Skocz do zawartości
Varrol

Pora kupić nowa komórkę, ale jaką...?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jestes uszczypliwi ty uszczypliwie odpowiem, co mi szkodzi :P.

Nokia 6310 i to już nie ta generacja telefonów i tyle. A co do jej tak zwanej bezproblemowości to mam spore zastrzeżenia bo to akurat NOKIA przoduje w wypuszczaniu na rynek telefonów z niestabilnym softem. I gdzieś średnio 4-5 wersja oprogramowania pozbawiona jest większych bugów.

W takim razie znajdz buga w 6150. Czekam :?

teraz kilka istotnych różnic

S55

wymiary 101x42x18 przy 85gramach

wyświetlacz 101x80 / 7linii no i 256 kolorów

obsługa mms

polifonia

pamieć do wykorzystania dla użytkownika 921,61 KB

GPRS klasy 10 czyli 4 kanały po 13,4kbps w downlinku i 2 w uplinku

N6310i

wymiary 129x47x17, 111gram

wyświetlacz tylko 96x65 i 6 lini tekstu - no i oczywiście zero  

kolorów :wink:

brak obsługi MMS (czy 6310i obsługuje chociaż EMSy :?: )

brak polifonii

-tylko 200kB pamięci dla użytkownika dzielonej dynamicznie między zakładki WAP, notatki kalendarza i midlety javy - na te ostatnie jest nie mniej niż 128kB, przy czym pojedynczy program nie może przekroczyć 30kB

GPRS tylko typu 3+1, tzn. 3 kanały po 13,4 kbps w downlinku i 1 do uplinku.

- kalendarz jak pamiętam tylko w w widoku miesięcznym.

Dobrze, a teraz o kant doopy potluke wiekszosc argumentow mojego adwersarza, ktory, jak mi sie zdaje, jest bardziej do przodu niz jego sznurowki.

- po *uj kolorowy wyswietlacz? Telewizor Ci nie wystarczy?

- kto w ogole uzywa EMSow czy MMSow...

- polifoniczne dzwonki brzmia jak walkman w kiblu

- sprawne wykorzystanie pamieci zalezy od programisty, nie od telefonu

Powiedz mi jeszcze ile Twoj wychuchany Szajmens trzyma na jednym ladowaniu i ile wytrzymuje gadania. Ciekawe czy polowe tego co 6310i wyciagnie...

6310 wchodząc na rynek była już spóżnionym modelem w stosunku do tego co oferowała konkurencja, w 6310i tylko dodano trójzakresowość i Javę oraz poprowiano parę błędów w nieudolnym tłumaczeniu menu. a propo menu przecież tam jest ciągle to samo archaiczne menu z czasów noki 3110, 5110

Tu znowu kolega daje popis swym smialym wybieganiem w przyszlosc. Znasz takie powiedzenie "don't fix it until it's broken"? Po*uj zmieniac cos co jest udane? Czy to jakas hanba ze menu sie nie zmienia od czasow 6110? Menu Szajmensow jest tak pogiete i pogmatwane ze jak chcesz co zrobic to ni cholery nie zrobisz, zwlaszcza jesli chodzi o zaawansowane opcje ustawien. Zero intuicji. Na dodatek kazdy model ma znaczaca rozniace sie menu od innych. Argumentacja ze Nokia robi gorsze zdjecia tez jest g... warta, jeszcze nie widzialem "byznesmena" ktory by sie bawil aparatem z telefonu. Zapewniam Cie ze lepiej jest miec dobry telefon, dobrego MP3-playera (SL45i - smiech na sali, moj 5-letni Rio 300 laduje 32 MB w 3 min a ten telefon w poltorej godziny :lol:), dobry aparat (tu moznaby dlugo wymieniac) niz namiastke powyzszych w komorce.

A co do Twojego plucia sie na temat "hehe, 6310i to biznesowy telefon, hehe, ale bzdura itd itd". Zachowujesz sie troszke jak dziecko. Chciales dostac mastah szpanerski telefon ale sie nie udalo. Inni kupili model konkurencji. No i masz pecha stary, faktow nie zmienisz. Lwia wiekszosc swiata biznesu, polityki (parlamentarzysci, radni) zaopatrzylo sie w Nokie serii 6. I od poczatku tak bylo, najpierw 6150, potem 6210 a dzis - wybor wydaje sie byc oczywisty. Nic sie bez powodu na swiecie nie dzieje, jesli zdobyl popularnosc to nie fartem tylko zasluzenie, chociazby tym ze od 5 lat moga uzywac tego samego zestawu samochodowego (np. CARK-91), ciekaw jestem ile takich zestawow musial bys kupic do Szajmensa... :roll:

Ale co ja sobie bede strzepil jezyk, kazdy ma wolny wybor, nikt tu nikogo nie pod pistoletem nie zmusza do dokonania wyboru.

