Skocz do zawartości
zulu

karta dzwiękowa a wydajność komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kartę dzwięku zintegrowaną na chipsecie via kt 133 + duron 700 i zauważam zdecydowany spadek wydajności w qaku i innych grach przy włączonym dzwięku w odniesieniu do sytuacji gdy dzwięk jest wyłączony (mam na myśli ustawienie przez bios). Czy wy także obserwujecie takie zjawisko? Da się coś zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam SB Live i też z dziwiękiem mi zwalnia, ale przecież k.. nie będe grał bez dziwięku. Poresztą to normalne że zwalnia i żaden via chyba nie pomoże.

Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to Tobie nawet na SB Live zwalnia ! U mnie natomiast zwalnia jak jest włączona zintegrowana ! A na SB Live chodzi miodzio........bez zwalniania ! :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem sobie te via w wersji 1440 (próbowałem ustawienia turbo i standard). Skutek jest niedostrzegalny. Racja ze żadne nowe stery nie pomogą, nie wpłyną na wydajniejszą współpracę karty z prockiem.

Jeżeli wydajność nie będzie spełniać moich wymagań, zdecyduję się na jedną z trzech opcji:

- kupić zwykłego sb 128 (czy odciąża procka w sposób poruwnywalny z lepszymi modelami tej karty)

- kupić sb 1024

- kupić płytę na lepszym chipsecie + ddr i lepszy coolerek (jeżeli przyjdzie mi ochota podkręcic procka)

Co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W opisie karty sb 128 pisze, iż karta ta wykorzystuje do syntezy dzwięków procesor komputera. Natomiast w modelu LIWE! takiej informacji nie ma, piszą coś o procesorze do dzwięków, nowoczesnym i wogóle super. CHyba przekonałem się do tego modelu.

Zastanawia mnie jednak to czy przy uzyciu zwykłych głośników da się uzyskać przestrzenne brzmienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wlaczcie sobie w UT zaawansowane opcje do dzwieku i powiedzcie czy wam nie zwolni :) , chodzi mi o te zakladki gdzie gra sie pyta czy chcesz wlaczyc bo moze byc wolniej :) . Zreszta w kazdeh grze wlaczcie sobie eaxa i maxymalna jakosc dzwieku . Kidys Via miala z tym wieksze problemy , ale i tak juz jest lepiej , w porownaiu z moim apollo 133a :) i p3 .

Ja tez mam LIvea :( .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Sound Blastera 128 i mam pytanie...

Czy jak wylacze ta zintegrowana karte (C-Media) to mi troche to kompa przyspieszy? Jak tak to jak ja wylaczyc w tym biosie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIc prostszego :)

Przy starcie kompa trzymasz "del" i z menu biosa wybierasz opcję "Bios futures Setup". Z niej odnajdujesz pozycję "on chip sound" i ją wyłączasz.

Te rady być może nie odnoszą się do niektórych biosów, gdzie opcje nazywają się nieco inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Sound Blastera 128 i mam pytanie...

Czy jak wylacze ta zintegrowana karte (C-Media) to mi troche to kompa przyspieszy? Jak tak to jak ja wylaczyc w tym biosie?

mysle, ze tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytalem zintergrowana karta dzw. moze maks. obciazyc proca w 10%. Tyle ze przy dzisiejszych grach i ich wymaganiach te 10% na slabszych procach dosyc mozno go obciaza (ale przy mocniejszym sprzecie cos ala athlon xp 1800 - xp2000 >, watpie zeby byla jakas roznica w wydajnosci, tylko jak kogos stac na takiego proca to i stac na dobra dzwiekowke)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...