Skocz do zawartości
Kost@k

zdrada AMD ale INTEL chyba daremnym wydatkiem , niestety....

Rekomendowane odpowiedzi

Skad ty wytrzasneles 2500+ za 530zl, na siriusie jest za 480zl a abit nf7s za 550zl = 1030zl

abit is7 za 560zl, p4 2.4ghz 800mhz fsb za 980zl= 1540zl

czyli 50% wiecej

hmmm

barton 2500+ BOX =530zł

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6302

Po drugie specjalnie (hipotetycznie) podałem ceny dla AMD w POLSCE a

do intela zachodnie. Aby zrównać wydatki do podobnego poziomu. chodziło tu o pokazanie co kto wybierze przy takich samych pieniążkach.

wieć dalej powtórze, w mojej tezie chodzi o dwie rzeczy:

1. Co byście wybrali AMD czy INTEL gdyby nie ograniczał was budżet

2. gdybyście za te same pieniądze mieli okazję złożyć (porównywalny) zestaw na Intelu i na AMD to co byście wybrali.

Marasek bardzo mi się twoj wywód spodobal, ale zobacz na swój podpis i zastanów się jescze raz.

i co z tego. to nie znaczy że mam krzyczeć AMD rulez i inne głupie teksty. Równie dobrze za dwa dni może się tam znaleźć podpis intel ...itd, to że aktualnie mam AMD nie znaczy że mam go wychwalać pod niebiosa a inne negować. :wink: co jest niestety częstym objawem wśród fanatyków AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marasek

w Polsce placimy polskie ceny ,a zachodnie zostawmy Zachodowi

i nie przesadzaj z ta gonitwa za fps,jak ktos musi sie dowartosciowac to niech goni

ja uwazam ze bardziej wartosciowe jest wycisnacmax z tego co sie posiada niz ciagle gonic za nowym

bo mozna wydac kupe szmalu na cos NAJ na rynku i szpanowac ,tylko po co skoro za dwa miesiace twoj rownie bogaty kumpel za ta sama cene kupi NAJ na rynku ,ale jego NAJ bedzie bardziej NAJ niz twoje ,a wtedy ZONK bo akurat tatus popadl w dlugi i nie kupi nowych zabawek - co pozostaje dzieciaczkowi?

skok z okna bo juz nie jest najlepszy na wiosce i nie jest w stanie byc.

tak powstaja choroby i zalamania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marasek ja też ma AMD i otwarcie przyznaje że gdyby mnie bylo na to stać to bym wybrał intela. Tylko gdyby twoja kalkulacja była prawdziwa bo dlaczeog masz Athlona, zawaszcze że Palominio nie były tanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...AXP 3200+  (ten numer jest lekko na wyrost)= 2394zł...

8O 8O 8O Skąd wytrzasnąłeś tą cenę?? Tyle to chyba jakiś czas temu kosztował.

no i następny się czepia, sprawdź sobie na siriusie

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6691&sid=1

myslałem że będziesz miał coś sensowniejszego do powiedzenia :wink:

Marasek ja też ma AMD i otwarcie przyznaje że gdyby mnie bylo na to stać to bym wybrał intela. Tylko gdyby twoja kalkulacja była prawdziwa bo dlaczeog masz Athlona, zawaszcze że Palominio nie były tanie.

a przed tym Athlonem miałem Intela, a następnym moim sprzętem może być INTEL a równie dobrze AMD. Zależy co w danym momencie bedzie spełniało moje kryteria. Równie dobrze mogę zamówić jutro pentium 4 i wogóle zrobić konkretny upgrade sprzętu za np.4000zł ale nie mam takiej potrzeby. bo wyrosłem już z tego. I co znowu powtórze mogłem w lipcu kupić R9800, platformę na pentium4 i coś tam jeszcze, ale wolałem spędzić z laską 2 tygodnie na cyprze. Poprostu nie samym komputerem człowiek żyje. I teraz też zamiast kupować procka i grafę których mozliwości i tak nie wykorzystam wolę kupic ładne felgi 17" do wozu - bo przyniesie mi to więcej frajdy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...AXP 3200+  (ten numer jest lekko na wyrost)= 2394zł...