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 miesiące temu też musiałam dokonać wyboru a akurat pojawiła się w promocji Nokia 6610. Długo się zastanawiałam czy 6310i czy 6610 no i wybrałam ta drugą ! Jest malutka, leciutka, ma wiele różnych funkcji - świetna ksiażka telefoniczna, JAVA, super radyjko. Bateria też nie jest najgorsza - jak gram w gry, to trzyma jakieś 5-7 dni a bez tego to i 2 tygodnie. Przyjaciel ma 6310i i teraz już wiem, że nie zamieniłabym mojej na jego. :D

A Siemens jest na drugim miejscu za Nokią i tak pewnie zostanie na zawsze :!: Bo Nokia to jest Nokia :P :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia gustu, ale ja wybralbym N6310i. Bateria spokojnie trzyma 5-6 dni, czasem nawet 9.

Trzyma zasieg. Ostatnio bylem w Tatrach i tam gdzie moi znajomi nie mogli prowadzic rozmow (mimo porownywalnego zasiegu na wyswietlaczu) ja moglem spokojnie konwersowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niom o fakt to fakt - dlatego bizness wybiera nokie a sporo moich kolezanek siemensa - jest kolorowy, ladnie sie prezentuje, "tak slicznie dzwoni" itp itd, a prwada jest taka ze zdjecia z aparatu i tak nie nadaja sie do niczego, dziweki polifoniczne to tylko taki gadzecik reklamowy niby sie ludziom podoba ale jakby teo niemili to by nie narzekali :), a kolorowy wyswietlacz z taka jakoscia obrazu jaka prezentuje dzisiejsza technologia stosowana w aparatach, jestjak dla mnie mniej czytelny niz kontrastowy wyswietlacz "slabszych" aparatow

po co doplacac do bajerow i wodotryskow skoro i tak sie z tego nie korzysta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mnie wlasnie najbardziej smieszy

Wpada klient i pyta

-czy telefon ma kolorowy wyswietlacz

-czy ma GPRS

-jaka pojemnosc ma ksiazka telefoniczna

I inne takie bzdety. Po cyzm wpada po 2 miesiacach cos sie dopytac. A w telefonie

-tapeta firmowa

-nieskonfigurowany GPRS i MMS

-30 wpisow do ksiazki

Polak chyba lubi miec duzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobraa to ja choc mam s55 i jestem jego zwoleninkiem to teraz powiem kilka slow na jego nie korzysc - przy uzywaniu telefonu (maile, gprs, gry (czyli gdy wyswietlacz chodzi (ustwiony mam na 40%))) telefon trzyma mi od 1-4 dni gdy go nie uzywam zbytnio (tzn ew jakis sms czy sygnalek albo pare minut rozmowy) trzyma okolo tygodnia. Co do dlugosci rozmowy to na 2 kreskach rozmawialem 40-50 min (i padla) Gdy mialem pelna rozmawialem cos kolo godziny i 20 min i ucieklo 3 kreski. Wiec bateria ma kiepskie czowanie (wedlug mnie) ale ma dobry czas rozmowy. Podejzewam ze przy dobrym uzytkowaniu mozna wycisnac z niego 10 dni bez ladowania ale ja nie lubie nie miec wygaszacza na wyswietlaczu a podswietlanie mniejsze niz 40% mi nie styka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to jet kolejny probelm- technologia wyswietlaczy poszla do przodu a baterie nie wydalaja :/ - to nie logiczne zebys uzywajac (normalnie telefonu - bo to normalne uzywanie) musial go ladowac po 1-4 dni - no hyba ze baaaaaaaardzo duzo gadasz - znajomy makler laduje nokie 6310i prawie co dziennie ale on praktycznie sie nie rolacza :)

pozatym faktycznie wiekszosc ludzi kupuje telefon bo wiedza ze on jest cool a jak sie zapytasz czy mozesz maila sprawdzic czy cos bo nie widzialem jeszcze gprs w akcji to robi: 8O 8O 8O i pyta co to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spavatch

hm w zasadzie nie miałem tego komentować bo nie ma to sensu. Ale cóż

od razu mi się przypomina rozmowa z jakimś idiotą kilka lat temu który trzyma w ręku swoją 3110 i mówi. "vibracja, GPRS, HSCSD, kalendarz, terminarz, notatnik" po co mi to. mam w kieszeni papier i ołówek,przecież to telefon a nie biuro a dane wysyłam przez komputer."

