Skocz do zawartości
Kost@k

zdrada AMD ale INTEL chyba daremnym wydatkiem , niestety....

Rekomendowane odpowiedzi

heh..... niektórzy pewnie mnie zlinczują , ale muszę się wam wyżalić - zdradziłem AMD i kupiłem Intel Pentium4 2,4GHz FSB800 oraz Gigabyte IK1100 na i875P - reszta klocków z konfigu na athlonie , czyli : Chieftec 420W , FIC 9700pro , 2x256MB PC400 TwinMos , WC to samo , dyski te same , napędy optyczne te same...

athlonem mykałem na maksa 2,5GHz z fabrycznego 1800+ , Pentium z fabrycznego 2,4GHz chodzi 3,3GHz (nie do końca stabilnie) , 3,2 full stable na vcore=1,76V (więcej płyta nie daje) ALE wyłączając HT w biosie procek na maxa leci na 3,6GHz , temperatury niższe - intel : idle 35 stress 41 , athlon : idle 40 stress 49

małe resime daje mi następujące stwierdzenia :

=PLUSY=

- sporo większa przepustowość pamięci - teraz jest 5,6GB/sek , na athlonie 3,2GB/sek (sandra) :P

- power procka - niby większy - teraz 9600 , na athlonie 9000 (sandra)

- multimedia - teraz 15000 , na athlonie 14300 (sandra)

- PcMark - teraz jest więcej niz na athlonie , ale nie pamiętam różnic

- 3dm01 - teraz 18800 , na athlonie 18000

- 3dm03 - teraz 6000 , na athlonie 6000

=MINUSY=

- wywaliłem ogrom kasy i mam nadal to samo (za wyjątkiem kilku drobiazgów) procek 860PLN płyta 690PLN czyli razem 1550PLN - praktycznie nie odczuwam żadnej różnicy , jedyna to fakt , że z włączonym hyperthreadingiem odczuwa się lepszy komfort przy pracy z kilkoma aplikacjami jednocześnie , ale szczerze mówiąc , nie powala mnie to na kolana

- wkurza mnie płyta - pomimo dual bios , w momencie przegięcia z o/c trzeba wyjmowac baterię , bo ani jumperki nie ma , ani oba biosy nie mają podstawek :cry:

poza tym IMHO marnie z opcjami o/c , CL pamięci w biosie TYLKO 2,5 i inaczej sie nie da , a sprawdzałem też z Hynixami CL2

napięcie procka - normalnie żenada bo do 1,76 :evil: , a stary Soltek 85ERV miał do 1,85 - skutek taki , że max stabilne jest 3,2GHz bo więcej już wywala każde 3D do pulpitu :evil:

ogólnie jestem zawiedziony i chyba jednak sprzęt został mocno przereklamowany - uważam te procki za co najmniej przeciętne (płytę w sumie też - a testy na IN4 wychwalały pod niebiosa) , ponieważ wydając 1550PLN na cos z AMD , to tak skromnie liczę , że byłby Barton 3000+ na jakiejsik fajniejszej nawet od mojego Epoxa płycie (raid , bajery itp)

poza tym w sumie na plus jest to , że wiem co potrafią moje twinmosy - przy ustawieniach 8-3-3-2,5 z napięciem +0,3V chodzą na 470 MHz :!: 8)

KONKLUZJA :

szukam nadzianego frajera , który chce kupic P4 2,4FSB800 + IK1100

nie chce ktoś ? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co Ci napisac, szczerze mowiac nie chce Cie pocieszac, bo bylem przeciwny takiej zamianie.

A co do tej bateryjki :D, to heh, przczytaj w ksiazeczce od mobo i sie dowiesz, ze bios potrafi sam ustawic defaultowe ustawienia proca....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie , no..... to nie jest spodziewanie sie cudow , ale kazdy serwis - nawet zachodznie - wychwalaja te nowe intele , i w sumie spodziewalem sie jakies 10% do przodu , a tu niestety taki drogi zonk....

ale jeszcze sprobuje wypozyczyc sobie jakas wypasiona o/c plyte i sprawdze - moze to gigabyte ogranicza mozliwosci.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja przygoda z Intelem zaczęła sie ok. 1,5 roku temu kiedy to kupiłem P4 1.8 GHz(533MHz) za 900zł (-oj,się wtedy wykosztowałem :x ). Teraz użytkuję to co mam w podpisie, a tego Pentiuma dałem mojej dziewczynie.

Nie twierdzę, że Athlon jest lepszy ale nie widzę sensu wywalać pieniędzy na P4 -takie moje zdanie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Nie twierdzę, że Athlon jest lepszy ale niewidzę sensu wywalać na P4 pieniądze -takie moje zdanie!

I to jest bardzo, ale to bardzo mądre zdanie...
chodzi o to ze P4 jest tylko dla tych co jest ich stac na niego. Jak ktos patrzy wydajnosc/cena to amd jest wyborem bardziej trafnym jesli sie patrzec na power to intel jest daleko do przodu. Koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat
  Cytat

Nie twierdzę, że Athlon jest lepszy ale niewidzę sensu wywalać na P4 pieniądze -takie moje zdanie!

I to jest bardzo, ale to bardzo mądre zdanie...
chodzi o to ze P4 jest tylko dla tych co jest ich stac na niego. Jak ktos patrzy wydajnosc/cena to amd jest wyborem bardziej trafnym jesli sie patrzec na power to intel jest daleko do przodu. Koniec.

no to tak wlasciwe spowodowalo moje posuniecie.....

mialem kiedy p4 2,0@3,2 - chodzil super i tak w sumie milo go wspominam.... ale teraz sie tak troche wqrwilem , ale sproboje sobie wypozyczyc z hurtowni IC7-G i zobaczymy - koncowadecyzja dopiero zapadnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak : mam p4 2.8 ghz. NIGDY nie wydałbym na niego pieniędzy... trafiło się, wygrałem i mam intela. Nie jestem zachwycony - jakoś z amd było ciekawiej. tyle ode mnie, pozdrawiam.powiem tak : mam p4 2.8 ghz. NIGDY nie wydałbym na niego pieniędzy... trafiło się, wygrałem i mam intela. Nie jestem zachwycony - jakoś z amd było ciekawiej. tyle ode mnie, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż ja moge powiedziec , troche mi cie szkoda :wink: ,wydać tyle kasy niewiem po co, kupujac intela niewiem na jakie cuda niewidy liczyłeś, wolałbym osobicie tą kase odłożyć na przyszłość jak bedzie mi trzeba syzbszego CPU czy grafy ale nie wydałbym ich na cos co mam,ale co tam, może masz kasy jak lodu... :wink:

Szacuneczek :!:

Pozdro all.

P.S Jutro szkoła :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

patrzy wydajnosc/cena to amd jest wyborem bardziej trafnym jesli sie patrzec na power to intel jest daleko do przodu. Koniec.

nie do konca-owszem intel wydajniejszy ale zupełnie niewiele -róznice w zyciu "codziennym" obrazują sie do 5-10 sek szybciej spakowanego pliku o objętosci 100mb , kilkudziesieciu , -set pkt wiecej w 3d01 itp

Cytat

intel jest daleko do przodu

bardzo mocno na wyrost- ja bym powiedział raczej -nieznacznie z przodu

i raczej amd to proporcja : rozsądek/wydajnosc/cena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
może masz kasy jak lodu...
  Cytat

z tym tez nie tak do konca....

znalazlem napalenca , ktory kupil moj procek z plyta za 800PLN... :lol:

no comment 8O

w sumie impreza kosztowala mnie 750 zeta , co nie zmienia postaci rzeczy , ze jest to w cioole kasy... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropo tych serwisów to oni testuja pentiumy na jakichs rdramach płytach za niewiadomo ile pieniedzy a athlona na zwyklych podzespołach ujmijmy to sredniej klasy[np na thg], pod linem gdzie zoptymalizowane jadro athlon czesto bywa duzoo szybszy niz w windzie, a pozatym co tu mowic architektura rodem z 99 roku... jak by porownać czyste mhz bez pr to intel poprostu mógl by sie schowac jedynie dobre to ze intel trwały i mozna nim o sciane zucac, chyba płacimy własnie za ten pancez hehe i wydajnosc w stosunku do ceny jest wrecz oszałamiajaca[antek 2000 albo inny 1700 jiuhb dutc3:D]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

apropo tych serwisów to oni testuja pentiumy na jakichs rdramach płytach za niewiadomo ile pieniedzy ]

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=158

tu jest recka mojej plyty i jest robiona na "zwyczajnym" p4

na zagranicznych serwisach tez ta plyte chwalili i w wiekszosci przypadkow procki to p4 2,6-2,8 na fsb800 i pamiatki 400 lub 433 (rzadko kiedy jakies super-hiper wyczynowki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

patrzy wydajnosc/cena to amd jest wyborem bardziej trafnym jesli sie patrzec na power to intel jest daleko do przodu. Koniec.

nie do konca-owszem intel wydajniejszy ale zupełnie niewiele -róznice w zyciu "codziennym" obrazują sie do 5-10 sek szybciej spakowanego pliku o objętosci 100mb , kilkudziesieciu , -set pkt wiecej w 3d01 itp

Cytat

intel jest daleko do przodu

bardzo mocno na wyrost- ja bym powiedział raczej -nieznacznie z przodu

i raczej amd to proporcja : rozsądek/wydajnosc/cena

sory ale z testow amd 64 nie dorasta do zwyklego p4 :D nie mowiac juz co bedzie jak beda prescoty

:idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

apropo tych serwisów to oni testuja pentiumy na jakichs rdramach płytach za niewiadomo ile pieniedzy a athlona na zwyklych podzespołach ujmijmy to sredniej klasy[np na thg], pod linem gdzie zoptymalizowane jadro athlon czesto bywa duzoo szybszy niz w windzie, a pozatym co tu mowic architektura rodem z 99 roku... jak by porownać czyste mhz bez pr to intel poprostu mógl by sie schowac jedynie dobre to ze intel trwały i mozna nim o sciane zucac, chyba płacimy własnie za ten pancez hehe i wydajnosc w stosunku do ceny jest wrecz oszałamiajaca[antek  2000 albo inny 1700 jiuhb dutc3:D]

a jaki sens ma porównywanie zegar w zegar? Jak oba procesory mają różną budowę i w różny sposób realizują funkcje. Każdy z nich ma inną optymalizację. równie dobrze ja mógłbym napisać że AMD to syf bo nie potrafi robić procków 3 GHz (fizycznie) tylko że było by z mojej strony równie głupie jak twoje porównanie zegar w zegar

i tak jak pisanie "gdyby AMD pracowało na takich zegarach jak INTEL to by miażdzyło" tyle że nie będzie tak pracowało bo nie jest wstanie (inna konstrukcja) wiec poco pisać takie rzeczy.

A co do cen. Proponuję popatrzeć na ceny procesorów z górnej półki o faktycznie zbliżonej wydajności:

AXP 3200+ (ten numer jest lekko na wyrost)= 2394zł

INTEL P4 3,0 Ghz (800) = 2099zł

Fakt P4 3,2 jest nadal drogi ok 3300zł (można go też kupić za 619$=ok2400zł) ale jest także wydajniejszy od poprzednio wymienionych)

co by nie mówić to najwydajniejszy procesor ma INTEL, jest nie wiele lepszy od AMD ale jest.

I teraz skoro na tym forum większość to ludzie którzy walczą o każdy punkt w benchmarku, każdą klatkę więcej w grze teście. czyli robią wszystko aby podnieść wydajność. To odpowiedzcie uczciwie sobie, nie mnie. Czy gdyby nie ograniczały was koszty(budżet) to ilu z was używało by AMD a ilu INTELA własnie dla tych paru klatek, punktów o które tak walczycie.

Wiec dalej żeby troszkę namieszać. zniwelujmy różnice cenowe.

W Polsce na procka AMD barton 2500+ (box) musicie wydać 530zł do tego wypasiony ABIT NF7-S za = 574zł czyli razem 1104zł

a druga propozycja to platforma intela ale po cenach zachodnich czyli:

P4 2,4 Ghz (800) =169$ = 670zł i do wyboru wypasione płytki:

ABIT IC7 - 113$ = 451zł

ABIT IC7-G 171$ = 680zł (ale jakie ma wyposażenie)

Platforma na Intelu z zależności od płyty to 1121zł lub 1350zł tak wiec różnice cenowe już nie tak duże - to co byście wybrali???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO P4 jest dla:

-ludzi bogatych

-profesjonalistów [HT się przydaje]

-dla maniaków O/C [by wykręcić go na 4Ghz i 3Dmarka zapuścić :lol: ]

Bardziej opłacalne jest sobie kupić XP2500+ - Abita NF7-S - R9800PRO niż P4 2,4 - Asus P4P800 - R9700PRO co nie ? :wink:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

IMHO P4 jest dla:

-ludzi bogatych

-profesjonalistów [HT się przydaje]

-dla maniaków O/C [by wykręcić go na 4Ghz i 3Dmarka zapuścić  :lol: ]

Bardziej opłacalne jest sobie kupić XP2500+ - Abita NF7-S - R9800PRO niż P4 2,4 - Asus P4P800 - R9700PRO co nie ? :wink: 

pozdro

ty dobrze policzyles cene?

bo kiepsko widze relacje cenowa 9800pro/9700pro do AMD/Intel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...