8O 8O 8O Skąd wytrzasnąłeś tą cenę?? Tyle to chyba jakiś czas temu kosztował.

no i następny się czepia, sprawdź sobie na siriusie

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6691&sid=1

myslałem że będziesz miał coś sensowniejszego do powiedzenia :wink:

A dlaczego mam brać cenę z Siriusa, jak w http://www.pcprojekt.pl/index.php?c=katalo...oduktow&v=v&i=4

kosztuje 1620 zł. A czepiam się dlatego że próbowałeś coś udowodnić porównując ceny, które moim zdaniem są mocno przesadzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quote]

A dlaczego mam brać cenę z Siriusa, jak w http://www.pcprojekt.pl/index.php?c=katalo...oduktow&v=v&i=4

kosztuje 1620 zł.  A czepiam się dlatego że próbowałeś coś udowodnić porównując ceny, które moim zdaniem są mocno przesadzone.

wiec jak chciałeś być sprawiedliwy to powinieneś powiedzieć że na tej samej stronie P4 3,0Ghz HT (800) kosztuje 1680zł. Ale to jakoś już przemilczałeś :wink:

wieć widać nadal, że w tej klasie wydajnosciowej platforma AMD i INTEL to te same pieniądze. Pozatym przy Intelu wtraźnie pisze BOX czego już nie wyszczególniają przy AMD (więc ewentualnie jeszcze trochę dołożysz do tego AMD na cooler)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quote]

kosztuje 1620 zł.  A czepiam się dlatego że próbowałeś coś udowodnić porównując ceny, które moim zdaniem są mocno przesadzone.

wiec jak chciałeś być sprawiedliwy to powinieneś powiedzieć że na tej samej stronie P4 3,0Ghz HT (800) kosztuje 1680zł. Ale to jakoś już przemilczałeś :wink:

wieć widać nadal, że w tej klasie wydajnosciowej platforma AMD i INTEL to te same pieniądze. Pozatym przy Intelu wtraźnie pisze BOX czego już nie wyszczególniają przy AMD

OK - fakt mogłem podać cenę P4, ale nie o to mi chodziło. Według cen podanych przez Ciebie P4 3000 jest tańsze od AXP 3200+ o ok. 300 zł. Według mojego źródła ceny są mniej więcej równe (przyjmując że AXP był by w wersji BOX i tak róznicy dużej by nie było).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahahahaha. spozniles sie stary....ja juz o tym pisalem i malo mnie co paru nie zjadlo. :D

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=36184&highlight=

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=376...6&highlight=amd

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=379...highlight=intel

:mrgreen:

A co do reszty to:

1. INTEL jest w tym momencie gora. KROPKA. Wersja "C" zdecydowanie goruje nad AMD

2. Przestanice pisac o tej wydajnosci w AMD bo mi sie nie dobrze robi. To sa dwie rozne technologie wiec argument o wydajnosci nie ma sensu.

3. P4 sa drozsze od AMD, jednakze wesja 2.4c stanowie dobry zakup poniewaz osiaga 3Ghz lub wiecej bez podnoszenia napiecia i nia orinalnym chlodzeniu. 3Ghz P4 gasi wszystkie XP jak leca. Overclocking AMD tego nie zmieni.

4. Oprocz gier roznice sa wieksze niz 10%.

5.

Marasek 

w Polsce placimy polskie ceny ,a zachodnie zostawmy Zachodowi 

i nie przesadzaj z ta gonitwa za fps,jak ktos musi sie dowartosciowac to niech goni ja uwazam ze bardziej wartosciowe jest wycisnacmax z tego co sie posiada niz ciagle gonic za nowym 

bo mozna wydac kupe szmalu na cos NAJ na rynku i szpanowac ,tylko po co skoro za dwa miesiace twoj rownie bogaty kumpel za ta sama cene kupi NAJ na rynku ,ale jego NAJ bedzie bardziej NAJ niz twoje ,a wtedy ZONK bo akurat tatus popadl w dlugi i nie kupi nowych zabawek - co pozostaje dzieciaczkowi? 

skok z okna bo juz nie jest najlepszy na wiosce i nie jest w stanie byc. 