I nagle co się okazuje, że jakoś ludzie z tych wszystich "zbędnych bajerów" korzystają. Wiec mam dla ciebie wiadomość świat nie stoi w miejscu.

A co do zbędnych wodotrysków, to przeciez Twoja kochana firma nokia przoduje w zbednych wodotryskach, wymienne obudowy, panele ze słonikami, kwiatkami, loga itd. Wiec kto tu jest królem zbednych wodotrysków. szkoda że tak duże mieli problemy z zaimplementowaniem np. bluetootha

Zresztą Tobie rzeczywiście stanął czas w miejscu bo dawno nie widziałeś w TV obrad sejmu, to byś zobaczył jakich telefonów używają parlamentarzyści. Ale z drugiej strony jeżeli dowartościowuje Cię to że masz taki sam telefon jak A. Lepper to już twoja sprawa.

co tam jeszcze, a bateria

Tyko zauważ jaką pojemność ma ta bateria w 6310, a jaką stosuje się w innych telefonach. Jest to kosztem wielkości i wagi. Dal mnie telefon przenośny ma być mały i lekki, aby nie obrywał kieszeni w koszuki, nie wystawał z niej, i poprostu żeby nie przeszkadzał przy noszeniu Go. No chyba że Ty nosisz tą cegłę w kieszeni spodni żeby robić wrażenie na kobietach.

baterie litowo jonowe ze swoją gestością energi na poziomie 230 Wh/l, przwidziane są na 1200 cykli ładowań, wiec nie widzę problemu ładowania ich nawet co dziennie (starczy na 3 lata) a co dopiero co 3 dni bo tyle średnio działa w takim kolorowym simensie czy eryku. Ja nie widzę problemu aby po przyjściu do domu wieczorem postawić telefon na ładowarce. Czasy NiCd mineły już dawno, tam parametr trzymania baterii był istotny bo można było ją ładować dopiero po całkowitym rozładowaniu. Teraz nie widze problemu w podpięciu telefonu do ładowarki nawet co dziennie, zwłaszcza że w litowo-jonowych i polimerowych już znacznie poprawiono czas ładowania. Nie spędzam miesiąca czasu na pustyni bez prądu.

kompatybilność

to sprawdz sobie która z firm najczęściej zmieniała interfrejs (złącze systemowe) w swoich telefonach. Jaki był interfrejs za czasów tel 5110.6100 itd, jaki np w 3210,8210,8850 właściwie jego brak, no i teraz w najnowszych nokiach znowu wrzucono nowy standard POP-PORT. Zdejmując przez jakiś czas sim-locki, flasciach!ąc soft w telefonach, jakoś najwięcej kabli z różnymi koncówkami musiałem dozbierać do produktów noki -więc przestań pisać bzdury o kompatybilności wstecz z różnymi produktami. Bo na tym tle NOKIA nie jest lepsza niż inni.

co tam jeszczea, a bugi.

A wyślij sobie na tą swoją nokię 6150 sms z innego telfonu ze 160 kropkami. zobaczymy co się stanie. Oczywiście zalezy to od wersji softu jaki masz. Flashowałeś kiedyś jakiegoś fona? . To sobie zobacz ile do każdego modelu Noki jest wersji softu. Co myślisz że robią go z nudów. Niestety muszą poprawiać błędy w oprogramowaniu. Nie wspominając o takich bugach jak zrywanie sesji GPRS, zamiast zawieszenia jej podczas przychodzenia rozmowy, czy np. zrywanie połączenia WAP po wyjściu z przeglądarki mimo ustawień "zawsze online" itd, itd

- i na tym polu nokia też ma niechlubne 1 miejsce.

co jeszcze? a zdjęcia i mp3 - jakoś o tym nie wspominałem wogóle w tym wątku, wiec to chyba nie do mnie. Ale wiesz nie zawsze mam chęć dzwigać SLR dynaxa i tak funkcja robiania zdjęcia na szybko coraz częściej mi się przydaje w pracy. tymbardziej że na tym polu każda nowa generacja telfonów oferuje już lepszą jakość. telefony z wyświetlaczem 260tys. kolorów i matrycą foto 1 mln elementów już są.

