Skocz do zawartości
gregpeck

artfakty w radeonie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam radka 9100 firmy XPOwer taktowanego 250 i 200. Po wymianie chłodzenia i założeniu radiatorów mam 297 i 245. Do tej pory wszystko chodziło ok. Dwa dni temu założyłem duże radioatory które przykleiłem klejem termoprzewodzącym. Dzisiaj pokazały mi się zrtefakty które nie ustępują nawet po zmniejszeniu taktowania.

Czy oznacza to że uszkodziłem kartę a może jest jakiś sposób na pozbycie się ich

Przoszę o odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam radka 9100 firmy XPOwer taktowanego 250 i 200. Po wymianie chłodzenia i założeniu radiatorów mam 297 i 245. Do tej pory wszystko chodziło ok. Dwa dni temu założyłem duże radioatory które przykleiłem klejem termoprzewodzącym. Dzisiaj pokazały mi się zrtefakty które nie ustępują nawet po zmniejszeniu taktowania.

Czy oznacza to że uszkodziłem kartę a może jest jakiś sposób na pozbycie się ich

Przoszę o odpowiedź

A jakiego kleju użyłeś ? Ja jak swoje pamiątki i radiator na taki klej przykleiłem to ta zabawa skończyła się oddaniem karty do serwisu. Mogłeś przypadkiem gdzieś maznąć na nóżki od pamięci - te kleje niby nie przewodzą prądu ale zalecają uważać przy układach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do klejenia radiatorów polecam "Taśme Dwustronną do Wykładzin" 8) . Ja radiatorki na pamięci grafy przykleiłem i trzymają sie jak ulał.....na SB też walnełem radiatorek i oczywiście przykleiłem taśmą :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do klejenia radiatorów polecam "Taśme Dwustronną do Wykładzin" 8) . Ja radiatorki na pamięci grafy przykleiłem i trzymają sie jak ulał.....na SB też walnełem radiatorek i oczywiście przykleiłem taśmą :wink:

hehe smieje sie bo mam identyko zrobione

a co do radka ... o albo naciapales gdzies kleju albo sie sam z siebie sypie zmyj dokladnie klej i na gwarancje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tasma z dwustronna do wykladzin !!!!!!

Swietny przewodnik ciepla. Nie ma co overcklockerzy. Dziwie sie, ze jeszcze Wam to chodzi.

hehe nawet nie wiesz jakie to skuteczne a sie smiejesz ..uwiez mi naprawde dzial ... jeszcze za czasow jak mialem r9000 dzieki tej tasmie zyskalem 10mhz na pamieciach czyli 20ddr a to juz jest sporo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietny przewodnik ciepla. Nie ma co overcklockerzy. Dziwie sie, ze jeszcze Wam to chodzi.

hehe nawet nie wiesz jakie to skuteczne a sie smiejesz ..uwiez mi naprawde dzial ... jeszcze za czasow jak mialem r9000 dzieki tej tasmie zyskalem 10mhz na pamieciach czyli 20ddr a to juz jest sporo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam radeon sapphire 9100 64mb(250/460)(pamieci samsunga 4ns) podkreciłem ja do 290/500. 3dmark bez artefaktów. pozniej sobie podkreciłem do 290/550 i 3d mark przeszedłem z artefaktami.skreciłem i grałem normalnie na 500.pozniej powycinałem radiatory aluminiowe.przykleiłem je taśma termoprzewodząca.podkreciłem do 275 i atrefakty sa dalejk takie same.jakie sa tego przyczyny?radiatory za duze(bo sa naprawde duze)?moze to ze przykleiłem je tasma a nie klejem(narazie tak to zrobiłem bo gwarancji nie chce stracic w razie czego a po tasmie sladów nie widac)?moze karta wiecej nie moze?jak temu zaradzic?moze sflashowac biosa od jakiejs innej karty 9100 albo od 8500?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście nie jest to profesjonalne, no ale.......... są plusy i miniusy.....nawe to że niema później problemu ze zdjęciem radiatora. Co do skuteczności to napewno coś to daje bo radiatory są gorące więc skuteczne. No a najważnejszą zaletą jest koszt i dostępność "komponentu" 8)

Apropo ja też sie dziwie że to chodzi ...ale jak chodzi to ....po co przepłacać :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście nie jest to profesjonalne, no ale.......... są plusy i miniusy.....nawe to że niema później problemu ze zdjęciem radiatora. Co do skuteczności to napewno coś to daje bo radiatory są gorące więc skuteczne. No a najważnejszą zaletą jest koszt i dostępność "komponentu" 8)

Apropo ja też sie dziwie że to chodzi ...ale jak chodzi to ....po co przepłacać :wink:

To nie lepiej kupić taśmę dwustronną termoprzewodzącą - koszt też niewielki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ale ja np. w sowoim miescie nie moglem takowej dostac ..a najblizej gdzie moglem tego szukac byl lublin oddalony 90 km od mojego miejsca zamieszkania czyli koszty tasmy + koszty podruzy = za duzo :P tasam dziala i tez przewodzi cieplo jest bardzo cienka i sluzy jedynie jako lacznik i wyruwnywacz ( <- profesjonalne okreslenie lol) nierownosci na kostkach jak i radiatorkach

co do Pucha18

----------------

jesli masz kostki 4ns to co ty sie cudow spodziewasz jest prosty wzor : 1000 / 4 ns = 250 X2 (ddr)=500mhz z taka czestotliwoscia powinny teoretycznie chodzic twoje pamiecia jak sa to salbego producenta lub jkoasci to sie nie dziw ze ci na 550 chodzic nie chca ...

ja mam kostki 3.5 nc czyli ze powinny chodzic na 570 i tak chodza a naweet i na wiecej ale wyzej juz jest potrezbny jakis v-mod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...