Iglak Opublikowano 4 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2002 Co sądzicie o :evil: "klonowaniu" :twisted: ATI przez firmę HIS Excalibur :?: Zastanawiam się nad kupnem takiej grafy. 8) Posiada ktoś taką kartę, jaka jest jakość obrazu i jakie taktowanie rdzenia i pamięci :?: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Co sądzicie o :evil: "klonowaniu" :twisted: ATI przez firmę HIS Excalibur :?: Zastanawiam się nad kupnem takiej grafy. 8) Posiada ktoś taką kartę, jaka jest jakość obrazu i jakie taktowanie rdzenia i pamięci :?: pozdrawiam Mam ją od wczoraj wieczorem więc za dużo nie powiem ale... Po przesiadce (chyba, wziąłem ja do testowania) Z GF256SDR pierwsze co mi się rzuciło na oczy (dosłownie....) to ostrość obrazu. Niebo a ziemia... W 3DMarku2001 bez kręcenia karty mam 3950... Nie mogłem tylko odpalic na Colina2.Moze to kwestia sterów bo na razie lece na tych z plytki. Mysle w sumie ze warto. Pozdrawiam - Misza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Mialem te karte jeden dzien. taktowanie 270 / 460 (nie jestem pewien). ogolnie b. fajna i wydajna karta (moze wydajniejsza od mojego gf2 ti) ale pozbylem sie jej, poniewaz ma jedna (chyba tylko jedna) wade - po wlozeniu kabla s-vhs do karty, komputer uruchamia sie w 50 hz. to ze mialem jeszcze troche malych problemow z odswierzaniem w windowsie zrzuce chyba na sterowniki (istalowalem z dolaczonego cd). dodatkowo nie moglem uzyskac efektu, zeby w momencie wlaczenia tv, automatycznie wygasl monitor, ale tez jak wspomnialem mialem ja tylko jeden dzien. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 http://tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=4338...der=asc&start=0 Warto czasami poszukać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 lepiej napiszcie na ile sie kreci :?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 lepiej napiszcie na ile sie kreci :?) Zrobi sie..;-) Sciagnelem dzis tweakery i bede wieczorem sie bawic... Zobaczymy co da sie wyciagnac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Karta fajna, chodzi mi od tygodnia. Wyjścia TV nie testowałem ale praca na 2 monitorach działała dobrze, a przynajmniej tak jak się spodziewałem. Jednak po 3-4 dniach wentylatorek zaczął mi chodzić jak traktor. Gdy próbowałem wymienić na inny to się okazało, że rozstaw otworów w karcie jest mniejszy niż standardowy :!:, o jakieś 5-6 mm. Musiałem pilnikiem piłować radiator, żeby otwory pasowały do tych w karcie. Poza tym pasty pod radiatorem niewiele dali, tak, że nawet jak wentyl chodzi dobrze, to warto tam zajrzeć. Poza tym karta super i raczej polecam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 a co z artefaktami ktore miales na niej cos sie zmienilo ?? no i na ile sie kreci :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 to nikt jej nie krecil ??? :P co za ludzie :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipny Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Bisio ile na tym w 3dmark2001se wyciagasz? No i jak sie kreci? Moze tez sobie to kupie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Kup sobie ATI 7500 MINTA, a na ile się kręci plus dokładną recenzje masz tutaj, ja mam ustawioną 295 na 490 już ponad pół roku i działa poprostu super na każdych sterach bez żadnej kichy !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 SORRY OTO LINK: ]http://www.in4.pl/recenzje/r7500/index.htm...[/color] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Z tymi artefaktami to ciekawa sprawa. Wychodzą mi jakieś pod Artifact Tester 2, a już pod AT5 żadne nie wychodzą, także w directX test. Dodam, że żadnych nie widać w czasie gier, czy 3DMarka, no i żadnych zwisów, czy innych problemów. W 3D Marku (nie SE) mam na moim konfigu 3300, czyli słabo, no ale reszta sprzętu na czele z płytą raczej kiepska. Kumpel ma w 3DMarku o 1000 więcej, a w Warcrafcie3 zacina mu się strasznie, bo ma tylko 128MB DDR i superwolnego HD U6 (mnie chodzi super przy max ustawieniach grafiki). Ale tego 3DMark ci nie pokaże, to wyjdzie dopiero w prawdziwych grach. Co do Minta to pewnie to lepsza karta, bo z tego co słyszałem to ma nadruk Built by ATI, a moja tylko Powered by ATI ale nie wiem ile może kosztować i czy ją teraz gdzieś dostaniesz. Ja też mogłem kupić R7500 Gigabyte z pięknym radiatorem, ale za 150zł więcej niż HIS, a to dla mnie było trochę za dużo. W końcu R7500 to i tak na dzisiejsze czasy słaba karta, wiec nie chciałem na nią za dużo wydawać. Nie podkręcałem jej na dłuższy czas, tylko na 5 minut - na 290/480 i chodziła ale nie chcę pisać, że "stabilna ja skała", bo to za krótko, żeby coś powiedzieć. Co do podkrecania to zerknij właśnie do testu Minta, podkręcili ją na 300/500 i wzrosły im 3DMarki z 4800 do 5031, czyli wzrost marny, na GF2MX200 miałem wzrost o 17% po podkręceniu. Więcej mi dała na R7500 zmiana driverów od producenta na Omega drivers - 300 3DMarków. Tak, że nie rwię się do podkręcania na razie, jak nakleję radiatorki na pamięci to może wtedy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipny Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Mowisz ze taki MINT jest lepszy od HIS? No to teraz mam problem. Kupuje karte i co teraz wybrac GF2Ti(VIVO) uzywany za 360, uzywany GF2Ultra za 390 czy MINT R7500 64DDR nowy za ok 360zl. Taki R7500 wydajnosciowo stoi na poziomie GF2Ultra? Ktora z tych kart bylaby wydajniejsza na C733@916mhz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 a ja moje karty wykręciłem tak jak poniżej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Mowisz ze taki MINT jest lepszy od HIS? No to teraz mam problem. Kupuje karte i co teraz wybrac GF2Ti(VIVO) uzywany za 360, uzywany GF2Ultra za 390 czy MINT R7500 64DDR nowy za ok 360zl. Taki R7500 wydajnosciowo stoi na poziomie GF2Ultra? Ktora z tych kart bylaby wydajniejsza na C733@916mhz?Miałem GF2Ti Ultra i z całą odpowiedzialnością polecam Ci ATI 7500 Minta. Wydajność napewno lepsza w ATI7500 różnica może nie wielka u mnie jakieś 200 pkt. z hakiem, ale i sterowniki od tego czasu w ATI są 1000 razy lepsze /obie karty porównywałem jakieś pół roku temu/ pomijam już fakt, że w 3DMarku 2001 jedna ze scen na GF2 nie wyświetla się wogóle, pomijam też kwestię jakości obrazu i wyjścia TV no i obsługi dwuch monitorów oczywiście w ATI, - pod tym względem GF2Ti Ultra wygląda dość żałośnie przy ATI7500, którą na dodatek lepiej podkręcisz /mówię o kartach z serii Mint lub innych ATI TECHNOLOGIES - reszty nie jestem pewien, zależy od solidności producenta. TAK WIĘC JEDNYM SŁOWEM: http://www.ati.com/products/images/builtby...byati.jpg[/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 ...i wyjścia TV no i obsługi dwuch monitorów oczywiście w ATI, - pod tym względem GF2Ti Ultra wygląda dość żałośnie przy ATI7500... nie zrozumcie mnie zle, ze sie czepiam itp., ale prawie kazdy zachwala super obsluge 2 monitorow w