tylko ze zlotym radiatorem i wiatraczkiem bo spoko dojedziesz do 305-610bez artefaktow,albo słynnego WinFasta Ti64mb z radiatorem na pamieciach (ok500zł) nie bierz 128prolinka bo mialem takiego jest mniej wydajny od 64mb bo nie da sie go tak podkrecic no chyba ze niepodkrecasz.Co do Radeona 9500 bez pro to jest wolniejszy od TI4200 no chyba ze uda ci sie przerobic go na 9700 ale to tylko niekture modele morzna. Dlatego Ti4200 64mb najnirzsza cena i bdb podkręcalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puffy, jak dalej chcesz wypisywać takie bzdury to zamilcz.

Po pierwsz 3DMark2003, jest oparty o dx9, wiecej sporo głupot jescze napiszesz zanim pojawią się masowo gry dx9, pomijam D3 i HL2 bo jedna jaskółka wiosny nieczyni.

Po drugie 3DMark2003 testuje niemal wyłącznnie karte graficzną, zdecydowanie pominiejsza znaczenie procesora.

Po trzecie jak milem D800 i gf3 to uzyskałem 700pkt. Zminiłem proca i płyte na to co w podsie i zyskałem 100pkt. Podczas gdy w grach komp do stał kopa.

Coś jescze chcesz dodać, chętnie będe polemizował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puffy, jak dalej chcesz wypisywać takie bzdury to zamilcz.

Po pierwsz 3DMark2003, jest oparty o dx9, wiecej sporo głupot jescze napiszesz zanim pojawią się masowo gry dx9, pomijam D3 i HL2 bo jedna jaskółka wiosny nieczyni.

Po drugie 3DMark2003 testuje niemal  wyłącznnie karte graficzną, zdecydowanie pominiejsza znaczenie procesora. 

Po trzecie jak milem D800 i gf3 to uzyskałem 700pkt. Zminiłem proca i płyte na to co w podsie i zyskałem 100pkt. Podczas gdy w grach komp do stał kopa.

Coś jescze chcesz dodać, chętnie będe polemizował

Widze nic nie rozumiesz po co testowac karte nie obsługującej DX9 w teście 3dmark 2003 i porównywać ją z kartą obsługującą w tym samym teście.

PS.Sam sobie zaprzeczasz przeciez o test kart wlasnie tu chodzi poc co testowac caly sprzet jesli chce gość kupić karte!!!!

Jak chcesz testowac kompa odpal sisoftsandra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podważam sens qpowania na siłe karty z dx9. Zamin masowo pojawią się gry wykorzystujące dx9 to kolega będzie qpował następną karte, Microsofc wyda dx 10, a programisci będą nas straszyć kolejnym gniotem jak D4 czy hl2. Pozatym ti4200 jest wydajniejszy od niezmoddowaniego Radka 9500.

Wyjaśnie specjalnie dla Cibie jescze prosciej jedyny atut r9500 to dx9, tyle że narazie i penie przez najpliższy rok bądą z niego korzystały jedynie benchmarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od 2 miesiecy jade na gf4ti4200 :P Gdyby r9500 kosztowalo tyle co gf4ti4200 (nie mysle tutaj o mintach i innych badziewiach oraz kwesti 9500@9700 !!!!! ) to bym chyba wybral r9500 ;). Najlepiej teraz wstrzymac sie z kupnem, poczekac az wyjdzie hl2 i poczytac testy i opinie uzytkwnikow. No i ten r9500 w dx 9.0 wcale taki cool nie jest (lepszy od gf4ti4200 ofkorz) wiec... na dzisiaj gf4ti4200 albo wstrzymac sie z zakupem i poczekac na obnizke cen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niechce zakladac nowego watku wiec zapytam tutaj. Jakis czas temu kupilem geforce 4 booster thermaltake'a. wlasnie do tego geforce 4200 prolinka bo sie zj...al w nim wentylator. No i normalnie dalem troche pasty srebrnej zlozylem booster'a i kiedy radiator jest lekko cieply to druga strona karty nad chipem jest tak goraca ze po kais 3s mozna sie oparzyc. taak ma byc czy cos jest nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podważam sens qpowania na siłe karty z dx9. Zamin masowo pojawią się gry wykorzystujące dx9 to kolega będzie qpował następną karte, Microsofc wyda dx 10, a programisci będą nas straszyć kolejnym gniotem jak D4 czy hl2. Pozatym ti4200 jest wydajniejszy od niezmoddowaniego Radka 9500.

