Skocz do zawartości
Guma

Baracuda 4 i udma66 ? co jest grane?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,zakupilem sobie nowy dysk i bylem uchachany dopuki nie nie zrobilem testu za pomoca HWINFO i SANDRY,w tym pierwszym wyszlo ze praccuje w u66 ,transfer podobny jak na moim starym samsungu 10g u66 a w sandrze co prawda transfer troche lepszy ale pisze jak byk ze pracuje jako udma 66.Co jest grane,tasmy w porzadku,na tasmie pracuje tylko dysk,pomozcie bo zglupialem 8O

soltek75drv2,duron800,win2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tasmy mam dwie ,na obu to samo a kontroler sprawnyale przypomnialo mi sie ze ze cos kiedys czytalem o jakims pliku udma66 ktory mial informowac dysk jak ma pracowac,ale to dawno bylo i dotyczylo dyskow udma66.Moze do tego tez cos takiego trzeba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tasmy mam dwie ,na obu to samo a kontroler sprawnyale przypomnialo mi sie ze ze cos kiedys czytalem o jakims pliku udma66 ktory mial informowac dysk jak ma pracowac,ale to dawno bylo i dotyczylo dyskow udma66.Moze do tego tez cos takiego trzeba?

zobacz ftp://ftp.seagate.com/techsuppt/seagate_u...ls/uata100d.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dysk się skopał. Ustaw w BIOS'e S.M.A.R.T na Enabled. i ściągnij program Sea Tools Disc Diagnostic (o ile go nie dostałeś z dyskiem). Odpal Kompa z tej dyskietki i poORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>j wszystkie testy (niektóre są strasznie długie). Tak sprawdzisz czy z dyskiem coś jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem taki sam problem. Przyczyna : podłączyłem taśme odwrotnie (niebieską końcóką do HDD a szarą do płyty) 8) i HDD samsung działał mi tylko na ata66. Pozatym niektóre płyty jeżeli masz coś wolniejszego podłączonego do tego HDD zwłaszcza cdrom to płyta ustawiała się na wolniejszy transfer taki jak cdrom 8O . Musisz spr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z tego co ja wiem to pinów jest zawsze tyle samo we wtyczkach , niezałeżnie od tego czy jest to taśma 100 66 czy 33 taśmy różnią się między sobą jedynie rodzajem okablowania ( oczywiście moge się mylić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z tego co ja wiem to pinów jest zawsze tyle samo we wtyczkach , niezałeżnie od tego czy jest to taśma 100 66 czy 33 taśmy różnią się między sobą jedynie rodzajem okablowania ( oczywiście moge się mylić ;)

Oczywiście że pinów jest tyle samo dodatkowe 80 ścieżek to o ile dobrze pamiętam ekran. A co do okablowania to w 80 jest miedź a w 40 chyba jakiś stop miedzi lub aluminium ale nie jestem pewien :?: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za wszystkie odpowiedzi,niebieska koncowka tasmy jest przypieta do plyty dysk pracuje sam na tasmie a po wlaczenie kompa pokazuje ze dysk jest udma100 wiec raczej od strony biosu wszystko gra.Pozamieniam jeszcze koncowki bo moze przy montazu sie cos komus pomylilo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,zakupilem sobie nowy dysk i bylem uchachany dopuki nie nie zrobilem testu za pomoca HWINFO i SANDRY,w tym pierwszym wyszlo ze praccuje w u66 ,transfer podobny jak na moim starym samsungu 10g u66 a w sandrze co prawda transfer troche lepszy ale pisze jak byk ze pracuje jako udma 66.Co jest grane,tasmy w porzadku,na tasmie pracuje tylko dysk,pomozcie bo zglupialem

moze masz uszkodzona tasme ??i widzi go jako ata 66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpialem czarna do plyty i wykryl go jako u33 ,z niebieska wykrywa jako u100 wiec raczej tu wszystko gra,moze winda 2000 ma jakieas dziwna przypadlosc i falszuje wyniki bo tak na oko to pracuje mi sie na nim szybciej ale to moze byc sugestia.Spruboje posciagac jakies inne programiki zobaczymy co pokaza. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem sie rozwiazal,pogrzebalem na plytce ktora dostalem z soltekiem i zainstalowalem VIA BUS MASTER IDE KONTROLER,pojawila sie ikonka powlaczalem sobie co trzeba i w HWINFO jest aktywne u100.W menedzerze urzadzen pojawilo sie teraz VIA BUS MASTER ULTRA ATA KONTROLER.Dzieki wszystkim za pomoc. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...