W jednym się z Tobą zgodze nie ma sensu strzepić jezyka (palców)

Porównywano tutaj S55 do N6310/6310i. I nokia nie może konkurować z tym siemensem

Na szczęście dobrze że tacy jak ty należą do mniejszości. Bo z Twoim podejściem to ludzkość nadal była by na etapie drewnianego liczydła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazdy ma swoje zdanie :) to nawetlepiej bo kazdy proucent ma swoich zwolennikow :)

co da wagi i rozmiarow telefonu- nie lubie za malych z 2 powodow ciagle je gubie - nawt na biurku :) no i sa srednio wygodne w obsludze

zauwaz tez ze wiekszosc udzi nie zajmuje sie flashowaniem telefonow wiec wali ich zlacze z kompem (wiekszosc modeli ma teraz irde) a interfejs samochodowy jest znormalizowany

nie przekonamy sie nawzajem wiec dykusja traci swoj merytoryczny sens :/ tworc tematu i tak musi sam podajc decyzje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej jonathan, no offence, ale wiesz co to jest SUBIEKTYWNA OPINIA? Mam wrazenie ze nie. W tym wypadku ty jestes smieszny a nie ja.

Marasek: proponowalem mu, bo mam ten telefon i wiem co potrafi.

Mowa o M55 byla, przeczytaj wszystkie posty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej jonathan, no offence, ale wiesz co to jest SUBIEKTYWNA OPINIA? Mam wrazenie ze nie. W tym wypadku ty jestes smieszny a nie ja.

Marasek: proponowalem mu, bo mam ten telefon i wiem co potrafi.

Mowa o M55 byla, przeczytaj wszystkie posty.

Spoko

Poprostu pracuje z telefonami.

I prawie wszystkie modele biore na testy.

Z Nokii mialem 6610, 7210, 7250, 7650, 8910, 8910i ,5100 i tylko ta ostatnia przypadla mi do gustu. Wykonaniem ustepuje tylko 8910/8910i

Ale to moje wrazenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż - jeżeli zmienię taryfę z Optimy na Meritum (IDEA), to zarówno Nokię 6310i oraz Siemensa S55 będę mieć za 1.22zł.

I dalej wiszę w powietrzu, bo im dłużej się zastanawiam, tym bardziej nie wiem co wybrać. Jeśli chodzi o funkcje, to Siemens ma wszystko co Nokia + kilka dodatków. Jest również mniejszy od Nokii i ma kolorowy wyświetlacz (mimo wszystko to zaleta). Możliwość podłączenia aparatu też jest dobra, bo czasem na uczelni muszę zrobić zdjęcie jakiemuś dokumentowi, a xero nie wchodzi w grę, bo go zdjąć z gabloty nie można.

Z drugiej strony Nokia jest przynajmniej dla mnie pewnym i sprawdzonym telefonem, bateria starcza na bardzo długo, i w zasadzie ma wszystkie potrzebne funkcje. Sam aparat cyfrowy mam i mimo, że jest ogromny w porównaniu do tego od telefonu, to zawsze do plecaka można wrzucić (w sumie kolorowy wyświetlacz potrzebny by mi był tylko do zdjęć na własny użytek - z mmsów, tapet itp. raczej bym nie korzystał).

Co do baterii, to jestem raczej osobą, która notorycznie ma rozładowany telefon, bo zawsze zapominam go doładować, więc dla mnie bateria jest bardzo ważna.

Niestety na razie w Polsce (przynajmniej w Idei) są nie osiągalne telefony, które najbardziej bym chciał, czyli:

- Nokia 3650

- Nokia 6650

- Nokia 8910i (choć na tego pewnie nie było by mnie stać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ułehehehe, ale zawaliłem - nową komórke będę mógł kupić dopiero za miesiąc, bo teraz musiałem zmienić plan taryfowy, a zmiany wejdą właśnie za miesiąc. Gdybym nie zmieniał planu, to mógłbym kupić telefon już teraz, ale zamiast 1.22zł musiałbym dać 700zł.

No cóż, może wtedy wejdą jakieś lepsze telefony, albo będę zdecydowany który telefon wybrać (S55, czy 6310i).

Dzięki za podpowiedzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ułehehehe, ale zawaliłem - nową komórke będę mógł kupić dopiero za miesiąc, bo teraz musiałem zmienić plan taryfowy, a zmiany wejdą właśnie za miesiąc. Gdybym nie zmieniał planu, to mógłbym kupić telefon już teraz, ale zamiast 1.22zł musiałbym dać 700zł.

No cóż, może wtedy wejdą jakieś lepsze telefony, albo będę zdecydowany który telefon wybrać (S55, czy 6310i).

Dzięki za podpowiedzi...

ehehe, tak wlasnie jest w idei;/ reklamuja fon za 1,22 ale oczywiscie nie jest powiedziane ze w najwyzszej taryfie tyle on kosztuje, a co do telefonow to radze t310 z idei;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...