Skocz do zawartości
metal

wd caviar 80gb i pytanie ...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące tego dysku, bo w poniedziałek sobie go kupiłem i zauważyłem że jak sie wyłancza komp'a to słychać taki strzał,trzask z dysku i chciałem się dowiedzieć czy to normalne czy nie ? Dołączona grafika a tak to dysko chodzi suuuper, cicho i szybko w porównaniu do tego dysku co miałem, seagate barracuda II 20gb Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące tego dysku, bo w poniedziałek sobie go kupiłem i zauważyłem że jak sie wyłancza komp'a to słychać taki strzał,trzask z dysku i chciałem się dowiedzieć czy to normalne czy nie ? Dołączona grafika a tak to dysko chodzi suuuper, cicho i szybko w porównaniu do tego dysku co miałem, seagate barracuda II 20gb Dołączona grafika

to raczej norma bo i umnie tak jest, hmm ale jesli chodzi o halas to moj poprzedni (maxtor 40GB 7200) byl cichszy ciut :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OD wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem WD 80GB, 8 cache i chodzi super cihutko. Jeszcze tak cichego dysku nie słyszalem. A ten trzask faktycznie się pojawia przy wyłączaniu więc widocznie "ten typ tak ma" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj kupiłem Caviar'a 120GB_7200_8MB cache, po zamknieciu Windy słyszalny jest leciutki świst (dysk wytraca predkość) i ledwie słyszalne stuknięcie - parkowanie głowicy. Gdybym zamknał budę pewnie bym tego nie usłyszał ale... zobaczymy jak będzie w dalszej eksploatacji :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a najsmieszniejsz jest to panowei ze zacznie wam parkowac ta glowice czyli tak pstrykac takze w trakcie pracy, ja tak swojego oddalem na gwarancji, bo to robil mniej wiecej raz na godzine, ten co mam robi to raz na tydzien, takie sekundowe szarpniecie i trzask......mozna wytrzymac, ale nie postarali sie, mam jeden z pierwszych tych dyskow i u was nowych, nie naprawili tego byka?? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam wlasnie taki dysk i dzis dysk zaczal pracowac strasznie glosno. Wydaje dzwiek o wysokiej czestotliwosci. Tak jakby rozkrecil sie na bardzo wysokie obroty. Co to moze byc? 

Jak sadzicie?

Pewnie załączyło się turbo :D :wink:

A tak na poważnie, to jest to zupełnie normalne zjawisko. Mam ten sam dysk od daaaaaawnaaaa i jestem bardzo zadowolony.

Jak nie rzucasz obudową po ścianach :wink: to dysk długo Ci wytrzyma. Nie ma się czym martwić tym bardziej, że te twardziele mają 3 lata gwarancji.SPOX :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też miałem problem z głośnością tego dysku, ale wymieniałem 2 razy aż w końcu trafiłem na cichy :) Chodzi już pół roku i na głośność nie narzekam. Dużo trafia sie wadliwych w Polsce, ktoś kiedyś powiedział że nie raz całe wagony są wadliwe. A co do tego brzdęku po wyłączeniu kompa to jest to normalka w Seagateach.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a najsmieszniejsz jest to panowei ze zacznie wam parkowac ta glowice czyli tak pstrykac takze w trakcie pracy, ja tak swojego oddalem na gwarancji, bo to robil mniej wiecej raz na godzine, ten co mam robi to raz na tydzien, takie sekundowe szarpniecie i trzask......mozna wytrzymac, ale nie postarali sie, mam jeden z pierwszych tych dyskow i u was nowych, nie naprawili tego byka?? 8O

Mam podobnie. Od czasu do czasu w trakcie pracy slychac ze sie wylacza. Ja podejrzewam WindeXP bo pod 98 nigdy mi sie to nie zdarzylo chociaz malo juz na tej windzie robie.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myslalem, ze tylko mi sie to zdarza, dlatego nawet na forum nie dawalem posta. Na razie tak okolo raz na tydzien dysk robi "pstryk" i komp zamiera, ale po obronie magisterki (to jest najcenniejszy obecnie plik na dysku) i backupie innych cennych danych :wink: zareklamuje drania.

Moze to od intensywnego uzytkowania? Komp chodzi 24h/dobe, dysk w sumie caly czas cos tam robi (osiolek albo BT++). Sadzilem jednak, ze to tylko stare IBM-y (made in Hungary) tak mialy :? Bude mam otwarta, wiec to nie powinno byc kwestia wysokiej temperatury. Hmmmm....

Pozdro

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caviar jak to Caviar, ma bardzo duzy rozrzut jesli chodzi o jakosc produkcji....slyszalem wiele nowych caviarow 80 i 120gb ktore wlasnie pracuja glosniej niz wszystko w kompie wziete razem....owszem zdarzaja sie tez dosyc ciche dyski, jednak i tak pod wzgledem decybeli nie bedzie to samo co u seagate. Seagate kiedys tez byl strasznie glosny ale juz od pewnego czasu ich dyski pod tym wzgledem sa rewelacyjne, osobiscie uwazam je za najcichsze obecnie na rynku, jeszcze nie spotkalem nowego seagate zeby byl glosny.....co innego wydajnosc...caviar rzadzi:) co do reklamacji, to nie wiem, trzeba zdawac sobie sprawe ze moga jej nie uznac, bo przeciez dysk jest w porzadku:) najlepiej jesli to nowy dysk, to moze firma w ktorej kupiles poszla by Ci na reke i wymienila na inna firme.....no chyba ze koniecznie chcesz caviara....

powodzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...