ati. a ilu z was ma 2 monitory i ich uzywa ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipny Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 hehe. No wlasnie! Ja nawet nie potrafie sobie wyobrazic po co mi obsluga 2 monitorow:) Zwykly bezuzyteczny bajer i nic wiecej. Ale z drugiej stronu skoro dodaja to (prawie)za darmo to co bede wybrzydzal:) Bardzo zaluje ze nie ma radeonow z wejsciem tv bo to sie przydaje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 hehe. No wlasnie! Ja nawet nie potrafie sobie wyobrazic po co mi obsluga 2 monitorow:) Zwykly bezuzyteczny bajer i nic wiecej. Ale z drugiej stronu skoro dodaja to (prawie)za darmo to co bede wybrzydzal:) Bardzo zaluje ze nie ma radeonow z wejsciem tv bo to sie przydaje.No widzisz i jesteś w błędzie, a może widziałeś taką kartę na NV??? /to chyba rzadkość :)/ A ATI ma coś takiego jak ATI All in Wonder oczywiście Radeon 7500 i 8500 do wyboru z czego 8500 ma cyfrowy tuner TV i pilota /takie cuda ma w swojej ofercie np. Hercules/, a co do tych 2-monitorów to ciekawe dlaczego nikt nie nażekał na ten bajer w Matroxach, a z tego co pamiętam to Matrox wręcz się tym szczycił,- dziwne, no tak ale Matrox od czasu swoich wspaniałości narazie niczym się nie wyróżnił no chyba, że obsługą jeszcze większej liczby monitorów /ciekawe czy będzie przez to skrytykowany na forum?/, a na placu boju pozostaje jak narazie tylko NV i ATI więc jedni krytykują u drugich nawet to, co kiedyś nie było problemem, /kiedyś nie było, a dziś jest :) ciekawe czy np. takie T&L też będzie kiedyś wadą produkowanych graf :):):)/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurde_men(GROUND) Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Mialem te karte jeden dzien. taktowanie 270 / 460 (nie jestem pewien). ogolnie b. fajna i wydajna karta (moze wydajniejsza od mojego gf2 ti) ale pozbylem sie jej, poniewaz ma jedna (chyba tylko jedna) wade - po wlozeniu kabla s-vhs do karty, komputer uruchamia sie w 50 hz. to ze mialem jeszcze troche malych problemow z odswierzaniem w windowsie zrzuce chyba na sterowniki (istalowalem z dolaczonego cd). dodatkowo nie moglem uzyskac efektu, zeby w momencie wlaczenia tv, automatycznie wygasl monitor, ale tez jak wspomnialem mialem ja tylko jeden dzien. ja zmienilem bios plyty glownej i juz tego nie mam :D (tych 50hz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 hehe. No wlasnie! Ja nawet nie potrafie sobie wyobrazic po co mi obsluga 2 monitorow:) Zwykly bezuzyteczny bajer i nic wiecej. Ale z drugiej stronu skoro dodaja to (prawie)za darmo to co bede wybrzydzal:) Bardzo zaluje ze nie ma radeonow z wejsciem tv bo to sie przydaje. Ja mam dwa monitory: 17" i starszą 14" (ale z dobrymi kolorami i ostrością). Na jednym monitorze siedzę w internecie, a na drugim oglądam filmy w DivX (full screen) - tak, mam taką podzielność uwagi. Dlaczego tego nie robię osobno? Bo bym wtedy wszystkich filmów nie dał rady przerobić :) Oczywiście obciąża to kompa ale nawet na moim trupie działa. Zresztą sporo innych zastosowań można wymyślić - każdą aplikację można przypisać do monitora i potem skrótami klawiszowymi je przenosić - jest to bardzo funkcjonalne. A jak nie możesz nic wymyślić, to i tak za to nie płacisz i tu się z toba zgadzam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 kupilem to "cudenko" wczoraj i byla to najkroocej uzywana karta graficzna prze ze mnie przynosze sprzecik do domu instaluje na najnowszych sterach ze stronki ati odpalam 3dmarka 2001 (nie se niechce mi sie sciagnac) patrze na wynik 4018 wiec o 400 wiecej niz na gf2 gts pro Wiekszosc testooof wyszla ql ale np ten z posagiem konika wypadl tragicznie Ok odpalam qweja 3 wynik o kilka klatek wyzszy niz na gf ale co to ?? do okola ognia przy strzale albo wybuchach robi sie czarna otoczka na planszy tytulowej wyswietlaja sie przypadkowe kwadraciki ok odpalam nfs5 rozdzialka 1600x1200 (chyba) chodzi ql ale czasem ma przycinki czego nie mialem na gfie patrze na samochody a cien pod nimi sie szarpie a na masce wyswietlaja sie jakies przypadkowe kreski artifact tester to po tym co zobaczylem to jush tylko formalnosc artifact tester 2 194 artefacty artifact tester 3 249 artefactoof !!!!!!!!!!!!!!! artifact tester 5 dx artefactoof i 189 software artefactoof odpalam moj test na artefacty - notatnik windosowy czcionki sa ok ale po poruszaniu energicznie okienkiem pojawiaja sie poziome kreski :/ blach tro jush nawet na moim przyjaranym prolinku nie mialem tylu artefactoof (tylko artifact tester 2 je wykrywal i to najwyzej 4) jakosc obrazu ktos napisal ze ma ona super jakosc obrazu ja ine wiem ale na moim 17 calowym eizo to jush gf 2 pro prolinka wygladal o niebo lepiej dodatkowo w rogach ekranu kolory sie rozszczepiaja z lewej na czerwony z prawej na niebieski :/ a jasnosc obrazu (niby ati z tego slyna ze sa jasne his jak widac nie :) ) po przelozeniu karty zamiast prolinka musialem rozjasnic kolory bo nic nie bylo widac :////////// Wogole pomyslalem sobie (bo na prolinku tez mam artefacty ze to moze od mojej plyty - za slaby zasilacz czy cos) wiec odkrecilem proca na 800 wyciagnalem wszystko co sie dalo z plyty poodlaczalem zbedne napedy ale artefacty jak byly tak sa Wkoorzony polecialem do sklepu (po okolo 40 minutach testowania) i chce zwrot kasy a oni mi ze moga mi za to dac gf 2 mx 400 myslalem ze kolesia smiechem zatluke (ale mnie wkur......) a inna baba ze to nie wypozyczalnia sprzetu po mojej reakcji zaproponowali mi gf 4 420 na sdr !!!!!!!! tesh sie usmialem troche potem 7500 procompa !!!!!!!!!! az w koncu widzac ze nic nie wskooraja oddali mi kasiora ufffffffff ale sie napisalem zatem przestrzegam przed ta karta tym bardziej ze nie jestem pierwszy ktoory ma na niej artefacty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 ''HIS Excalibur'' :(, heh... pisałem żebyś kupił MINTA :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 teraz niue kupie nawet minta bo w tym sklepie jestem spalony a tylko oni biora z actiona a pozatym za okolo 400 zlotych spodziewalem sie czegos duuuuuzo lepszego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Jeśli się zdecydujesz mogę Ci sprzedać oryginalną ATI7500 z MINTA nie na jakimś tam brązowym, ale na zielonym laminacie z napisem na karcie ''ATI TECHNOLOGIES'' z pamięciami Hynixa, sam biorę sprzęt z ACTION /oczywiście z gwarancją 12 m-cy na moją firmę/, napisz tylko orientacyjną cenę ten model /jako żadkość na rynku/ cenię ponad 400 zł Pozdro...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 postanowilem poczekac az sie wyklaruje sytuacja na rynku z tego co slyszalem ceny spadna na karty graf juz teraz jest za.. zastooj a ceny nawet nie drgnely :)) dlugo tak nie pociagna a 400 zlotyvh dawac za karte graficzna ktora mam taka sama prawie wydajnosc jak prolnk ktoorego kupilem za 230 zeta to przesada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...