Wyjaśnie specjalnie dla Cibie jescze prosciej jedyny atut r9500 to dx9, tyle że narazie i penie przez najpliższy rok bądą z niego korzystały jedynie benchmarki.

Directx 9!!! Yeah, co za sila i potega!!! Yeah, hahaha Nicky zgadzam sie z Toba zreszta nie po raz pierwszy. Ludzie nie rozumieja takich rzeczy, ze nastaly czasy marketingu, jestem wiecej niz przekonany ze gra FULL dx9 nie wyjdzie nigdy, po pierwsze dlatego ze zanim wyjdzie gra FULL dx9 bedzie juz na chodzie dx12 o ile nie 16 , ludzie nie rozumieja ze to taki sam marketing jak ze zmiana podstawki na proca, producenci robia wszystko zeby sprzedac nowe "gowno" w nowym pudelku z dodanym tytulem dx9 ready..., ale im sie nie przetlumaczy, a programisci to juz nawet nie wiedza na co w koncu maja robic gry, rezultatem jest nieustannie zmniejszajaca sie KOMPATYBILNOSC - gry sie coraz czesciej wywalaja, nie chodzi to a tamto, wlasnie dlatego ze to jest wynik wprowadzania na sile technologii ktore nie sa zdecydowanie oczekiwane przez usera, one sa pozadane przez sprzedajacego, zuzyje sie dx9 wprowadzi sie dx10 i tak znowu w sprzedazy beda kolejne karty dx10 a pozniej dx11 itd itd itd az po wsze czasy.

Smiem powiedziec ze nigdy nie wyszla gra w pelni na dx8.1 i smiem powiedziec ze z dx9 bedzie jeszcze gorzej dlatego tez karty tak szybko jak sie pojawily tak szybko znikna, beda bardzo szybko zapomniane. No bo co powie wlasciciel R9500 kiedy wyjdzie dx10 i karty na niego? powie - czas na zmiane karty graficznej?

Gre tworzy sie na przelomie, roku, czasami dwoch czasami nawet trzech lat, a dxy dwoja sie jesli nie troja, producent tworzy gre w oparciu o np dx7 powstaje dx8 i wprowadzaja zmiany, ale juz projekt jest pod dx7 i tego nic nie zmieni i tak w kolo...

Niektorzy nawet z rozpedu nie zauwazyli, ze ich fantastyczne karty nie maja sie na czym zuzyc

Wyobrazcie sobie taki wariant, wariant w ktorym dx9 nigdy nie powstal, jaki sens mialby R9500 ktory de facto w 8.1 przegrywa rywalizacje ze starym ti4200??? Wiec wlasciwie mozna powiedziec ze R9500 to nic innego jak ti4200 przerobiony na dx9, a kto wprowadzil dx9 i po co???

Wlasnie po to aby sprzedac to samo po raz drugi... Czy ten kto wprowadzil dx9 ZAPEWNI wam tyle samo gier na dx9 co na dx8.1???...

Teraz siegnijcie pamiecia, na komputery jak Atari, Commodore, co sprawialo ze byly to komputery swietne czy rewelacyjne??? pomimo iz blizsze kalkulatorom niz dzisiejszym PC??? Sprawiala to OGROMNA liczba gier, dziesiatek tysiecy, czy gry ktore mozna obecnie policzyc na palcach obslugujace dx9 uczynia z R9500/9600 slawy??? Czy sprawia to ze wydatek takiej kwoty bedzie uzasadniony??? Ja sprzedzilem z C64 kilka dlugich lat, ktorych nie zaluje i watpie aby ktos zalowal czy wlasciciel R9500 tez bedzie tak wspominal ja jak C64 kiedys? watpie... Dlaczego nigdy nie bedzie tyle gier na dx9 co na commodore? to proste bo w miedzyczasie wymysli sie AGPx16 AGPx32 DX10 DX11 Pixel Shader 50.90 Vertex Shader 46.27, AAx32 FSAAx64...

Moim zdaniem, najlepsze czasy PC i gier na nie sie koncza nieuchronnie, poniewaz marketing zaczyna przejmowac kontrole, programistom niestety nie pozostaje nic innego jak sie dostosowac...

Zatem jeszcze raz, po co sie kupuje karte graficzna? Po to aby mozna bylo grac w gry, zatem zakup powinno sie dostosowac do OBECNYCH gier na rynku a nie tych ktore rzekomo maja powstac...

Jesli doplacenie do R9500 jest warte dodatkowych 300-400 zlotych tylko i wylacznie dla 2 gier ktore jeszcze nawet nie powstaly to czemu nie??? Wybaczcie ale mnie to przypomina doplacanie z 28 calowego telewizora do 42 calowego w celu ogladania wiadomosci przez 15 minut dziennie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, jeszcze jedno.

