Skocz do zawartości
ryurayo

nvidia nforce2 kontra via kt600

Rekomendowane odpowiedzi

mam maly dylemat bylem do niedwna przekonany ze nf2 to ajlepsze rozwiazanie ale po przeczytaniu testow plyt z kt600 zaczynam miec watpliwosci czy aby nf2 to najlepszy wydatek? moze ktos ma na ten temat cos do powiedzenia? czekam na opinie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

msi KT6 to pierwsza udana plyta MSI i jest wlasnie na kt600

napewno plyty z kt600 sa lepiej wyposazone od plyt z nf2 jezeli wezmiemy pod uwage cene

trzeba uwazac na niektore niwypaly na kt600 np.Epoxa ,choc biorac pod uwage cene 380pln nie wydaje sie taki zly ,bo soltek kosztuje tyle samo ,a nie jest lepszy

najlepsza plyta na kt600 to Abit KV7 i kosztuje 420pln

jak bym dzis kupowal plyte to wlasnie KV7 bym kupil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jeszcze niewidzialem testu w ktorym KT600 wygralo z NFORCE2, nie liczac pojedynczych tescikow :) ale roznice sa bardzo niewielkie a ja wole KT :) szkoda tylko ze nie ma blokowanych dzielnikow AGP/PCI :(

jesli nie masz zamiaru extremalnie krecic to bierz cos na KT600, ja polecam MSI bo sam mam :) tylko wezpod uwage to ze ciezko bedzie uzyskac wiecej fsb niz 200 jesli bedziesz mial dysk SATA bo sa one dosyc wrazliwe na taktowanie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno plyty z kt600 sa lepiej wyposazone od plyt z nf2 jezeli wezmiemy pod uwage cene

trzeba uwazac na niektore niwypaly na kt600 np.Epoxa ,choc biorac pod uwage cene 380pln nie wydaje sie taki zly ,bo soltek kosztuje tyle samo ,a nie jest lepszy

Możesz podać jakieś konkretne powody dlaczego epox na kt600 np 8kra2i jest beznadziejny?? Ja przed wczoraj złożyłem kumplowi zestawik na tej płycie. O/C na niezłym poziomie bo bez problemu podkręciłem athlona xp1800 na 2200 11x200 przy 16.5V Jedyne co zauważyłem to to że płyta zawyża o 0.05V na pięcie tzn proc był 1.5V ale płyta mu wpuszcza 1.55V, i przy zmianie napięcia jest to samo ustawisz w biosie 1.6V ale faktycznie ustawia się 1.65V (no chyba że dobrze ustawia tylko źle podaje) :)

Hehe no i jeszcze jedno - temperatura procka - zawyża o jakieś 10C lekko :P

A tak pozatym płytka działała za pierwszym razem bez zgrzytów i jakich kolwiek problemów. Wszystko ładnie i pięknie. Testy też zrobiłem i nie było wcale takiej tragedi. Jak na płytę za 350zł to nie jest taki zły wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemacie racji. KT600 ma za zadanie wypełenie pewnej dziury na rynku tj taniej płyty głównej z SATA na pokładzie. Przy cenie 350zł dostaje płytę główną z lanem, dziwiękiem (powiedzmy bzyczkiem ale 5.1), SATA (z raidem), 8 usb 2.0 (w tym 4 na tylnim panelu) kable wyposarzeniu (2xide 100, kabel fdd, game port, i 1xkompelcik do sata). Nie każdy potrzebuje firewire czy nawet dodatkowy kontroler raida. Ten epox 8kra2i to świetny wybór dla tych którz chcą kupić sobie markową solidną płytę z możliwością O/C - nie każdy przecież musi wyciskać po 250mhz na szynie. Jak ktoś sobie puści nawet procka na 12x200 to i tak będzie szczęśliwy. Ponadto Epox fajnie w tej płycie rozwiązał OC bo zrobił coś na wzór SoftMenu III z Abita.

Ktoś mi tutaj przytoczył test kt600 z nforcem, ale chyba nie przyjżał się dobrze tym wykresom bo różnice pomiedzy tymi chipsetami są śmiesznie małe.

I jeszcze jedno. Skoro jesteście tacy mądrzy to mi może powiecie dlaczego z pronoxu znikneła płyta (główny konkurent) Epox 8rda+?? Czyżby epox przestał ją produkować na rzecz VIA???

