Pawciu Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Ostatnio jak podnioslem radiator na NB ASUS P4B533, padl na mnie blady strach 8O Goly chip 8O - jak w AMD 8O . Zmienilem ostatnio plyte na P4P800 i wydaje mi sie ze tam rozwiazanie jest podobne :evil: Pod tym radiatorem znajduje sie piankowy shimm zapobiegajacy skruszeniu NB. Zastanawiam sie, czy dam rade zalozyc tam WC?! Czy ktos juz probowal takiej akcji bez shimma? Od biedy mozna zrobic na bloczek podobnego shimma, ale cholera wie co z tego wyjdzie. ASUS ... i oszczedzaja na obudowie do NB :roll: Niektorzy moga sie sprzeczac ze mna ze na NB WC jest zbedne. Otoz BIOS pisze ze NB ma 35 st., ale reka wiecej niz 5 s nie dam rady go dotykac - chyba ze przez szmatke :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Mam wlasnie 25C na NB. Tak , mozna chlodzic NB asusa wodą.Mimo wszystko shim nie jest potrzebny , choc odklejalo sie ten przeklety radiator z dusza na ramieniu. Taki bloczek copperfield NB wystarcza w zupelnosci - chociaz nie obylo sie bez przerabiania zapinki - zabieg praktycznie bezbolesny .. asus ma (dziwne rozmieszczenie kolkow) Oczywiscie dobra pasta termoprzewodzaca mile widziana. Radek z NB posadzony jest na SB. Jedyne co do szczescia jest mi potrzebne to Thoroughbred JUIUHB ;-] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Mam wlasnie 25C na NB. Jaki masz model i na jakim procku? ... chociaz nie obylo sie bez przerabiania zapinki - zabieg praktycznie bezbolesny .. asus ma (dziwne rozmieszczenie kolkow) ... Rozumiem, ze musiales top taki duzy zrobic, zeby dziury byly nad zapinkami i na haczyki mocowac?! Oczywiscie dobra pasta termoprzewodzaca mile widziana. Pod radiatorem jest taka pasta o konsystencji plasteliny, ale bardzo lepka. Kiedys mi sie to przykleilo do chipa i ni cholery nie udalo mi sie tego zczyscic. Gdyby ktos sciagal radiator - ostrzegam. Ituriel - rozumiem, ze dac tyle tej pasty, zeby zawalic caly chip, zastepujac ten "klej"!? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Model mobo : A7V333 Proc Athlon 2000+ Palomino (niekrecony - oc shit) Nie wiem jak u ciebie , ale u mnie radiator byl przymocowany do mobo kolkami , oraz przyklejonyrozowa tasma termoprzewodzaca o konsystencji gumy do zucia. NB - goly chip , bez shima , czarniutki z wydrukowana specyfikacja. Zdejmujac radiator , warstwa "gumy" pozostala na radiatorze - chip czysciutki. Chipa nalezy wysmarowac pasta termoprzewodzaca - w miare cienka warstwe (bez takich excesow jak przy procu , gdyz chip nie posiada "szklistej" powierzchni- rownomiernie. Generalnie tak , aby pasta nie splywala po zalozeniu bloku :roll: . W zapince jedynie co musialem zrobic , to minimalnie lutownica przerobic otwory.Ale pomysl zrobienia dedykowanej zapinki jest trafny Teperatura NB jest w moim przypadku o 1 c wyzsza od temperatury otoczenia.Bez WC osiagala 38C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Pawciu - wszystkie chipsety Intela tak wygladaja - to nie jest wina Asusa. Ja bym sie bardziej martwil sposobem mocowania radiatora na chipsecie Intela - te male metalowe zapinki wygladaja niesolidnie - jednemu userowi zdarzylo sie juz urwac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 Model mobo : A7V333 Proc Athlon 2000+ Palomino (niekrecony - oc shit) Nie wiem jak u ciebie , ale u mnie radiator byl przymocowany do mobo kolkami , oraz przyklejony rozowa tasma termoprzewodzaca o konsystencji gumy do zucia. NB - goly chip , bez shima , czarniutki z wydrukowana specyfikacja. Zdejmujac radiator , warstwa "gumy" pozostala na radiatorze - chip czysciutki. Jest jak mowisz. Zostala na radiatorze. Przy ponownym zakladaniu radiatora, krawedz kleju zawinela mi sie na chip i tam juz zostala ;) Dlatego ostrzegam jeszcze raz - zdrapac delikatnie to gowno ;) Moje mocowanie wyglada troche inaczej. Na plycie sa uszy w ktore wchodza sprezyste druciki i dociskaja radiator - jak druciana spinka do wlosow ;) Chipa nalezy wysmarowac pasta termoprzewodzaca - w miare cienka warstwe (bez takich excesow jak przy procu , gdyz chip nie posiada "szklistej" powierzchni- rownomiernie. Generalnie tak , aby pasta nie splywala po zalozeniu bloku . Myslalem, zeby pasta odrazu zabezpieczala chip - tak jak ten rozowy klej. W zapince jedynie co musialem zrobic , to minimalnie lutownica przerobic otwory.Ale pomysl zrobienia dedykowanej zapinki jest trafny Teperatura NB jest w moim przypadku o 1 c wyzsza od temperatury otoczenia.Bez WC osiagala 38C No to tak jak u mnie (temp. bez WC). Zapiales bloczek bezposrednio na NB (bez shimma)? Pawciu - wszystkie chipsety Intela tak wygladaja - to nie jest wina Asusa. Ja bym sie bardziej martwil sposobem mocowania radiatora na chipsecie Intela - te male metalowe zapinki wygladaja niesolidnie - jednemu userowi zdarzylo sie juz urwac Tak jak ktos na forum wczesniej zaproponowal, przymocowac blok do mobo zaczepiajac haczyki o te uszy. Mozna wyrwac jesli sie dociska srube badzo mocno. Te sprezyny trzymajace radiator sa bardzo mocne, wiec trzeba na prawde sie napocic - przeciez te uszy w plyte sa wlutowane ! Mysle ze po nalozeniu pod srube podkladki gumowej i dokrecaniu z wyczuciem nie bedzie problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...