Sytuacja wygląda tak:

GeF4Ti vs. R9500

Cena: R9500 = GeF4Ti

Wydajność: dx 8.0/8.1: R9500 = GeF4Ti

Wydajność dx 9.0: R9500 > GeF4Ti

To dlaczego bluzgacie Radeona, skoro za tą samą cene oferuje się więcej, a przy okazji chłopak w HL2 i Dooma3 pogra sobie z przysłowiowym palcem w [gluteus maximus] :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, jeszcze jedno.

Sytuacja wygląda tak:

GeF4Ti vs. R9500

Cena: R9500 = GeF4Ti

Wydajność: dx 8.0/8.1: R9500 = GeF4Ti

Wydajność dx 9.0: R9500 > GeF4Ti

To dlaczego bluzgacie Radeona, skoro za tą samą cene oferuje się więcej, a przy okazji chłopak w HL2 i Dooma3 pogra sobie z przysłowiowym palcem w <font color="#FF0000">[ciach!]</font>  :?:

Popieram cię całkowicie widze jeden myśli na tym forum reszta albo utopiła kase w nie to w co trzeba i teraz bronią swego albo uwielbiają mieć wysoki framerate przy gorszych detalach .Tylko jedno pytanie po co wam dużo fps bez efektów lepiej niski i korzystać z życia póki czas.

Niestety karta na 8.1 będzie tragicznie chodzic w grach na dx9.0 pokazuje to conajmniej 3dmark 2003 a nawet taki fx moze i bedzie chodzil slabo ale napewno lepiej niz najszybsza karta z podobnego przedzialyu cenowego dx8.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dojscia, uklady itd to za komuny. Interesuje mnie normalnie niska cena w normalnym sklepie.

Przyklad:

No dobra, kumpel ma dojscia do goscia ktory ma uklad z kims i moze miec gf4ti4200 za 300 (a to cena jush r9100) Tego typu ceny nie sa brane pod uwage.

Co do "zajebistej" wydajnosci r9500 w dx9.0 Imho jak jush bedzie pare gierek opartych na dx9.0, r9500 zestarzeje sie tak samo szybko jak gf4ti4200 :D poniewaz te r9500 wydajnoscia w dx9.0 nie powala (no i co z tego ze lepsze od gf4ti4200). Dojdzie do tego ze w HL2 i D3 i innych w wysokiej rozddzielczosci , full detal i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly na maxa (or medium) na r9500 bedzie powiedzmy ~10 klatek no a na tym gf4ti4200 ~5. No i wtedy i tu i tu sie nie bedzie dac gralo (coz tego ze r9500 dajmy na to 2 x szybszy w dx9.0). Dopiero na low detal (moze i przy FSAx32 itd), 16 bit kolorze, w okienku wielkosci znaczka pocztowego wyciagnie sie te 30 klatek ;)

Ale obecnie zdecydowana wiekszosc gier to max dx8.1. Nie ma sensu dokladac kasy w karte ktora jest "przyszlosciowa", gdyby cena byla ta sama to wtedy.....

HL2 ma byc jush na dniach (miesiacach?) to sie wtedy okaze jak jest z ta wydajnosci i jaka grafa (CPU i iine) to pociagnia a co bedzie wachac kwiatki od drugiej strony.

Wiec mozna tez sie wstrzymac z zakupem, no chyba ze ktos ma na pokladzie Rive TNT to lepiej niech jush teraz zmienia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radek 9500 256Bit of course.

Jak dobrze pokręcisz to Ti w dupe można sobie wsadzić. JA na takiej karcie bez vmoda zrobiłem 15k w 3D Marku 2001SE a po vmodzie 15,8k.

3D Marka 03 4300.

A co do gier z dx 9.0 to jak laina ruszy to już jej nic nie zatrzyma, nietety taka prawda i nie ma się co czarować. Nie bluzgam nvidi bo sam teraz jade na ti4200 ale zdecydowanie wolałem radka mimo ze byl drozszy o 150zl o GF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dojdzie do tego ze w HL2 i D3 i innych w wysokiej rozddzielczosci , full detal i inne <font color="#FF0000">[ciach!]</font> na maxa (or medium) na r9500 bedzie powiedzmy ~10 klatek no a na tym gf4ti4200 ~5. No i wtedy i tu i tu sie nie bedzie dac gralo (coz tego ze r9500 dajmy na to 2 x szybszy w dx9.0). Dopiero na low detal (moze i przy FSAx32 itd), 16 bit kolorze, w okienku wielkosci znaczka pocztowego wyciagnie sie te 30 klatek ;)

Kto ci takich bajek naopowiadał... :?:

Ale obecnie zdecydowana wiekszosc gier to max dx8.1. Nie ma sensu dokladac kasy w karte ktora jest "przyszlosciowa", gdyby cena byla ta sama to wtedy.....

