Skocz do zawartości
Grimlock

TT Volcano 12, Silent Boost

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawił się nowy cooler TT Volcano 12 dla procesorów AMD

http://www.thermaltake.com/products/heatsink/v12.htm

Ciekawe co da w praktyce ten trójłopatkowy wentylator, będzie wydajniejszy czy po prostu cichszy :?: Zrezygnowali z grila, a waga V12 wynosi około 708g.

Radiator posiada gęściej upakowane żeberka (finy, jest ich teraz 66) niż V11 (40 finów).

Mam nadzieję, że wzrost wydajności będzie w miarę proporcjonalny do ceny. Może nawet będzie cichszy w co wątpie.

Silent Boost jest bardzo cichy w porównaniu ze SmartFanem II ale ma tylko 27,5 CFM - 2500 obr/min. (SmartFan II z V11 ma około 75 CFM - 4800 obr/min) przy 21 dB. Może ThermalTake będzie sprzedawał go oddzielnie sam wentylator jak w przypadku Smarta. Sam cooler wypadł nieźle w teście z ThermalRight SLK-800. Różnica 2 - 3 stopnie, a do tego cisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam podliczyłem koszty V11+, w przyszłości planuję Noiseblockera to wyszło ponad 200 zł. Za tyle miałbym Zalman CNPS 7000A Cu. Gdzie tu sens :?: :lol:

Ale Silent Boost ma tylko 25CFM (44m3/h), a Noiseblocker nawet 42CFM(75m3/h)CFM (80x80)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Silent Boost ma tylko 25CFM, a Noiseblocker nawet 75CFM (80x80)

który to model Noiseblockera ma tyle CFMów? to nie są przypadkiem m3/godzinę? :?

Pomyliłem się 75 to m3 dla Noiseblockera.

W takim razie ile CFM to m3, jak to przeliczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi