Skocz do zawartości
zavader

ROUTER - tanie rozwiązanie dla sieci!!!! HELP !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytsnie (wbrew pozorom właśnie dla sprzetu) zwiazane z routerami i siecią. Jestem podlaczony do internetu przez Neostrade (zewnetrzny modem ADSL) i kupile drugi komputer. W jaki sposob rozdzielic syngnal??? Kupic router? Jesli tak to JAKI? Z tego co wiem taki router kosztuje ponad 400 zl...

Czy np. nie daloby rady polaczyc te komputery w SIec lokalna? (2*20 zl na karty sieciowe) I wtedy czy ten drugi komputer bedzie polaczany z internetem za posrednictwem tego drugiego?

Prosze o pomoc??? [jesli to nie to forum to mnie skierujcie do INNEGO]

POZDRAWIAM

zaVader

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz polaczyc oba kompy w siec i na kompie do ktorego jest podpiety modem zrobic udostepnienie polaczenia internetowego lub wykorzystac jakis program ktory bedzie "zastepowal" router,

opcja nr 2 to postawic server i zakupic hub'a i wykonac to samo

z tym ze obie opcje maja wady pierwsza zmusza do tego zeby miec wlaczony komp caly czas zeby udostepnial polaczenie (czyli w sumie zeby dzialal jako server) no i ogranicza cie jedynie do dwoch kompow w sieci , opcja nr2 wymaga kupienia kolejnego kompa i postawienia go jako server i jest latwiejsza do rozbudowy na przyszlosc , lub wykonac to co proponujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh - mam zwykly modem ADSL dostarczany przez NEO. A co do tego rozwiazania - chodzi o to ze ten drugi komputer bedzie dzialal w internecie TYLKO wtedy kiedy ten pierwszy bedzie dzialal. Chodzi o to zeby dwie osoby mogly naraz korzystac, a jak jeden komp sie zwalnia (se5ver) to ten kto siedzial na tym "na dostawke" mogl sie przesiascf na serv.

Sprawa jest taka ze po prostu moja matka chce siedziec w necie wtedy kiedy ja, a mamy w domu drugi komp:) Jak ja zchodze to ona siada na moj i po problemie:)

Wiec da sie zrobic LAN i stworzyc mini server?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra chodzi o to:

1. Ja mam komputer podpiety do NEO+

2. W pokoju obok jest komp NIE podpiety do Neo+3

3. Kiedy ja siedzie podpiety w sieci, moja matka che rowniez korzystac z internetu

4. Chce, zeby drugi komputer mial dostep do internetu WTEDY kiedy ten pierwszy Jest podlaczony!!!

5. Tylko tyle:) JASNIEJ SIE NIE DA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"zwyky modem" .

.

wiesz kiedys dawali siemensy lucenty aztechy teraz daja modemy na USB..

jezeli mialbys lucenta sprawa byla by prosta..

A do tego co napisales to mozesz sprobowac programy typu WinRoute lub WinGate chociaz u mnie nie dzialalo to zbyt dobrze .. http://www.lanten.prv.pl/ <- tu jest instrukcja do tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...