Właśnie tu chodzi o to, że kolega ma dostęp do kart o bardzo podobnych cenach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piep... jak potłuczeni a słyszeliście o czymś takim jak możliwość wyłączenia efektów dx 9.0 ?? czy nawet dx8.x a tak pozatym to karta zgodna z dx.8.1 niebędzie wstanie raczej wygenerować efektów dx9.0 (chyba ze jakoś programowo to rozwiąża) I wtedy gra bedzie chodziła z wykożystaniem efektów dx8.1 a w tym wypadku GEF4 TI będzie zdecydowanie szybszy,a i nie podniejcajce sie tym dx9.0 w tym Radku bo nie wróże mu w tej grze wysokiego framerate-oczywiście przy właczonych tych efektach.A i tak róznica pomiędzy dx8.1 a 9.0 będzie zdecydowanie mniej zauważalna jak pomiędzy 7.0 a 8.1, i niestety coś mi się wydaje że silnik dx8.1 i jego wydajność w GEF4 TI przemawia na jego kożyść. Ale co tam zobaczymy jak wyjdzie gra i jak sami producenci zapewniaj(napewno troche przesadzili) że gra w 1024x768x 32 i full detalach na gef4 ti chodzi 70fps-niech nawet chodzi te 40fps to jest full wypoas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodze sie ze dx9.0 pewnie nie bedzie czeso uzywany z grach, a roznice w jakoscie nie beda tak znaczne, wiec odczepcie sie jooz od tej glupiej technologi. Wiec skupcie jesy na wydajnoscie w dx8.0, ktora gf4 nie ma przeciez tak starsznie wiekszej. Co wiecej przy wlaczonym aa i af jooz nie jest szybszy od radka, wiec grdyby te kary mugl bym miec w tej samaj cenie to bral bym radoslawa, jesli sie to wiaze z jakas duzo doplata to gf bedzie lepszym rozwiazaniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piep... jak potłuczeni a słyszeliście o czymś takim jak możliwość wyłączenia efektów dx 9.0 ?? czy nawet dx8.x a tak pozatym to karta zgodna z dx.8.1 niebędzie wstanie raczej wygenerować efektów dx9.0 (chyba ze jakoś programowo to rozwiąża) I wtedy gra bedzie chodziła z wykożystaniem efektów dx8.1 a w tym wypadku GEF4 TI będzie zdecydowanie szybszy,a i nie podniejcajce sie tym dx9.0 w tym Radku bo nie wróże mu w tej grze wysokiego framerate-oczywiście przy właczonych tych efektach.A i tak róznica pomiędzy dx8.1 a 9.0 będzie zdecydowanie mniej zauważalna jak pomiędzy 7.0 a 8.1, i niestety coś mi się wydaje że silnik dx8.1 i jego wydajność w GEF4 TI przemawia na jego kożyść. Ale co tam zobaczymy jak wyjdzie gra i jak sami producenci zapewniaj(napewno troche przesadzili) że gra w 1024x768x 32 i full detalach na gef4 ti chodzi 70fps-niech nawet chodzi te 40fps to jest full wypoas

lepsze wyniki. ciekawe test 3dmark 2003 dx9 tak owszem jeden test Mother Nature a Battle of proxycon i troll's lair to DX 8.1 i ti wypada lepiej? nie! wiec gdzie ta super hiper wydajnosc w DX 8.1 ktorej to nie dorownuje 9500 256-bit?

HL2 moze nie bedzie na full chodzil ale i tak bedzie chodzil lepiej na 9500 niz ti4200 i na dodatek bedzie dx9 a nie dx8.1.

Oczywiscie takie dodatki jak AA i AF nic ci nie mowia a szkoda bo z nimi ti4200 dostaje w dupe i to jak.

no ale oczywiscie ti4200 lepszy wogole najlepszy :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brął radka a Gf prolinka ze złotym radiatoreem w kształcie jaja jest w prolinie www.proline.pl za 450 zł , przynajmniej w katowicach tak było jak brat kupował, w cenniku było Geforce 4 Ti4200 OEM ale bez firmy i niczego, a dostał prolinka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...