tak powstaja choroby i zalamania

kupujesz na co cie stac i co lubisz. Nie bede krecil skoro moge sobie kupic cos lepszego. Pamietaj ze jedno sprzedajesz, dokladasz troche kasy i kupujesz nowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co z tą płytą wymieniles lub porzyczyłes wkacu zeby testnac ??

zonk :!: dostawe hurtownia będzie miec w okolicach 10 wrzesnia , wiec jestem zmuszony poczekac

temat na pewno nie umrze , bo musze za wszelka cene sprawdzic , co jest grane : czy gigabyte dal ciala , czy po prostu procek nie jest w stanie dac z siebie wiecej

BTW

wypozycze na 99% Abita IC7 (bez G)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Co byście wybrali AMD czy INTEL gdyby nie ograniczał was budżet

2. gdybyście za te same pieniądze mieli okazję złożyć (porównywalny) zestaw na Intelu i na AMD to co byście wybrali.

odpowiem tak : i jedno i drugie czyli i AMD i INTEL robi wydajne procki - miałem P4 2,0 @ 3,2 i byłem bardzo zadowolony , miałem AMD1800+ @ 2,5GHz i tez bylem bardzo zadowolony .

odpowiedzi nie udziele , bo dla mnie to zaje...sty dylemat - tylko kasa moze przewazyc szale wyboru , bo ani temperatura AMD (duzo ludzi psioczy na to) ani wrazliwosc jadra procka mnie nie wzrusza - na wc mialem max 49 po prime...

ale zobacz na swój podpis i zastanów się jescze raz.

i co z tego. to nie znaczy że mam krzyczeć AMD rulez i inne głupie teksty. Równie dobrze za dwa dni może się tam znaleźć podpis intel ...itd, to że aktualnie mam AMD nie znaczy że mam go wychwalać pod niebiosa a inne negować. :wink: co jest niestety częstym objawem wśród fanatyków AMD

