Skocz do zawartości
erio

Ktos cos pisal o chlodzeniu wbudowanym w windeXP ?? a SB128

Rekomendowane odpowiedzi

Ktos wspomnial niedawno o chlodzeniu programowym w windzie ( cos trza w rejestrze zamieszac) czy moglby sie ten ktos pochwalic jak to zrobic step by step i czy to zakluci prace mojego SB128 ??? mam tez AC'97.

PS. urzywalem juz programow typu cpucool itp ... temperaturka mi ladnie spadala ale na AC97 bylo ok, a SB ( czesciej urzywany) trzeszczał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]To chodzi o to, że WIN XP ma wbudowanego IDLE więc nie potrzebuje żadnych softcoolerów. I tak nic nie pomagają.

Powiem tak :

1.Sam Win XP = 44* idle

2.XP+CPUIdle = 34* idle + zaklocenia na AC'97 :(

3.XP+WPCREDIT = 34*C idle + all ok 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]To chodzi o to, że WIN XP ma wbudowanego IDLE więc nie potrzebuje żadnych softcoolerów. I tak nic nie pomagają.

moze ma wbudowane ale mi w idle temperatura jesli spada to tak nieznacznie ze nie zauwazam ok ??? a jak urzywalem cpuidle to mi do 30 stopni przy bezczynnosci systemu spadala ... tylko ze wtedy musialem na ac97 przelaczyc

a nie chce cpuidle itp.... bo:

1. jeszcze jeden program do traya,

2. sb przy cpu idle ( moze nie mailem najnowszej wersji) mi sie wywalal na Athlon forced cooling ( a tylko wtedy temp spadala znacznie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli się nie myle to cały dowcip polega na tym, że IDLE w XP działa sam i bez żadnej ingerencji użytkownika. Nic nie musisz robić - działa samodzielnie. Zresztą zrób prosty test - porównaj temp. pod WIN9x bez softcoolera i pod WIN XP też bez programów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Jeżeli się nie myle to cały dowcip polega na tym, że IDLE w XP działa sam i bez żadnej ingerencji użytkownika. Nic nie musisz robić - działa samodzielnie. Zresztą zrób prosty test - porównaj temp. pod WIN9x bez softcoolera i pod WIN XP też bez programów.

Masz racje - w menadzerze zadan (ctrl+alt+del) jest to "proces bezczynnosci systemu". Ale jak napislem 3 posty wyzej inne sposoby sa lepsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WPCREDIT .... szukam tego programu , bo jak Gordon powiedzial all jest OK na XP i tym programuku ... tyle ze ling ze strony http://www.h-oda.com/ nie dziala .... POMOCY .... podajcie jakis link albo na erio@infostar.com.pl wyslijcie .... Gordon albo na GG sie odezwij 1509112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak miałem ECS na KT133 to rzeczywiście to działało ale na KT333 Gigabyte musiałem to popchnąć Wcpreditem (chyba chipset za nowy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszlo

Tyrysiek ... dzieki wielkie ;)))

Chłopaki ... Tygrysiek podesłał mi wczoraj WPCREDIT i WPCRSET z kompletna instrukcja odsługi ...

Przeczytałem przysłany mi przez niego atrykul wyjasniający wszystko w b. dostepny sposób. jedyne czego mi brakowało to plik *pcr do wrcredita z opisem do mojego chipsetu KT266. Ściągnołęm go z tej strony( BTW oba programy tez tu są

http://www.viahardware.com/download/viatweak.shtm

Co sie okazuje ... tak jak w programie byl opisany b. dolkladnie mod do plyty KT133, i polegal na zmienie wartosci rejestru 52-iego z 69 na EB, tak w KT266 trzeba zmienic wartość 92 ( kółeczko ze strzałka) z 69 na EB.

Dołączona grafika

Teraz posiadacze tych 2 chipsetów (KT133 i KT266 [ver. "A" tez chyba] podaje droge na skróty.

Zmiana w WPCREDIT nie wiem czy jest na stałe czy po restarcie kompa wszystko nie wraca do normy. uruchomiłem programin WPCRSET, zainstalowałem go ( teraz on sie zajmie zmianami rejestru) ustawilem w nim wartości start i enable, Clicknołem ADD i HEX: 92, wartość: EB (tych po prawej chyba tam sa same "0" nie zmienialem), zaakceprowałem , uruchomiłem ponownie kompa i observovałem ....

( jak cos wam sie skiełbasi to w czasie ładowania CTRL trzymajcie ;)

temperatura po załadowaniu windy ( po restarccie czyli chip cieplitki ) wynosiłea wynosiła zazwyczaj ok 49 stopnie wcześniej ?(speedfan jeszcze nie zdazyl zwolnic wiatrakow) nastepnie po załadowaniu speedfana wiatraki spadały do 7V i temp rosła do ok 54 stopni ...

w tej chwili pisze na tweaka wiatraki sa na 7V A TEMPERATURA SPADŁA O 13 STOPNI .... A SB128 i AC'97 DZIALAJA BEZ TRZASKÓW. TERAZ MAM 41 STOPNI

I O TO CHODZIŁO ;))))

Titan pracuje na 1500rpm, a wyciag na ok. 1200 rpm sa idealnie ciche a temp 41 stopnie ;))) CZAD

Dzieki chlopaki ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie jak tak ogladam wasze zadowolenie to mnie szlag trafia. Mam SB Live 1024 i <span style="color:red;">[ciach!]</span>. Zmieniam w WPCREDIT rejestr 52 na EB i temperatura spada do 33 stopni 8O . Ale co sie dzieje, trzaski w glosnikach, wyciagam SB Live, ruszam na AC 97, ale tez minimalne szumy i do tego jakosc dzwieku :? . Co robic?? Szlag mnie trafia, ze moge miec tempe w spoczynku 33 stopnie, ale jakim kosztem??

POMOCY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze jedno mam najnowsza wersje biosa i sterownikow do AC 97

mam taka sama plyte i na SB64V tesh byly trzaski...ale po zmianie na AC'97 wsio jest w porzadku...do jakosci dzwieku nie przykladam zbyt duuzej uwagi wiec mi styka...a z tym twoim sb live to wez go : albo sprzedaj i kup cosik innego albo sproboj jeszcze pozaglawac nim w slotach pci..moze pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz zonglowalem, bez rezultatow.

A sprzedawac SB Live za pol darmo - :(

Musze miec dobra jakosc, wszystko mam podlaczone do wiezy Technicsa,

a poza tym na AC 97 spada wydajnosc kompa.

PS. Jakich sterow do AC 97 uzywasz, bo u mnie na tym tez jakis drobny szum slychac

THX za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HE HE!:)A u mnie po uzyciu wpcredit temperatura w win xp spadla do 27C :P a posiadam niezly grzejnik: Athlon thunderbird 1.4@1.51GHz(rozprasza jakies 80 wat energii!!!!!!!)+miedziany cooler spire+odkrecony bok obudowy+duzy wiatrak do chlodzenia pokoju latem -25 cm srednicy przystawiony do obudowy(ale mi sie napisalo :))))))). Przed uzyciem wpcredit'a bylo 47-50C w zaleznosci od teperatury w pokoju i za oknem.Hy Hy spoko co?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprzedawac SB Live za pol darmo -  :(  

PS. Jakich sterow do AC 97 uzywasz, bo u mnie na tym tez jakis drobny szum slychac

THX za odp

spakowany plik ma nazwe: "68MU220b"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprzedawac SB Live za pol darmo -  :(  

THX za odp

spakowany plik ma nazwe: "68MU220b"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi