Nicky Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 ryurayo => http://rozrywka.krakow.pl/artykuly/zamienniki_slow.php 2 i 3 jest co Ciebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Hmm No cóż widzę że nadal klapki na oczach i jeden słuszny kierunek ŕ Nforce2 wszystko inne niezależnie od argumentów zmieszać z błotem a użytkownika innej platformy niż „jedynie słuszna” wyśmiać Wszyscy najeżdżają na INTELa, za niekorzystny stosunek ceny do możliwości. Przecież w przypadku Nforce2 jest dokładnie to samo, ale 90% userów krzyczy tylko Nforce reszta to złom. Porównajmy choćby karty jednego producenta, renomowanego i płyty z takim samym wyposażeniem np. EPOX: Epox 8RDA3+ (nVidia nForce Ultra 400) cena=526zł Epox 8KRA2I (Via KT600) cena=369zł Wyposażenie na tym samym poziomie: SerialATA (KT600 ma 2xSATA), FireWire, Sieciówka, USB2.0. tylko że płyta na Nforce2 jest ponad 40% procent droższa!!! Czy jest też 40% wydajniejsza? Różnice wydajnościowe, minimalne, jakieś cyferki po przecinku – czym może się podniecać jakich fanatyk benchmarków, bo w realnym zastosowaniu różnic 0. Podkręcanie Grolshek Upiera się przy zablokowanym PCI zgodnie ze specyfikacją na 33Mhz. Tylko że jednocześnie jako overclocker ma w głębokim poważaniu specyfikację AMD dotyczącą Athonów XP. Zmienia im mnożnik, podnosi napięcię, FSB - wszystko wbrew specyfikacji. To samo z przetaktowywaniem kart Grafiki itd. wiec jaki problem to samo zrobić PCI, tam specyfikacja tez ma trochę zapasu, wiec jak wyskoczymy lekko powyżej tragedii nie będzie. A z drugiej strony co to za overclocker co nie ryzykuje. I co z tego że ktoś na Nforcie wyciągnie 230,240 FSB (ale jaki procent userów tutaj pracuje na FSB powyżej 230?) a ktoś na KT600 przy bezpiecznej wartości PCI wyciągnie np. 220Mhz. Jakie to będą różnice w wydajności 5-10% w benchmarkach i żadnej różnicy w codziennym użytkowaniu. Czy usprawiedliwiają ponad 40% różnicę w cenie. Ganienie INTELA że jest drogi, a jednoczesne gloryfikowanie Nforca to zwykła hipokryzja. Ponieważ w przypadku Nforca Stosunek wydajności do ceny też jest bardzo negatywny, bo za sporo mniej pieniędzy mamy równie wydajną platformę na KT600. Wiec jak już proponuję stosować tą samą miarkę to wszystkich Dlatego zamiast na cyferki po przecinku, proponuję czasami spojrzeć do portfela, ale to zrozumieją jedynie Ci którzy sami za swój sprzęt płacą a nie dostają pieniążki od tatusia. Oczywiście Nforce2 jest w tej chwili najwydajniejszym chipsetem dla AXP, ale różnice wydajnościowe w stosunku do konkurencji mają się nijak do różnicy cen. 10 procent overlclockerów w Polsce nie patrzy na koszty bo chodzi tylko o wynik, ale 90% podkręcaczy w Polsce robi to aby jak najmniejszym kosztem mieć możliwie najwydajniejszą platformę (często właśnie userzy na Tweku używają tego argumentu w dyskusjach AMD vs, INTEL ) dlatego w stosunku wydajność/cena Nforce2 zdecydowanie przegrywa z rozwiązaniami na KT600 powtorze koledze wiec jeszcze raz... kt600 to shit w porownaniu z nforce2 ultra 400!!!! Czy to nie ty kupiłes sobie okrojoną wersję R9600pro a potem byłeś wielce zdziwiony co do wyników i parametrów. Naprawdę w Twoim przypadku taka wypowiedź jest lekko śmieszna --> ty już udowodniłeś swoją bogatą wiedzę :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Popieram przed mówców. KT600 to naprawdę udany chipset. Mi się podoba bardzo i polecam go każdemu kto chce mieć nowocześnie, tanio i wydajnie. Poczekamy jeszcze na ruch SIS'a ale znając producentów w tym głównie ECS płyta jak zwykle będzie potrzebowała "cud" modów :) żeby można było kręcić procka. Ja polecam oczywiście Epoxa 8KRA2I (cena 350zł :) )jako najtańszą platformę z cenionej przez to forum firmy. Dzisiaj tak naprawdę to może się przydać duża liczba portów USB, LAN i SATA. Reszta czyli firewire i inne badziewia to tylko dodatki podnoszące cene. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 popieram Maraska w 100% ,bardziej dobitnie nie da sie tego wyrazic 8) Jak mi dasz na ktorejkolwiek plycie oprocz nforsa zablokowane pci to zgodze sie z toba ze popelnilem blad w wyborze plyty i uleglem marketingowi.Od razu mowie ze nawet dzielnik 1/7 to dla mnie malo. Dziwne bo ja widzę iżspokojnie by dzielnik 6 wystarczał. A prawda jest taka że większość ludzi rzuciła się tak na te nforcy a co do magistrali to conajmniej połowa ludzi nawet z tweaka ma magistralę mniejsza lub zbliżoną do mojej na jużnieco leciwym kt333... Ale jeśli ktoś lubi "szastać" kasę - najczęściej nie przez siebie zarobioną - to juz nie mój problem... I 39,16 na PCI ??? Dziekuje wyroslem.Wole miec to co mam na dysku.Daruj sobie argumenty ze ty masz 40 na PCI i sie nic nie dzieje.U MNIE sie dzieje.u ciebie na PCI 40 dzieje sie zle z dyskiem bo masz Baracude7 masz taka o/c plyte ,a dysk anty o/c - wroc do deski kreslarskiej :lol: nf2 bylby super o/c chipsetem pod jednym warunkiem (bo ta blokade pci/agp to mozna sobie wsadzic) gdyby dual dzialal to przy ustawieniu wysokiego fsb,a pamieci nisko nie byloby spadku wydajnosci wzgledem trybu synchronicznego wtedy cena nf2 bylaby uzasadniona (na slabych pamieciach mozna by bylo miec bardzo duza wydajnosc) i sam bym to kupil :P ale jak wiadomo nf2 w asynchronicznosci jest zalosny ,a pamieci >ddr400 sa bardzo drogie wiec dual=marketing Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 amen Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 popieram Maraska w 100% ,bardziej dobitnie nie da sie tego wyrazic 8) Jak mi dasz na ktorejkolwiek plycie oprocz nforsa zablokowane pci to zgodze sie z toba ze popelnilem blad w wyborze plyty i uleglem marketingowi.Od razu mowie ze nawet dzielnik 1/7 to dla mnie malo. Dziwne bo ja widzę iżspokojnie by dzielnik 6 wystarczał. A prawda jest taka że większość ludzi rzuciła się tak na te nforcy a co do magistrali to conajmniej połowa ludzi nawet z tweaka ma magistralę mniejsza lub zbliżoną do mojej na jużnieco leciwym kt333... Ale jeśli ktoś lubi "szastać" kasę - najczęściej nie przez siebie zarobioną - to juz nie mój problem... I 39,16 na PCI ??? Dziekuje wyroslem.Wole miec to co mam na dysku.Daruj sobie argumenty ze ty masz 40 na PCI i sie nic nie dzieje.U MNIE sie dzieje.u ciebie na PCI 40 dzieje sie zle z dyskiem bo masz Baracude7 masz taka o/c plyte ,a dysk anty o/c - wroc do deski kreslarskiej :lol: nf2 bylby super o/c chipsetem pod jednym warunkiem (bo ta blokade pci/agp to mozna sobie wsadzic) gdyby dual dzialal to przy ustawieniu wysokiego fsb,a pamieci nisko nie byloby spadku wydajnosci wzgledem trybu synchronicznego wtedy cena nf2 bylaby uzasadniona (na slabych pamieciach mozna by bylo miec bardzo duza wydajnosc) i sam bym to kupil :P ale jak wiadomo nf2 w asynchronicznosci jest zalosny ,a pamieci >ddr400 sa bardzo drogie wiec dual=marketing Krzanisz.Slyszles o idei "cichy PC" ? A OC dysk juz mialem dziekuje.Wsadzcie sobie te WDC do...serwisu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 WDC nie jest o/c narazie najlepszym o/c dyskiem z jakim sie spodkalem to jakis Samsung ,u jednego gosiarza z forum wytrzymal 0.5 roku na pci 46 ,a baracuda 4 lub 5 nie chciala nawet pierdnac na pci 42 moj IBM chodzil sobie spokojnie na pci 50 na pio4 teraz zaopatrzylem sie w Samsunga SP80 i zobaczymy jakie bedzie musial polubic pci :twisted: (44 bedzie musial :wink: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianosz Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 mnie rece opadły... :lol: ....POPIERAM...albo nie umiesz czytać...albo te testy są jakieś lewe...KT600 jest lepszy pd KT400 ale nie może się równać z nForcem2... :!: :!: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 WDC nie jest o/c narazie najlepszym o/c dyskiem z jakim sie spodkalem to jakis Samsung ,u jednego gosiarza z forum wytrzymal 0.5 roku na pci 46 ,a baracuda 4 lub 5 nie chciala nawet pierdnac na pci 42 moj IBM chodzil sobie spokojnie na pci 50 na pio4 teraz zaopatrzylem sie w Samsunga SP80 i zobaczymy jakie bedzie musial polubic pci :twisted: (44 bedzie musial :wink: ) Tyle ze my sie nie rozumiemy.U mnie na pierwszym miejscu jest to zeby komp byl calkowicie bezglosny.Stad zalmany na nb sb grafice bezglosne wentylatory najcichszy zasilacz najcichszy dysk.OC jest u mnie tak jakby przy okazjji a cisza zawsze przed wydajnoscia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...