tu akurat przyznam ci rację w 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz wypowiadalem sie na ten temat wiele razy. Dlaczego intel tyle kosztuje?? BO taka jest polityka cenowa Intela. Wszyscy krzycza..........p4 2.4C @ 3.2 jest tak samo wydajny jak barton na 2.4 ghz. Zgodze sie z tym. moze nawet barton bedzie ciut lepszy, zalezy od aplikacji testowej .Nikt z tego forum nie wzial pod uwage argumentu OCHRONY TERMICZNEJ lub tez ZMNIEJSZANIA MHZ PROCKA PRZY NIEBEZPIECZNEJ TEMPERATURZE. Ja juz nie raz wstawalem rano i patrzylem, a procek ma 110 stopni i jakos na te 3.2 ghz nadal pracowal. Ciekawe ktory procek amd wytrzyma cala noc z wylaczonym wiatraczkiem na procku (kabelek od masy wypadl). Wszyscy tylko wydajnosc wydajnosc wydajnosc. Czy kupujac samochod patrzysz tylko na moc i predkosc maksymalna??? Moze liczy sie tez wspomaganie, klimatyzacja , elektryczne szyby itp........... Proponuje sie nad tym zastanowic. a ci co zmienili AMD na intela i widza niewiele wzrostu wydajnosci niech sie pukna w leb....................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz wypowiadalem sie na ten temat wiele razy. Dlaczego intel tyle kosztuje?? BO taka jest polityka cenowa Intela. Wszyscy krzycza..........p4 2.4C @ 3.2 jest tak samo wydajny jak barton na 2.4 ghz. Zgodze sie z tym. moze nawet barton bedzie ciut lepszy, zalezy od aplikacji testowej .Nikt z tego forum nie wzial pod uwage argumentu OCHRONY TERMICZNEJ lub tez ZMNIEJSZANIA MHZ PROCKA PRZY NIEBEZPIECZNEJ TEMPERATURZE. Ja juz nie raz wstawalem rano i patrzylem, a procek ma 110 stopni i jakos na te 3.2 ghz nadal pracowal. Ciekawe ktory procek amd wytrzyma cala noc z wylaczonym wiatraczkiem na procku (kabelek od masy wypadl). Wszyscy tylko wydajnosc wydajnosc wydajnosc. Czy kupujac samochod patrzysz tylko na moc i predkosc maksymalna??? Moze liczy sie tez wspomaganie, klimatyzacja , elektryczne szyby itp........... Proponuje sie nad tym zastanowic. a ci co zmienili AMD na intela i widza niewiele wzrostu wydajnosci niech sie pukna w leb....................Ja juz wypowiadalem sie na ten temat wiele razy. Dlaczego intel tyle kosztuje?? BO taka jest polityka cenowa Intela. Wszyscy krzycza..........p4 2.4C @ 3.2 jest tak samo wydajny jak barton na 2.4 ghz. Zgodze sie z tym. moze nawet barton bedzie ciut lepszy, zalezy od aplikacji testowej .Nikt z tego forum nie wzial pod uwage argumentu OCHRONY TERMICZNEJ lub tez ZMNIEJSZANIA MHZ PROCKA PRZY NIEBEZPIECZNEJ TEMPERATURZE. Ja juz nie raz wstawalem rano i patrzylem, a procek ma 110 stopni i jakos na te 3.2 ghz nadal pracowal. Ciekawe ktory procek amd wytrzyma cala noc z wylaczonym wiatraczkiem na procku (kabelek od masy wypadl). Wszyscy tylko wydajnosc wydajnosc wydajnosc. Czy kupujac samochod patrzysz tylko na moc i predkosc maksymalna??? Moze liczy sie tez wspomaganie, klimatyzacja , elektryczne szyby itp........... Proponuje sie nad tym zastanowic. a ci co zmienili AMD na intela i widza niewiele wzrostu wydajnosci niech sie pukna w leb.................... Kto liczyl na to , ze po zmianie platformy z high-end amd na high-end intel bedzie mial zauwazalny przyrost wydajnosci musi byc chyba uposledzony ,bo golym okiem nikt nie zauwazy roznicy miedzy athlonem 1.8 ghz a 2 ghz (pomimo 20% wzrostu zegara). Niektore wypowiedzi sa po prostu tak rozbrajajce, ze chyba szkoda tracic czas i wdawac sie w dyskusje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie Amd vs. Intel c.d :P Moim skromnym zdaniem jeśli nie chcesz wydawać sporo kasy to qpujesz amd i kręcisz. Jeśli masz więcej kasy to bierzesz Intela i też kręcisz :D 2.4@3.2 przy zdecydowanie mniejszych temp. to plus dla Intela. Przejrzałem ten topic i zauważyłęm że nikt nie podał odpowiedzi na pytanie czy jeśli nie ograniczałaby Was kasa to bralibyście Intela czy Athlona? Albo wycieczkę na Cypr ;) Niestety piszecie tutaj o relacji cena/wydajność. Tutaj chodzi przede wszystkim o wydajność! 2.4C koło 900 zł i masz 3.2 z coolerem :) No i wydajność wyśmienita... NO ALE PRZECIEŻ TO JEST DROŻSZE OD AMD WIĘC NIE BIERZ! LEPIEJ BIERZ BARTONA I KRĘĆ! No nie wiem, ja wolałbym mieć 2.4C@3.2 niż Bartona 3600+. Mnie dziwią ludzie którzy mają Amd, jakieś pamiatki i płyte (nie ważne jakie) i Radka 9800Pro i mówią że lepiej Amd bo dużo tańsze i minimalnie gorsze :) No sorry jak ktoś ma kasę na Radeona 9800Pro (ok. 2000zł) to nie stać go na Intela?! Sorry że przynudzam, pewnie dostanę bana za tą wypowiedź ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sorry jak ktoś ma kasę na Radeona 9800Pro (ok. 2000zł) to nie stać go na Intela?! Sorry że przynudzam, pewnie dostanę bana za tą wypowiedź ;)

gadasz bez sensu

mnie stac na radka 9800pro - na p4 na mobo na 875 , itd -ale tego nie kupuje bo po co???

narazie wszysto hula tiptop -jak przestanie to sobie zmienię grafe proca, pamieci itp

po jaki kij mam za coś +/- podobne go płacic wiekszą kase jak i tak w niedalekiej przyszłosci ten sprzet bedzie niewiele wart - nowe proce , nowe chipsety itd bez konca

stary- nie samym kompem człek zyje i ja juz wyrosłem z tego by ładowac duzo w niego kasy - zdecydowanie wolę przeznaczyc ją na cos innego , pomimo tego ze mnie na to stac -tylko mysle rozsadnie -wydac 3000 zeta na cos co za 6 miesiecy bedzie warte połowę tego albo i jeszcze mniej a przyrost da mi jaki?? zupełnie nieadekwatny do poniesionych kosztów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co z tą płytą wymieniles lub porzyczyłes wkacu zeby testnac ??

zonk :!: dostawe hurtownia będzie miec w okolicach 10 wrzesnia , wiec jestem zmuszony poczekac

temat na pewno nie umrze , bo musze za wszelka cene sprawdzic , co jest grane : czy gigabyte dal ciala , czy po prostu procek nie jest w stanie dac z siebie wiecej

BTW

wypozycze na 99% Abita IC7 (bez G)

wypozycz sobie IS7 na podstawie 865PE. Jest tansza, oferuje ta sama wydajnosc (ja mam ponad 10,000 punktow w tescie pamieci w PCMARK2002) poniewaz ABIT odblowkowal PAT na IS7 plus ma GIGABIT LAN wbudowany na mobo czego nie ma podstawowa IC7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wypozycz sobie IS7 na podstawie 865PE. Jest tansza, oferuje ta sama wydajnosc

no coz , pewien nie jestem , ale chyba gdzies czytalem (kto wie czy nie przypadkiem na tym forum) ze 865PE daje o ponad 30% mniejsza przepustowosc pamieci niz 875P - dla mnie te 30% to ogrom - teraz mam na fsb266 i asynchro RAM przepustowosc rzedu 5,5GB/sek

w porownaniu z athlonem na fsb200 synchro (3,2GB/sek) mocno czuc roznice szczegolnie podczas pracy z grafika , operacji na plikach itp

zalezy mi na tym chyba najbardziej - gry to w moim wypadku jakies 15% czasu pracy kompa.... moze nawet mniej niz 15% , bo ostatnio gralem chyba 3 tygodnie temu - caly czas praca "uzytkowa"

BTW

IMHO nie jest az tak bardzo tansza - kilkadziesiat zlotych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja przygoda z Intelem zaczęła sie ok. 1,5 roku temu kiedy to kupiłem P4 1.8 GHz(533MHz) za 900zł (-oj,się wtedy wykosztowałem :x  ). Teraz użytkuję to co mam w podpisie, a tego Pentiuma dałem mojej dziewczynie.

Nie twierdzę, że Athlon jest lepszy ale nie widzę sensu wywalać  pieniędzy na P4 -takie moje zdanie!

p4 1.8 533? cos ci sie chyba przysnilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wypozycz sobie IS7 na podstawie 865PE. Jest tansza, oferuje ta sama wydajnosc

no coz , pewien nie jestem , ale chyba gdzies czytalem (kto wie czy nie przypadkiem na tym forum) ze 865PE daje o ponad 30% mniejsza przepustowosc pamieci niz 875P - dla mnie te 30% to ogrom - teraz mam na fsb266 i asynchro RAM przepustowosc rzedu 5,5GB/sek

w porownaniu z athlonem na fsb200 synchro (3,2GB/sek) mocno czuc roznice szczegolnie podczas pracy z grafika , operacji na plikach itp

zalezy mi na tym chyba najbardziej - gry to w moim wypadku jakies 15% czasu pracy kompa.... moze nawet mniej niz 15% , bo ostatnio gralem chyba 3 tygodnie temu - caly czas praca "uzytkowa"

BTW

IMHO nie jest az tak bardzo tansza - kilkadziesiat zlotych...

I to sie zgadzalo co piszesz do czasu az ASUS a pozniej ABIT odblokowal PAT na 865PE.

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1851&p=10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem IS7 i mam teraz IC7 - wygląda to tak - aida32:

IS7 - 166/166 F1 (2-5-2-2), Agressive, Auto,Auto,Auto

4579/1985

IC7 - 166/166 Auto (2-5-3-3), Strengh, Auto, Auto, Auto

4200/1800

Za cholere nie mogę włączyć szybszego trybu (turbo, SR, F1) ale za to pamiątki na IC7 chodzą na 4:5 co było niemożliowe na IS7.

Co do odblokowania PAT - nie jest tak do końca - po prostu zaostrzone są timingi, po drugie z tego co czytałem tutaj (porówanie wydajności IC7 vs IS7) 865PE wykonuje 1 odwołanie na cykl zegara a 875 dwa - dlatego na IS7 lepiej sie kręci bo mniej obciążone są kości i kontroler pamieci - zresztą poczytajcie. Po 3 - do IS7 i krecenia trzeba mieć kosci CL2 (865 nie lubi CL2.5 i CL3 - dużo gorsze wyniki) a na 875 można stosować dowolne kostki. I rzecz ostatnia GAT (pseudo PAT) podobnie jak optymalizacje innych producentów udające PAT w 865 wysiadają powyżej mniej wiecej FSB250-260 a PAT w 875 działa cały czas.

ard|Forum"]

1:1 Ratio

Auto/By SPD 2.5/3/3/8

200.5x12=2406

IS7- 4397/4408 | IC7- 4805/4681

...your typical big 875P/865PE difference. I will note that the new BIOS for the IC7 raised the bar quite nicely. Let's crank up the timings...

Auto/ 2/2/2/5

200.5x12=2406

IS7- 4506/4499 | IC7- 4862/4794

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartezjusz chyba się nie zrozumieliśmy.... Mi nie chodzi o to że kogoś stać na Radka 9800Pro. Mnie też na niego stać, ale wolę poczekać do listopada jak stanieje o ok. 500 zł. Chodzi mi o to, że jeśli ktoś KUPUJE sobie kartę graf. za 2000zł i mówi że amd lepsze bo tańsze to tego nie rozumiem. Płaci za Radka 2000zł , a nie jest w stanie dać dodatkowych 300 zł na proca, bo mówi że za drogie. Pomyliłeś pojęcia: stać to przecież nie znaczy kupić, a mi chodziło o to, że ktoś kupuje karte bo go na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiednika mówisz? To ja wolę wybrać Intela, tego lepszego odpowiednika (moim zdaniem ofkoz!):) Po co kupować proszek? Możesz przecież mydło kupić... W naszym przypadku konsolę i nie masz problemu :/ Ty nie widzisz różnicy, a ja tak. Nie chcę znowu rozpętać wojny ;) Po prostu każdy kupuje to, co spełnia jego indywidualne wymagania, więc niech nikt nie przekonuje kogoś że Amd jest lepsze od Intela albo odwrotnie. Ktoś kto chce kupić sobie kompa przeczyta recki sprzętu, popyta ludzi i sprawdzi czy sprzęt spełnia jego oczekiwania. Na tym kończę dzisiejszy wykład.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twierdzenie iż ktoś płaci za Radka 2000zł a nie potrafi dopłacić 300zł do Intela jest głupie.

znam około mnóstwo osób , które nie dają sobie w żaden sposób przetłumaczyć , że kupując athlona mają sporo wydajniejszą platformę za te same pieniądze , co na celeronie.... argumentacja jest w większości przypadków taka sama : "słyszałem że AMD jest chu...we a ja nie chcę się o tym przekonywać na własnym przykładzie"

IMHO jest to kwestia przekonania albo takich czy innych obiegowych opinii gdzies tam zasłyszanych

Biorąc Intela płacisz za nazwę  8)

z tym tez sie nie zgodzę - wcześniej któryś z przedmówców wspomniał o jakości procesorów

miałem i Pentiumy 4 Intela i Athlony AMD - uważam że oba procesory są bardzo dobre (IMHO Duron i Celeron to nieporozumienie - bez urazy do posiadaczy) ale cena Intela jest wyższa z tytuły "bajerów" np rdzeń w P4 nie do uszkodzenia (oczywiscie w odpowiednich granicach usilnego starania się) albo ściągnięcie podczas pracy kompa coolera a procesor żyje , bo w przypadku AMD usmażyłem niechcący XP1600+ :oops: (kable z zasiłki przyblokowały wentylek i procesor odszedł do "krainy wiecznych obliczeń" - nawet na breloczek sie nie nadawal bo byl bardzo mocno osmalony :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...