PS. Sam mam płytę jak w podpisie i jest to dlamnie najwydajniesza i najlepsza platforma, tylko że ja za nią dałem 585 a nie 350zł a to jest duża różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz podać jakieś konkretne powody dlaczego epox na kt600 np 8kra2i jest beznadziejny?? Ja przed wczoraj złożyłem kumplowi zestawik na tej płycie. O/C na niezłym poziomie bo bez problemu podkręciłem athlona xp1800 na 2200 11x200 przy 16.5V Jedyne co zauważyłem to to że płyta zawyża o 0.05V na pięcie tzn proc był 1.5V ale płyta mu wpuszcza 1.55V, i przy zmianie napięcia jest to samo ustawisz w biosie 1.6V ale faktycznie ustawia się 1.65V (no chyba że dobrze ustawia tylko źle podaje) :)

Hehe no i jeszcze jedno - temperatura procka - zawyża o jakieś 10C lekko :P

A tak pozatym płytka działała za pierwszym razem bez zgrzytów i jakich kolwiek problemów. Wszystko ładnie i pięknie. Testy też zrobiłem i nie było wcale takiej tragedi. Jak na płytę za 350zł to nie jest taki zły wybór.

Epox sie troche nie przylozyl do plyt na KT600 ,brak nawet dzior przy sockecie (co wczesniej sie nie zdarzalo),brak wiatraczka na NB (a przydalby sie)

zasilanko wyglada w miare solidnie - choc tyle dobrze

jak juz napisalem za te pieniadze to dobra plyta ,ale Abit jest jednak lepszy (no i drozszy) - tylko cos malo kondensatorow przy zasilanku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox sie troche nie przylozyl do plyt na KT600 ,brak nawet dzior przy sockecie (co wczesniej sie nie zdarzalo),brak wiatraczka na NB (a przydalby sie)

jak juz napisalem za te pieniadze to dobra plyta ,ale Abit jest jednak lepszy (no i drozszy) - tylko cos malo kondensatorow przy zasilanku

Wiatraczek na NB chyba żartujesz :P Chyba nie widzałeś tej płyty na własne oczy. Ten radiator na NB ma wymiary ok. 4,3x4,3x3cm. On jest ogromny i zimny, na cholere kolejny wentyl w budzie który i tak pada po 3 miechach. Dziury w okół socketa to faktycznie ból ale to nie jest płyta do ekstremalnego O/C gdzie praktycznie tylko wtedy one mają zastosowanie (chociaż zalmana bym na nią założył :) i tak źle i tak nie dobrze. Każda płyta ma jakieś plusy i minusy. Jedna ma ich mniej inne więcej. Epox ma ich napewno mniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraczek na NB chyba żartujesz :P Chyba nie widzałeś tej płyty na własne oczy. Ten radiator na NB ma wymiary ok. 4,3x4,3x3cm. On jest ogromny i zimny, na cholere kolejny wentyl w budzie który i tak pada po 3 miechach. Dziury w okół socketa to faktycznie ból ale to nie jest płyta do ekstremalnego O/C gdzie praktycznie tylko wtedy one mają zastosowanie.

na zdjeciach wyglada tak samo jak ten z Solteka ,a to ze jest zimny to nic nie znaczy (no moze tyle ze miedzy nim a chipsetem jest szczelina :P )

po przekroczeniu fsb200 juz nie bedzie taki zimny ,a Epox to o/c ,zreszta tak jak Abit ,a to do czegos zobowiazuje

przeloz sobie ten radiator na SB i zobaczysz jaki zimny bedzie ,wiec na NB lepiej dzialac nie bedzie

radiator jest duzy ,ladny i ma gowniana konstrukcje (wiedze tego z Solteka)

na Solteku moze sobie siedziec,ale niestety po Epoxie spodziewam sie czegos wiecej

hmm - jeszcze minus dla wszystkich plyt kt600 za brak radiatora na SB ,bo parzy niesamowicie (gdy nie urzywa sie go w 100% ,po podpieciu wszystkich mozliwych dyskow i zapelnieniu slotow pci mozna bedzie na nim jajka smazyc )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będe się z tobą wiecej sprzeczać bo do Ciebie nic nie dociera. Piszesz moim zdaniem jakieś farmazony. Skoro według ciebie jeżeli radiatorek przy 200mhz jest zimny i to nic nie znaczy to ja nie mam więcej pytań dziękuję i dobranoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile się nie mylę to własnie m.in. epox dał (_!_) z dzielnikami i 1/6 włacza się tylko dla procków standartowo pracujących n aFSB 200 (bartony 3000 i 3200+) podczas gdy na pozostałych prockacg ustawienie FSB 200 daje pci/agp jak w kt333/400 (czyt, sporo ponad 33/66). w abicie jest ok, wszystkie procki są traktowane tak samo i dzielnik 1/6 włacza się dla każdego athlona z def. fsb 133/166.

MSI jest świetna na KT600, jakbym kupował płytę i kt600 byłaby za 350 a nF2 za 450 to wybieram kt600, ale jeśli różnica w cenie poniżej 50zł to nF2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będe się z tobą wiecej sprzeczać bo do Ciebie nic nie dociera. Piszesz moim zdaniem jakieś farmazony. Skoro według ciebie jeżeli radiatorek przy 200mhz jest zimny i to nic nie znaczy to ja nie mam więcej pytań dziękuję i dobranoc.

jak nie masz racji to sie nie sprzeczaj :P

skoro na Solteku przy fsb133 taki sam radiator nie jest cieply (ale wyczuwa sie grzanie chipsetu) przy plycie lezacej na gazecie to w obudowie przy fsb200 tez bedzie chlodny???

wez poprawke na to ze cooler go delikatnie owiewa i przy malym obciazeniu cieplnym radiator bedzie chlodny

ale jezeli ustawi sie fsb powyzej 200 to moc tracona w chipsecie rosnie o 50% wzgledem 133

jezeli nadal sie upierasz ze przy fsb200 ten radiator jest zimny to dotknij drugiej strony plyty i sprawdz co jest pod tym radiatorem

fakty mowia same za siebie: na Epoxie 8KRA2I wyciagnieto fsb203 ,a na Abicie KV7 242 (przyczyna moze byc mnoznik 1/6 ,ale jezeli nie jest)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...kwiatek do ogródka KT600 (źródło: http://www20.tomshardware.com/motherboard/...908/index.html)

"Buyers enticed by dual channel DRAM should note one crucial thing: in theory, a dual-channel memory link does not bring any benefits since the data rate is limited by the FSB bus's bandwidth. It's fixed at a maximum 200 MHz (Athlon XP 3200+) to give a bandwidth of 3.2 GB/s. Even using fast dual DDR400 memory with an access time of 6.4 GB/s has no effect on the Front Side Bus bottleneck of 3.2 GB/s. With that in mind, it's really not so inappropriate to question dual-channel memory technology on the Socket A platform.

A single memory channel combined with DDR400 - and cleverly connected at the Northbridge - has a bandwidth of 3.2 GB/s. What's more, this solution saves money. "

:lol:

No ja się podpisuję pod tym rękoma i nogami.

DC ma sens może na P4 z FSB 800 MHz, który czysto teoretycznie może wykorzystać w pełni taką przepustowość pamięci. Nie oszukujmy się, wiadomo że wydajność pamięci na nForce 2 jest niewiele większa od KT600, no a teoretycznie powinna być 100% większa, nie? A jak nie to na cholere mi ten dual, żeby procek odczytał na raz 2 razy więcej danych z pamięci, a potem ta druga porcja i tak czekała na obrobienie przez procek? :lol: I tyle kasy wywaliłem na nForca niepotrzebnie? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ah te dyskusje

jak powiedzieć któremuś z forumowiczów z klanu AMD, kup Intela bo jest minimalnie wydajniejszy to odrazu pada argument o różnicy cen, że to bezsensu i poco przepłacać itd, przy okazji oczywiście zmieszają człowieka z błotem.

Dziwna przypadłość bo odwrotna jest w przypadku KT600 vs Nforca2 tutaj naprawdę minimalna przewaga Nforca, a różnice w cenie znaczne. Mimo tego zdecydowana większość będzie krzyczeć że tylko Nforce i nie przyjmować argumentów że KT600 przy sporo mniejszej cenie oferuje nie gorszą wydajność.

ale cóż jak widać punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :wink:

Piter415

Ta prawda jest znana od bardzo dawna, jednak ciągle niektórzy na tym formum nie potrafią przyjąć tego do świadomości że ulegają marketingowi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ah te dyskusje

jak powiedzieć któremuś z forumowiczów z klanu AMD, kup Intela bo jest minimalnie wydajniejszy to odrazu pada argument o różnicy cen, że to bezsensu i poco przepłacać itd, przy okazji oczywiście zmieszają człowieka z błotem.

Dziwna przypadłość bo odwrotna jest w przypadku KT600 vs Nforca2 tutaj naprawdę minimalna przewaga Nforca, a różnice w cenie znaczne. Mimo tego zdecydowana większość będzie krzyczeć że tylko Nforce i nie przyjmować argumentów że KT600 przy sporo mniejszej cenie oferuje nie gorszą wydajność.

Piter415

Ta prawda jest znana od bardzo dawna, jednak ciągle niektórzy na tym formum nie potrafią przyjąć tego do świadomości że ulegają marketingowi

Jak mi dasz na ktorejkolwiek plycie oprocz nforsa zablokowane pci to zgodze sie z toba ze popelnilem blad w wyborze plyty i uleglem marketingowi.Od razu mowie ze nawet dzielnik 1/7 to dla mnie malo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ah te dyskusje

Piter415

Jak mi dasz na ktorejkolwiek plycie oprocz nforsa zablokowane pci to zgodze sie z toba ze popelnilem blad w wyborze plyty i uleglem marketingowi.Od razu mowie ze nawet dzielnik 1/7 to dla mnie malo.

Mówiąc marketing miałem na myśli zastosowanie dualDDR na platformie AthlonXP --> było to do Piter415 i jego cytatu :wink: a kazdy kupuje to na co ma ochotę, wkońcu robi to za własne pieniądze :wink:

a co do dzielnika 1/7 to patrząc na twój podpis spokojnie wystarczy :wink: (33,5 Mhz na PCI krzywdy nikomu nie zrobi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ah te dyskusje

Piter415

Mówiąc marketing miałem na myśli zastosowanie dualDDR na platformie AthlonXP --> było to do Piter415 i jego cytatu :wink: a kazdy kupuje to na co ma ochotę, wkońcu robi to za własne pieniądze :wink:

a co do dzielnika 1/7 to patrząc na twój podpis spokojnie wystarczy :wink: (33,5 Mhz na PCI krzywdy nikomu nie zrobi)

Nie podazaj za podpisem mlody Jedi...kusi on...mami...zwodzi... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS L7S7A2 na SIS 746, ASRock K7S8X (SIS 746 FX), MSI też jest jakaś na SIS 746. p[onadto chipset IS 748 (lub 768) teżma zablokowane - ulepszony 746. i bez modów mój ECS dochodzi do FSB 220 MHz (na biosie od chaepo lub kileroya) a niektórzy mają więcej. po modzie napięcia NB i odpowiednim chłodzeniu NB (standardowo niskie napięcie aby mało się grzało) pewnie 250 można zamknąć.

a dual DDR w Athlonach (może z 5% wzrostu wydajności) ciężko nazwać inaczej niż marketingiem. przecież 1 kość ramu podkręca się lepiej i można dojść te 10 MHz wyżej niz na 2 takich kościach i wtedy wyniki będą wyższe niż na dualu. IMO :) i nikogo nie mam zamiaru obrazić, jszcze raz : IMO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne bo ja widzę iżspokojnie by dzielnik 6 wystarczał. A prawda jest taka że większość ludzi rzuciła się tak na te nforcy a co do magistrali to conajmniej połowa ludzi nawet z tweaka ma magistralę mniejsza lub zbliżoną do mojej na jużnieco leciwym kt333...

Ale jeśli ktoś lubi "szastać" kasę - najczęściej nie przez siebie zarobioną - to juz nie mój problem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS L7S7A2 na SIS 746, ASRock K7S8X (SIS 746 FX), MSI też jest jakaś na SIS 746. p[onadto chipset IS 748 (lub 768) teżma zablokowane - ulepszony 746. i bez modów mój ECS dochodzi do FSB 220 MHz (na biosie od chaepo lub kileroya) a niektórzy mają więcej. po modzie napięcia NB i odpowiednim chłodzeniu NB (standardowo niskie napięcie aby mało się grzało) pewnie 250 można zamknąć.

a dual DDR w Athlonach (może z 5% wzrostu wydajności) ciężko nazwać inaczej niż marketingiem. przecież 1 kość ramu podkręca się lepiej i można dojść te 10 MHz wyżej niz na 2 takich kościach i wtedy wyniki będą wyższe niż na dualu. IMO :) i nikogo nie mam zamiaru obrazić, jszcze raz : IMO.

ASRock K7S8X mam.Dziekuje bardzo za pseudowydajnosc sisa.Lezy jako rezerwa na wszelki wypadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne bo ja widzę iżspokojnie by dzielnik 6 wystarczał. A prawda jest taka że większość ludzi rzuciła się tak na te nforcy a co do magistrali to conajmniej połowa ludzi nawet z tweaka ma magistralę mniejsza lub zbliżoną do mojej na jużnieco leciwym kt333...

Ale jeśli ktoś lubi "szastać" kasę - najczęściej nie przez siebie zarobioną - to juz nie mój problem...

I 39,16 na PCI ??? Dziekuje wyroslem.Wole miec to co mam na dysku.Daruj sobie argumenty ze ty masz 40 na PCI i sie nic nie dzieje.U MNIE sie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...