Skocz do zawartości
Niemiec

Moje WC (wreszcie) (56k Warning)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak spisują się te szyblozłaczki? Ja ze zwględu na większą średnice  wewnętrzną, chyba zostanę przy tradycyjnych rozwiązaniach.

:arrow: srednica co prawda mniejsza niz w standardowych kroccach, ale za to jaka wygoda i profesjonalizm przy montazu i demontarzu WC. brak stosowania jakichkolwiek zaciskow rowniez jest sporym plusem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtykowe sa swietne!

Czasami trzeba tylko dobrze pokombinowac z wezem, bo moje niektore daly sie w miare latwo wyjac.

Maja wielkiego plusa za estetyke i latwosc montazu/demontazu weza. Na wszystkich moich blokach beda szybkozlaczki.

Szkoda tylko ze nie ma wtykowych obrotowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtykowe sa swietne!

Czasami trzeba tylko dobrze pokombinowac z wezem, bo moje niektore daly sie w miare latwo wyjac.Maja wielkiego plusa za estetyke i latwosc montazu/demontazu weza. Na wszystkich moich blokach beda szybkozlaczki.

Szkoda tylko ze nie ma wtykowych obrotowych.

[/code]

Tego własnie się obawiam, ale jeszcze wszystko sobie przemyślę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz wydajnosc mojego WC zostala zweryfikowana i jest porazka. Na nagrzewnicy lezy 172mm PAPST puszczony na 12V. Procek jest ustawny na 12*200 1.95V (wg. sandry 99W), pamieci 166mhz 2.5-4-4-8 2.9V. Zasilacz juz zaczyna nie wyrabiac bo zamiast 5V mam 4.65V a 12V podniloslo sie z 11.98 na 12.25V i wlaczyl sie mu wiatrak na max obrotow (glosnosc jak aero7+ na max).

i najciekawsze tamp proca po obciazeniu UD wacha sie od 48 do 50st a temp wody wynosi 40st.

co jest winowajca: za slaba pompa czy moze chlodnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten papst 172mm (jeżeli to ten, którego ja mam) pokazuje pazurki dopiero przy wyższych obrotach. Na 30V utrzymuje teperaturę wody 2-3* powyżej temperatury otoczenia w moim systemie (tylko wtedy zagłusza wszystko ;)).

Ale mogę pracować przez 2 godzinki bez żadenego wentyla (a bez podkręcania nawet non stop) i włączać go na 5 minut na 30V żeby schłodził wodę.

A na 12V słychać ciche terkotanie łożysk - na tyle, żebym z 1m wiedział, że komputer chodzi (ale to taki IMHO pozytywny dźwięk, jak dźwięk silnika w dobrze wyciszonym aucie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz moze do czega sa te 3 dodatkowe przewody, bo jestem ciekaw ich roli

ja tez naleze do grona posiadaczy i osatnio nawet sie pokusilem o korespondencje z supportem papsta. odpisali m.in. co nastepuje (dotyczy mojego modelu - nie wiem czy masz dokladnie taki sam):

The fan has an isolated Tacho output. I would suggest that you leave these leads blank.

The fan has an internal NTC for temperature dependant speed control.

red-white: + 48V DC / Fan Power

black-white: - GND / Fan Power

red: + Alarm Power / Alarm

blue: Alarm output

black: - Alarm Power/ Alarm

no i w sumie i tak niewiele z tego wynika, a liczylem na mozliwosc monitorowania obrotow. ktos ma jakies sugetie?

a jesli chodzi o obroty/wydajnosc/glosnosc, to moj stal sie wyraznie slyszalny na 17v ale dmuchal juz wtedy dosc solidnie. na 12 go nie slysze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec to normalne że teraz temperatury gwałtownie Ci podskoczyły, zmienił się diametralnie twój konfig, jakbyś zapuścił proca 12x200 na Ac to dopiero byś miał temperaturkę i kupe chałasu. Ja na sprzecie jak w podpisie mam w stresie 47C ale mam napięcie 1,975V no i mój układ chłodzi jeszcze NB na 1,95V.

Mam nagrzewnice miedziuaną z nysy a na niej 3 wiatraki 80x80 nie wiem na jakim napicu ale przez fan mate idą i są niesłyszalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, ze moj procek zaczal wydzielac 3.3 raza wiecej mocy, ale cos jest nie tak z oddawaniem ciepla bo jest to nie do pomyslenia, zeby woda miala 40st.

Moj uklad oprocz proca ma tez do zchlodzenia grafike.

Teraz przy UD w tle i procu 12.5*166@1.85 mam 43-44st a woda ma 35st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to kwesia chłodnicy?? Bo ja mam też dosć ciepłą wode w zbiorniku, jej temperatura jest około 3-4 C niższa w porównaniu do wskazań ze speed fana na procu. Cały układ łącznie ze zbiornikiem siedzi w kompie tylko chlodnica jest pionowo z tyłu komputera.

PS takie pytanko mam, teraz witraki dmuchają mi na chłodnice, jeśli bym zmienił kierunek przepływu powietrza i one by zasysały to czy takie rozwiązanie byłoby skuteczniejsze ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS takie pytanko mam, teraz witraki dmuchają mi na chłodnice, jeśli bym zmienił kierunek przepływu powietrza i one by zasysały to czy takie rozwiązanie byłoby skuteczniejsze ??

musisz to sprawdzic doswiadczalnie.

tez mi sie wydaje,ze to kwestja chlodnicy. trzeba ruszyc tylek na szrot i poszukac nowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemieć ja na tym co w podpiscie nie wiem czmu ale chyba musiała chłodnica coś sie spartolić. mam przy fuulll load 45st jesli ustawie wentyl 12x12 który wyciąga powietrze pezes chłodnice na 6V (zrobiłem stabilizowany zasilacz z płynnie regulowanym napięciem) jak dam go na ful czyli na 12 i działa jak odkurzacz to mam przy full 41 . wiec nie tak zle choći tak mi się to nie podoba ale na nowy bloczekk narazie kasy brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widze na zdjeciach to twoja nagrzewnica ma chyba bardzo geste finy (sam mam podobna) i zadziala dobrze dopiero przy naprawde mocnych wentylach (ja mam 2xZalmanF2 92mm), roznica tempy woda-proc w stesie dla takiego smoka (99W) to IMO jest dobry wynik - musisz kombinowac jak zbic tempe wody do ok otoczenie +5 (czyli powiedzmy cos kolo 28-30*) i bedziesz mial 38-40* co dla 99W bedzie chyba dobrym wynikiem,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi