Skocz do zawartości
yava

Znikający CD-ROM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Istnieje u mojego kolegi mały problem z CD-ROMem LG 52x. Po włażeniu płytki wszystko jest ok, tzn płytka jest czytana bez problemu, wszystkie pliki są widoczne, wielkość jplików jest podawana poprawanie, ale w momencie uruchomienia jakiegokolwiek pliku np. nazwa.mp3 uruchamia sie winamp CD-ROM pracuje chwilkę i wychodzi komunikat o braku pliku. W momencie przejścia do zawartości "Mój komputer" na wykazie napędów brakuje CD-ROMu. Poprostu znika z listy sprzętu. Klikająć na zakładkę Sprzęt i Menadżer sprzętu nie ma go również na liście, ale kiikając prawym na "Wykryj nowy sprzęt", CD-ROM zostaje znaleziony, włącza się płytka jest znowu w wykazie napędów w "Mój komputer", ale odpalając jakikolwiek plik z jakiejkolwiek płyty sytuacja się powtarza, tzn. CD-ROM znika. ?????

Czy ktoś się kiedykolwiek z tym spotkał? Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego zachowania ?

Mi nic nie przychodzi już do głowy. Próbowałem zmieniać ustawienia w Biosie, w Windowsie i nic nie pomaga.

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże w rozwiązaniu tego problemu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeloz naped do innego kompa

jesli to samo (i na masteri slave) to prawdopodobnie elektronika ma dosyc... ew. sprubuj wyczyscic ale to na 99,999% nie to skoro cd sam "znika"

jesli ok w innym kompie sprawdz po kolei:

- tasme ide (podmien)

- prestaw na nizszy pio w biosie

- sam skasuj uzadzenie i pozwol mu sie po resecie zainst

- ustaw synchro przesyl danych dla cd w men.urz.

- sprawdz stery czipsetu

ja tam stawiam na elektronike

mozesz jeszcze pogrzebac w napedzie i sprawdzic styk wszystkich podlaczen insajd... moze "el(g) tornado" cos porozlaczalo ;-)

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...